5 Август, 2024 16:49 10 695 46

От ДПС - Ахмед Доган призовават Радев да наложи вето върху промените срещу "френската безработица"

  • румен радев-
  • френска безработица-
  • ксо-
  • вето

Миналата седмица парламентът прие и на второ четене промените

Народните представители от ДПС (без Пеевски и група) призовават президента Румен Радев да наложи вето върху промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО). Апелът е отправен по време на мирен протест, в който са участвали народните представители Ибраим Зайденов и Ахмед Вранчев, се посочва във Фейсбук страницата на ДПС Пресцентър.

"Днес сме тук - солидарни с исканията на протестиращите, и всеки път щом някой дръзне да погази правата им, ние ще застанем твърдо и безапелационно зад българските граждани. Затова призоваваме Президента на Република България да наложи вето на този закон", е написал в социалните мрежи Ибраим Зайденов, цитиран от ДПС Пресцентър.

"Ние като народни представители от ДПС (без Пеевски и група) застанахме категорично зад исканията на народа и ясно се противопоставихме, внасяйки предложение между първо и второ четене за запазване на досегашния режим", е заявил още депутатът.

В публикацията се съобщава за протест, организиран днес от граждани от гоцеделчевския район, против скорошните промени в Кодекса за социалното осигуряване.

Миналата седмица парламентът прие и на второ четене промени в реда за определяне обезщетенията за безработица за осигуряващите се в България и в страна от Европейския съюз (ЕС). От изказване на Ахмед Вранчев стана известно, че в деловодството на парламента има внесена подписка срещу въпросните промени. По време на разискванията Вранчев настоя за подкрепа на внесено от тях предложение между първо и второ четене на промените в КСО, с които се запазва досегашният регламент за определяне на размера на обезщетението при безработица. Предложението бе отхвърлено от пленарната зала.

От ДПС Пресцентър информират още, че протестиращите от района са основно хора, които отиват в Западна Европа на сезонна работа в земеделието. В публикацията се изтъква, че местните жители упрекват българската държава, че умишлено им бавят процедурата за оформянето на документите от трудовата борса за социално обезпечаване поради прекратяване на трудовия договор от чуждестранния работодател. Според протестиращите това бавене е умишлено, за да може да се приеме промяната на закона, според който обезщетението вече ще се плаща не по европейските, а според променените български правила, се казва още в публикацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо ви Курти от село пиперково

    104 11 Отговор
    Без дпс в новия парламент..
    И доган и прасчо,на бунището...

    Коментиран от #15

  • 2 вие си ги избрахте

    94 5 Отговор
    дпс е родена с измама в КС и защитава официално измамните схеми !
  • 3 Коко

    92 6 Отговор
    България ще тръгне на пред когато двете дпс и толупЪ изчезнат от политиката...

    Коментиран от #10

  • 4 Жалка картинка

    79 5 Отговор
    Пършивият дърт сокол се сетил за некви права мишенгии освен на феодалите мултимилионери.
  • 5 Борбата

    51 1 Отговор
    за власт и прах в очите на шараните се интензивира !

    Коментиран от #12

  • 6 Жужо

    58 2 Отговор
    Предстоят интересни времена,шиши и агата са се хванали за гушите.. Да видим кой ,кого ще унищожи...
  • 7 928 хиляди българи ги мързи да работят,

    62 2 Отговор
    ето защо,познайте кой секцииот населението са ?
    и какви коли карат, какво папкат, къде пи каят и се рат ?

    Коментиран от #33

  • 8 Хасковски каунь

    52 3 Отговор
    Който не работи,
    не трябва да яде.
  • 9 Бандит МетодиеФ БуРисОФ

    44 3 Отговор
    За мойте приятели от циганските гета съм приготвил от вълшебните нощни шкафчета...
  • 10 Град Козлодуй

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👌
    вярно
  • 11 Като сте толкова Големи Защитници!

    63 1 Отговор
    Като сте толкова Големи Защитници! На Човешките права! Защо не Защитите Българките Инвалиди? За да им се изплаща регламентираното от същия този Кодекс за социално осигуряване и Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания! Защо Инвалидната пенсия се счита за ДОХОД? Докато тя е средство за подпомагане и Компенсация за причинените Увреждания! И не е ДОХОД! А средство да направи тези хора Равнопоставени на всички останали лица без Увреждания! Защо Толерирате Тяхното Ограбване ? И ги изоставяте в Мизерията на Нищетата!
  • 12 Град Козлодуй

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Борбата":

    Вярно е
  • 13 мддаа

    41 2 Отговор
    Щом и Доган се включи работата е дебела! Значи не случайно Рая са я викнали днес на изслушване.
  • 14 Хахаха

    60 0 Отговор
    Бизнеса със борсата ще загине и трябва да платят обезщетение на тези от които са взели 2000лв за тази далавера това е разпространено и на мен предлага ха даваш 2000 отиваш за 2 дни и се връщаш и вземаш 10000 за година хахаха пак е 8к печалба но тези 2к които се дават за тази далавера ако се пресметне по брой хора това са милиони дпс ще изгуби голям бизнес
  • 15 Град Козлодуй

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо ви Курти от село пиперково":

    Така е Дядо🤣
  • 16 Евро Пейка

    10 37 Отговор
    Вас пишещите тук разбрахте ли въобще ще за какво става дума ? Пишете първосигнално щом прочетете ДПС без да вникнете в темата !
    На мен лично не ми дреме за пиар акцията на ДПС но закона закойто споменават е бандитска и ограбват заработеното от сезонните работници които са на договор с работодателя без намеса на българско посредничеството фирма .

    Коментиран от #17, #19, #30, #32

  • 17 Град Козлодуй

    17 4 Отговор

    До коментар #16 от "Евро Пейка":

    Политиците не им пука за Хората нито капиталистите те са кожодери
  • 18 ежко

    56 4 Отговор
    Никакво вето!Ясно е чии гласоподаватели източват НОИ!Това им е и в правата и в свободите!Да ги хрантутим!

    Коментиран от #20

  • 19 Феликс Дж

    7 21 Отговор

    До коментар #16 от "Евро Пейка":

    Много точно и народополезно. Да ограбят бедните още един път пък били те и индо-българи.
  • 20 Феликс Дж

    23 5 Отговор

    До коментар #18 от "ежко":

    Не този електорат те ограбва приятелю, ограбват те много повече и даже в пъти повече, тия който гласуват за тази "народополезна" поправка. "Най-големия враг на народа е собственото му правителство" - Михаил Бакунин.
  • 21 !!!?

    14 26 Отговор
    Радев е доказан защитник на руско-турските, сръбските и унгарските интереси в България - мълчаливото му съгласие за построяване на рускотурският газопровод за Сърбия и Унгария, отказа на актуализация на таксите по прентоса на газ, договора "Боташ" при който държавата всеки ден губи по половин милион евро в интерес на Ердоган и Путин, опита му да не признае геноцида в "Сребреница" под натиск от Вучич, дезертьорството му от НАТО и бягството му при Орбан,...!
    Президентството на Радев - една тъмна институция пълна с много Кеш...интриги, задкулисие и злорадство !!!?

  • 22 Мда

    29 2 Отговор
    Промените, промените в закона......
    Каква е тази половинчата статия. Какви са промените, как засягат хората.....ще бъде топло, май.
  • 23 Гост

    46 0 Отговор
    Питане парите за тази безработица от, кой бюджет се плащат ,българския или от френския?
    Обещетението трябва да е пропорционално на това ,което си внесъл в касата.Няма как за две седмици там да получиш борса колкото две работни заплати у нас,а не си внасял.

    Коментиран от #24

  • 24 Отговор

    40 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Досега от българския, по френското законодателство. Работиш 2 дни, връщаш се и у нас получаваш тия 2 000 лева, или евро, не запомних точно преди 2 месеца някакъв като се хвалете. Да им ги плащат от Франция и нямам нищо против. Български работник кога за 2 дни работа ще вземе такова обезщетение за безработица.

    Коментиран от #25

  • 25 да де

    10 24 Отговор

    До коментар #24 от "Отговор":

    ako има измама ще си ги съдят по френското правосъдие , но това което им се полага трябва да си по получат , а не държавата бандит да си присвоява по измислен закон

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БЪЛГАРИ 🇧🇬 СЪБОДЕТЕ СЕ

    14 24 Отговор
    Нека да наложи ВЕТО Радев! Защо се пените бе тук тези хора взимат 700лв в БГ заплата ходят по полетата в другите държави да искарат някой лев за да гледат децата си вие дреме те тук по бюрата си и с тлъсти заплати и боноси до там ли стигнах те да бройте жълтите стотинки от хората в провинцията дето тичат на горобет за прехраната си че тука крадците продадоха и заграбиха БЪЛГАРИЯ 🇧🇬 и прогони ха българите да ходят не мили не драги по света за пустите пари Айде стига вече не може народа 30години да работи и обеднява управляващите хрантутници да мачкат със закони българските роби

    Коментиран от #35

  • 28 помак

    20 1 Отговор
    Без Държавна Помашка Сигурност / ДПС / в следващия парламент!!!!!
  • 29 Милен

    38 1 Отговор
    Схемата е спусната от високите етажи на властта. На кой гастарбайтер, без образование , неграмотен и мързелив , ще му дойде на ума , да се възползва от разликите в социалните закони на страните от ЕС. Както се вижда предимно турския етнос и част от ромските глутници се възползват в пълна сила от създадената схема. От тук може да се направи извод , че създателите на схемата са близки до ДПС и близките кръгове. Не мислете че всички пари отиват за работниците. Доколкото се чува 50% отива към ръководителите, така че това си е бизнес който източва парите на НОЙ най-безскруполно и брутално и пълни джобовете на Покровителите. Никой не мисли за възрастните хора трудили се дълги години, както и за инвалидите за които вечно няма пари.
  • 30 Защо

    28 0 Отговор

    До коментар #16 от "Евро Пейка":

    Трябва непрекъснато да се толерират измамата и мързела и спекулата лъжата. ЗАЩО
  • 31 Въпрос

    21 1 Отговор
    И какви са им исканията? Да си седят вкъщи и да получават хиляди от поредна заформила се далавера. И аз искам така, а не да бачкам всеки ден от 8 до 5 часа за има-няма и 1000 лева, които ми стигат точно за една седмица. След това, до идването на следващите 1000 лева, карам на мускули.
  • 32 Ддд

    21 2 Отговор

    До коментар #16 от "Евро Пейка":

    Нищо не им ограбват. При изтичане на сезонен трудов договор, ако всичко е законно, автоматично получават помощ. Да си ги искат от Франция. Размерът зависи от срокът на договора и сумата, която са получили като заплащане. Стига са подскачали. Какви са тези сезонни договори за 2 дни. Ясно е, че е измама.
  • 33 Тони

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "928 хиляди българи ги мързи да работят,":

    Първо се научи да пишеш ...
    Второ- аз не искам да ми добре -искам на Вуте да му е зле..
  • 34 Отговор

    22 1 Отговор

    До коментар #25 от "да де":

    Тъпата ни държава досега е спала, или умишлено се е правила на заспала. И понеже простите не осъзнават колко са прости, започнаха да се хвалят и нашите видяха, че повече не може да се крият безобразията на некадърните ни Оправници, та се размърдаха. Работиш във Франция, получаваш френска пенсия и съответно и от друга държава, ако имаш и там осигурителен стаж. За обезщетения си е чисто слабоумие на нашите. Пак казвам, ако им плащат от Франция, или от някъде другаде, ако ще и по 5 хилядарки да им дават. Но за сметка на българския бюджет - категорично НЕ. Реално тия пари идват от работещите в България, които даже и няма да сънуват тия обезщетения за тия работни дни.
  • 35 СъбОди се ти бе, братчет

    21 1 Отговор

    До коментар #27 от "БЪЛГАРИ 🇧🇬 СЪБОДЕТЕ СЕ":

    Не проумяваш ли, че тези ощетяват работещите в България???

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Да, и изведнъж

    8 3 Отговор

    До коментар #35 от "СъбОди се ти бе, братчет":

    cвuнчо стана добрият в случая... До къде се докарахме...
  • 38 Българин

    13 2 Отговор
    Най-после го спряха това източване на фонд професионална квалификация и безлаботица, отиваш два дни бачкаш нещо си там, и идваш тук и получаваш една година по 2 500 лева, като иска Франция да им ги дава тези пари, но тук масово работещи за по минимална заплата внасящи във фонд професионална квалификация и безрбаботица. и идва някакъв тарикат от махалата, който не е внесъл нищо във този фонд и взема една шапка пари.-- Винаги съм се чудил на този абсурд, който може да го има само в България.

    Коментиран от #40

  • 39 Фактор

    4 1 Отговор
    Ще намаляват ли вече отпуснати обезщетения или това е само за новите?
  • 40 нещо повече

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    за да получават помощи цяла година се иска от работещите в България да са работили бая време, а не една-две седмици.
    Считам, че историята с "френската безработица" (и с всякакви други в ЕС) си е пар екселанс източване и ограбване.
    Ако нещо ще се изплаща в България следва да се прилагат правилата, които важат на нашия трудов пазар. Ако някой иска да се прилагат правилата от Франция, то да си стои там и да си получава помощите от Франция. Ама тогава ще мизерстват и ще правят золуми. Затова е целия вой - да си примерем маргиналите.
  • 41 Присъда

    5 0 Отговор
    и да върнат ОТКРАДНАТИТЕ средства!
  • 42 Анонимни

    3 0 Отговор
    То е практика от десетилетия, ходят да работят за 3 месеца сезонна работа, връщат се тук, получават помощи, съответно ходят и работят при българския си работодател, но не на трудов договор, а така на черно, получават си и заплатата за месеца, а осигуровките си плащат сами, докато се водят на помощи от "безработицата". И така си получават двойно заплащане. Почти всички Региони в страната са по тази схема. Ако имат проверки - крият работниците в складовете, я за готова продукция, я за материали. Свидетел съм на тази практика!
  • 43 Вуте

    2 0 Отговор
    Може и да стане, ама ако Доган я плаща тая "френска безработица" с парите от ТЕЦ Варна, които пак ние му плащаме!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.