3 Август, 2024 20:09 2 656 14

За втори пореден ден Instagram е блокиран в Турция

  • instagram-
  • блокиран-
  • турция-
  • инстрагам

50 милиона от общо 85-те милиона жители на страната имат акаунт в социалната медия

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден.

Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена, без да посочва причина.

Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу заяви, че Instagram е пренебрегнал исканията на правителството да премахне определени публикации.

"Нашата страна има ценности и чувствителност. Въпреки нашите предупреждения, те не се погрижиха за криминалното съдържание. Ние блокирахме достъпа. Когато се съобразят с нашите закони, ще отменим забраната", каза той.

Директорът по комуникациите на турското президентсво, Фахретин Алтун обвини Instagram в цензура, като заяви, че платформата "пречи на хората да публикуват съболезнователни съобщения за мъченика (лидер на Хамас Исмаил) Хания".

"Това е много ясен и очевиден опит за порицание", написа Алтун в X.

Хания, политическият лидер на палестинската ислямистка групировка Хамас, беше убит в Техеран тази седмица при нападение, за което беше обвинен Израел.

Ердоган постанови национален ден на траур в памет на Хания, който изигра ключова роля в преговорите, целящи да сложат край на близо 10-месечната война в Газа.

Източник от турския Орган за информационни и комуникационни технологии отрече този ход да се дължи на блокирането на публикации за Хания от страна на Instagram, като обясни пред уебсайта Medyascope, че това се дължи на "обиди към Ататюрк", бащата-основател на съвременна Турция, и "престъпления", включително "игри с наркотици и педофилия".

По данни на турските медии 50 милиона от общо 85-те милиона жители на страната имат акаунт в Instagram.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    25 2 Отговор
    Браво
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Агент Доносник Доктор Ахмед Доган

    12 2 Отговор
    Само Ердоĝан.Амин
  • 5 гост

    9 11 Отговор
    Китай почти блокира плащанията от Русия
    Пекин забрани и експорта на дронове, които могат да се използват за военни цели След новите санкции, наложени от САЩ, търговията между Русия и Китай почти замря. Около 80% от плащанията в юани се връщат обратно в Русия, съобщи "Комерсант", позовавайки се представители на компании. Плащанията първо "увисват" в Китай за няколко седмици, докато бъдат разгледани подробно, и в повечето случаи се връщат в Русия, като въпреки това се взима процент за конвертиране на валутата. Китай настоява и за все повече документи, които да съпътстват всяко плащане.

    "Нашите клиенти са принудени за прибягват към услугите на посредници - платежни агенти или "търговски къщи". В първия случай агентите отговарят само за платежните услуги, във втория - и за движението на стоките", обяснява основателя на Sagrada Legal Олег Ушаков.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    "Използването на посредници оскъпява сделката, тъй като клиентите трябва да платят комисионна - средно е около 3-5%, но може да стигне и 8-10% според сложността на логистичната верига и сумата на сделката", казва Ушаков. Освен това, за да се ограничат рисковете, често не само плащането, но и самата стока трябва физически да се изнесе до трета страна, а след това - до Русия Китай забрани експорта на всички видове граждански дронове, които могат да се използват за военни цели. Западните държави нееднократно критикуваха Пекин за подкрепата на Русия с доставката на оборудване и компоненти, които се използват за производството на оръжие. Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който наскоро посети Китай, също призова да не се помага на Москва да заобикаля санкциите.

    Преди година Китай вече въведе някои ограничения за продажбата на дронове, двигатели и инфрачервено оборудване към тях. Сега забраната е за всички дронове, които могат да се използват за военни или терористични цели, се казва в изявление на министерството на търговията. Новите правила влизат в сила от 1 септември.
  • 7 Рошко

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Медицината при теб е безполезна ПИЧ
  • 8 Калпазанин

    9 4 Отговор
    Ами нормално, все пак зуки е от еврейско котило, скоро metw и инстаграм ще бъдат гонени с камъни от държави досущ като ДЗ-то
  • 9 Турчинът от БГ

    12 6 Отговор
    Смешното е че в Петък докато Инстаграм е блокиран в Турция Ердоган поздрави мюсюлманите за свещения Петък в акаунта си в Инстаграм. Това породи нов скандал защото се оказва че Ердоган ползва ВПН. Някои зевзеци пък писаха,че Ердоган искал да се усамоти в Инстаграм затова блокирал всички останали граждани..по късно Ердоган изтри поста си
  • 10 Турция е едно добро място,

    13 7 Отговор
    много история, хубави хора, природа, прочие. Абе комшии.
    Ама за Ердоган хич няма да ми е мъчно.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 българин

    8 11 Отговор
    Супер. Сега и фейсбук да им спрат, че ми омръзна някакви сапуни, които се имат за турци да висят в българските страници и да плюят по България и българите.
  • 13 Хабиб

    2 1 Отговор
    ай ти сектора заминава
  • 14 ........

    5 3 Отговор
    Някакви IT специалисти с шарени знаменца се пробват чрез пропаганди да палят световни войни,а после на оцелелите от ядрената война да сложат за фюрер изкуствен интелект и дигитална диктатура.Блокират всички,които говорят за мир.
Новини по държави: