20 Август, 2024 10:07 797 6

САЩ официално обвиниха Иран за хакерска атака срещу предизборните щабове на Тръмп, Харис и Байдън

  • доналд тръмп-
  • камала харис-
  • джо байдън-
  • предизборни щабове-
  • хакерска атака-
  • иран

Макар представители на кампанията на Тръмп по-рано да заявиха, че Иран стои зад атаките, това е първият път, в който правителството на САЩ официално държи Техеран отговорен за инцидентите.

САЩ официално обвиниха Иран за хакерска атака срещу предизборните щабове на Тръмп, Харис и Байдън - 1
Снимкa: БГНЕС

Представители на разузнаването на САЩ официално обвиниха Иран, че е отговорен за хакването на предизборния щаб на кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Камала Харис, както и на настоящия държавен глава Джо Байдън, който се оттегли от надпреварата, предава Associated Press. Според тях кибератаката е част от по-широките усилия на Техеран да повлияе на резултата от изборите в САЩ, цитирано от Фокус.

Макар представители на кампанията на Тръмп по-рано да заявиха, че Иран стои зад атаките, това е първият път, в който правителството на САЩ официално държи Техеран отговорен за инцидентите.

САЩ не уточниха как са стигнали до заключението, че Иран е отговорен, нито описаха естеството на информацията, която може да е била открадната. Служители от разузнаването обаче отбелязват, че Иран "се е опитал да получи достъп до лица от президентските кампании на двете политически партии".

"Наблюдавахме все по-агресивна иранска дейност по време на този изборен цикъл, особено операции за влияние върху американската общественост и кибероперации, насочени към президентските кампании“, се казва в изявление на ФБР, Службата на директора на Националната агенция за разузнаване и киберсигурност и защита на инфраструктурата.

Федералните служители казват, че хакерството и други подобни дейности имат за цел да посеят раздори, да използват разделенията в американското общество и евентуално да повлияят на резултата от изборите, които Иран смята за "особено значими от гледна точка на въздействие върху интересите на националната сигурност“.

В същото време мисията на Иран в ООН отхвърли обвиненията като "неоснователни“, заявявайки, че Техеран няма нито мотив, нито намерение да се намесва в изборите и изисква от САЩ да предоставят доказателства.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    Уж са НАЙ-ВИЛИКИ, а разни изостанали рашки, чаршафи о хамилари им хаквали ИЗБОРИТЕ
    🥸🥸🥸
  • 2 Балък

    10 0 Отговор
    Тази новина ясно показва, че Иран са по-напред технологично от САЩ
  • 3 Радо

    8 0 Отговор
    Еми да ги нападат, кво чакат? Да ги видим дали им стиска да нападнат Иран амерочифутските орки??
  • 4 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Демократите освен че са негодници, но и пълни некадърници. Набутаха в ЦРУ кравари от дивия запад и престъпници от Тексас и сега те констатираха че Иран прави хакерски атаки едновременно и срещу двата щаба на изборите. По рано казаха че Иран са против Тръмп, а сега и против Харис и Байдън. Изобщо Иран не искат да има избори в САЩ и какво ще правим сега?
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    САЩ официално обвиниха Иран за хакерска атака срещу предизборните щабове на Тръмп, Харис и Байдън.

    На ФАЩ целият им свят е виновен че потъват като Титаник,мощно и безвърватно.

    Аминь!
  • 6 Някой си

    1 0 Отговор
    Държавата ФАЩ която произвежда само оръжия и санкции...