1 Август, 2024 03:13 1 610 19

1 август 1944 г. Преди 80 години Варшава въстава срещу нацистите

  • варшава-
  • въстание-
  • нацисти-
  • полша-
  • третия райх

Сталин заповядва на Червената армия да не помага на поляците

Всяка година на 1 август в 17:00 часа по улиците на Варшава свирят сирени. Градът замира. С едноминутно мълчание жителите на Варшава отдават почит на загиналите и оцелели въстаници.

Всяка година в различни градове в Полша се отбелязва годишнината от въстанието, но в столицата честванията, припомнящи за неговото начало, са изключително тържествени. За въстанието напомня „Часът „W“ – 17:00. В този час, в продължение на една минута градът е огласен от сирените. Общественият транспорт, автомобилите и гражданите на Варшава спират, за да отдадат почит на въстаниците и убитите жители на града.

На 1 август 1944 година избухва Варшавското въстание, което продължава 63 дни, до 3 октомври 1944 година и е най-голямото въоръжено освободително въстание в историята на Втората световна война. Почти 50 000 въстаници от Армия Крайова се изправят за въоръжена борба срещу германците, окупирали столицата на Полша от 1939 година.

В условията на тактическо бездействие от страна на разположените на другия бряг на Висла дивизии на Червената армия и на неравностойните сили на въстаниците в битката срещу силите на немските нацисти, въстанието коства живота на около 16 000 въстаници от АК и 150 000 жертви сред цивилното полско население.

Унищожени са също около 25% от постройките на левия бряг на Варшава, а заедно с разрушенията, извършени от германците след потушаването на въстанието до 16 януари 1945 година, немските нацисти унищожават над 70% от жилищните сгради и 90% от паметниците на културата в града.

Разрушаването на града е предшествано от пет години тиранично потисничество от страна на германските окупатори, припомня "Дойче веле". Депортациите, масовите екзекуции и преследванията са ежедневие. След като през пролетта на 1943 г. бунтът на еврейското население във Варшавското гето е потушен брутално (двете въстания често се бъркат), гнетът в града се усилва още повече.

Когато на 1 август 1944 г. избухва Варшавското въстание, в града живеят почти един милион души. 40 000 от тях са доброволци в нелегалната армия (Армия Крайова), ръководена от полското правителство, пребиваващо в изгнание в Лондон. Срещу тях първоначално се изправят 16 000 войници от Вермахта и специалните отряди на СС, след което получават подкрепления. По това време германската армия отстъпва на изток, докато Червена армия приближава. "Германците планираха да превърнат Варшава в крепост, откъдето следваше, че градът ще бъде напълно разрушен”, обяснява Лешек Жуковски, председател на най-голямата полска организация на ветераните. "Искахме да предотвратим това и да освободим града", разказва Жуковски, който е едва 15-годишен, когато участва в сраженията.

За нацистите въстанието идва съвсем навреме.

“Добре, че поляците го направиха", казва тогава главнокомандващият войските на СС Хайнрих Химлер, който вероятно носи най-голямата отговорност за зверствата в Полша. В края на лятото на 1944 г. той казва на Хитлер: "След 5-6 седмици ще ни няма. Но дотогава Варшава, столицата на този някога 16-17 милионен полски народ, ще бъде унищожена". Още в първите дни на въстанието нацистите екзекутират около 50 000 цивилни граждани.

Бунтовниците се надяват на външна помощ. Но доставките на оръжие, боеприпаси и храна, които западните съюзници изпращат с парашути, често не стигат до целта. Междувременно Червената армия остава на другия бряг на Висла и не се намесва в сраженията. Сталин няма интерес да помага на полската армия, ръководена от антикомунистическото правителство в изгнание. След 63 дни на въстаниците им се налага да се предадат.

Впоследствие Варшава до голяма степен е унищожена по личното нареждане на Хитлер.

90 процента от всички исторически обекти, включително кралският дворец, са взривени, както и всички мостове и промишлени сгради. През есента на 1944 г. в развалините в центъра на града оцеляват само няколко хиляди души.

Комунистическият режим мълчи в продължение на десетилетия за случилото се във Варшава през 1944 г. Общественото обсъждане на събитията започва едва през 1989 г. И макар, че героизмът на въстаниците все още е на преден план в дискусиите, днес се поставя под въпрос високият кръвен данък, който полското население е трябвало да плати. Затова напомнят стотиците възпоменателни плочи в града в памет на жертвите от 1944 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината е, че тази зараза

    25 5 Отговор
    Вирее доста добре и в Полша, в целия Запад и даже и в България. Фашизмът е обществена зараза. Някои започват да се смятат за изключителни, за "по-важни" от другите и като дойдат такива на власт, започват ужасните неща... Немските музеи показват, на какво са способни фашистите. Днеска има пак такива тенденции по Европа и по света.

    Коментиран от #13

  • 2 Иван

    18 5 Отговор
    Нали - Сталин е трябвало да се намеси - че той е с изтощени войски също. Истината е неизвестна, но - дали не е липса на координация.

    Коментиран от #11

  • 3 Гошо

    27 4 Отговор
    Хайде , хайде Поляците тогава по акъла и съветите на англичаните се пробват с чужда пита помен да правят
    Ама това си тяхна работа Но защо ни дума не се споменава за събитията по границата ни с Гърция
    От 26 юли до 16 август 1952 г има непрекъснати набези от гръцка страна Точно когато стават членове на НАТО
    В интерес на истината нападенията започват още през 48
  • 4 Перо

    32 4 Отговор
    Без да има абсолютно никаква готовност и възможности правителството в изгнание дава нареждане за въстание преждевременно с цел червената армия да не установи комунистически режим, а това е в противовес на подготвените стратегически военни планове за настъпателната операция на съветското ръководство. Вината за погрома е на про-английското правителство в изгнание!

    Коментиран от #15

  • 5 БАРС

    32 5 Отговор
    ТОЯ ДЕТО Я ПУСНАЛ ТАЯ СТАТИЯ НА ТЪРТВА ЧЕ СТАЛИН НЕ Е ПРАТИЛ ПОМОЩ.ОК.НО РЕДНО Е ДА НАПИШЕ КЬДЕ СА БИЛЕ ТОГАВА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ И ИЗОБЩО дали са имали възможност ЯВНО ИСКА ДА ЗАСИЛИ УМРАЗАТА КЪМ РУСНАЦИТЕ НО НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА ЗА 600 000 ЗАГИНАЛИТЕ РУСНАЦИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПОЛША. КАНАЛИЗАЦИЯТА И ПОДЗЕМИЯТА НАКРАД КРАКОВ СК БИЛИМИНИРАНИ ОТ ФАШИСТИТЕ ЗА ДА ГО УНИЩОЖАТ НАПЬЛНО И СА ВКЛУЧИЛИ МЕХАНИЗМИТЕ .ДА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ МАЬОР ВИХЪР ОТ РОСИЯ УСПЯВА С МАЛКА ГРУПА ДА ПРОНИКНЕ ДО КАБЕЛИТЕ И ТАКА СПАСЯВА ГРАДЪТ.ДА ТОЯ ЧОВЕК С РИСК ЗА ЖИВОТЪТ СИ УСПЯВА ТОЙ ОСТАВА ЖИВ И УМИРА МИСЛЯ НЯКЬДЕ ПРЕЗ 70ТГОД. ТОЯ ЖУРНАЛИСТ КАТО ПУСКА ТАКИВА СТАТИИ ЗАЩО НЕ НАПИШЕ ,ЧЕ АРМИЯ КРАЬОВА НЕ ОБИЧА РУСНАЦИТЕ.ДРУГО КОЙ ОСВОБОЖДАВА КОНЦЛАГЕРИТЕ В ПОЛША И ПЪРВИ НАУЧАВАТ ЗА ЗВЕРСТВАТА НА ФАШАГИТЕ ПАК РАШКИТЕ.ПОСЛЕ КАПИТУЛАЦИЯТА НА 9 МАЙ 1945 ГОД. ПРАГА ОСТАВА ПОД КОНТРОЛА НА НЯКОЛКО ДЕВИЗИИ И ПРАГА ВЪСТАВА И ОТ БЕРЛИН РАШКИТЕ СЕ ВРЪЩАТ И ОСВОБОЖДАВАТ ПРАГА А ДРУГИ ОТ БЕРЛИН НА ЕШАЛОНИТЕ И ПОСОКА МАНДЖУРИЯ ОСВОБОЖДАВАТ МОНГОЛИЯ И ТАЯ ЧАСТ ОТ КИТАЙ КОИТО СА БИЛЕ ЗАВЗЕТИ ОТ ЯПОНЦИТЕ ТОЧНО ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ЯПОНЦИТЕ СЕ ПРЕДАВАТ. ТАКА ЧЕ МИСЛЯ ЧЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ СПРЕ АНТИ РУСКО НАСТРОЙВАНЕ.

    Коментиран от #10, #12

  • 6 Хахаха

    21 5 Отговор
    Венци чети малко книги.стига гледа Холивуд. Кой ви ражда такива подлоги? не знам.
  • 7 стоян георгиев

    22 4 Отговор
    А преди 3 години се прегърнаха с тях! И то не с кои да е фашисти, а с бандеровските, лично отговорни за клането на дедите им!
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    17 4 Отговор
    Днес Полша е прегърнала фашистите - бандеровците и германците.
  • 9 дядото

    21 4 Отговор
    героично въстание на полския народ.сега се обвиняват съветските дивизии на р.висла.а каква е вината на ингилизите и ръководството на армия крайова.които предават града на заколение,само и само да остане полша под англииско влияние
  • 10 ТИ СИ

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "БАРС":

    ПЪЛЕН НЕЩАСТНИК....!!!!
  • 11 уйко калеко

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Истината е една.. Проанглийското полско правителство не е искало ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ДА ВЛЕЗЕ ВЪВ ВАРШАВА и затова организира въстанието което е нямало никакъв шанс да успее без помощ от руснаците. Избитите граждани както винаги пак са станали заложници на големите играчи ЧЪРЧИЛ и СТАЛИН. Ние си имаме една много хубава поговорка, ,КОГАТО АТОВЕТЕ СЕ РИТАТ ,МАГАРЕТАТА СТРАДАТ,,.
  • 12 Език свещен

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "БАРС":

    Човече, ти до матурата по български език успя ли да го добуташ ?
  • 13 Начо Крика

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истината е, че тази зараза":

    Историята не е миналото, историята е разкази за миналото. С годините се разбра, че много от музейните експонати са били фейк, като сапуна от хора, лампиона от човешка кожа или дневника на Анна франк, писан с химикалка (химикалки има на пазара от 1952) . Фашистите не са били стока, много гадости са направили, но не всичко, което ни тикат под носа
  • 14 Сандо

    4 2 Отговор
    След 1989 година започна пренаписването на историята,вкл. и на Варшавското въстание.И по отношение на него нямаше и как да е друго:трябваше в съзнанието на поляците да бъде изтрита вината на Великобритания за организирането на тази самоубийствена инициатива преминала в истинска касапница и вината изцяло да се стовари върху Сталин,Червената армия и СССР.Иначе нямаше как Полша да се превърне в основен изпълнител на англосаксонските геополитически планове.Това е,останалото е козяшки вой.
  • 15 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Съвсем правилно авторът споменава Армия Крайова.Именно тя е английско творение,тя е подпомагана и ръководена от Лондон.Нещо повече,тя се бие с другата сила на съпротивата - Армия Людова - вместо заедно и координирано да се борят с нацистите.Интересно е и това,че някои части от Армия Крайова воюват срещу Червената армия,както и избиването на евреи след 1945 година.
  • 16 След потушаването на въстанието

    0 0 Отговор
    Полското правителство в Изгнание обявява 15 дни Национален траур! За милион измрели от глад в Ленинград Сталин не обявява дори 15 минути мълчание! Защото в СССР и РФ човешкия живот не се цени!
  • 17 При над 2 месеца

    1 0 Отговор
    Противобунтовнически и Наказателни операции немците изтребват до 21% от Варшава! А в Стара Загора през 1877-ма турците изклаха над 70% от Българите там, въпреки че срещу тях и 1 кама не извадиха! Но за Турските мекерета това е "статистика", а Възродителният Процес - "голямо престъпление"! А по-добре н...цист, отколкото неоосманист!
  • 18 Въстанието

    1 0 Отговор
    Се потушава предимно от руснаци, украинци и други ненемци! Примерно една болница в печалноизвестния квартал Воля е изклана от Азерски главорези! Още тогава Европа видя какво представлява Азерския пантюркизъм, но оставиха Арцах, Арцвашен, а сега - и Зангезур на Азерите! Русия да плаща репарации на Полша, а Путин да коленичи пред паметника на загиналите във въстанието!
  • 19 В Полша

    1 0 Отговор
    Има здравомислещи хора, оценяващи това като Национална Катастрофа! А ние утре единодушно ще празнуваме Илинденско-Преображенската Национална Катастрофа, която, за разлика от Варшавската поляците, ни донесе в перспектива загубата на Македония извън Пиринско и Южна Тракия - съсипа Българските църковно-просветни институции в Османската империя, отвори вратите за действията на сръбските и гръцките терористи в Македония - като печалноизвестният Павлос Мелас, призовал при смъртта си за пълно унищожение на Българската нация, и най-лошото - доведе до Младотурската революция, а Младотурските планове за Османизация и Геноцид над Нетурците ни принудиха да създадем Балканския съюз и да почнем Балканските войни, като Втората беше катастрофата, съсипала Национална България! Поляците обаче имат самочувствие да се поучават от грешките си и да запазват достойнството си, а ние - не! Боже, Пази Майка България!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания