23 Август, 2024 08:53 8 226 10

За първи път американска атомна подводница ще бъде подложена на поддръжка в Австралия

  • сащ-
  • атомна подводница-
  • австралия

През последната година австралийският персонал премина обучение със САЩ и Обединеното кралство, преди да бъде извършена поддръжката на подводницата в HMAS Stirling в Западна Австралия, в която ще участват служители от трите страни.

За първи път американска атомна подводница ще бъде подложена на поддръжка в Австралия - 1
Снимкa: БГНЕС

Американска атомна подводница ще бъде подложена на поддръжка в Австралия за първи път, съобщава "Ройтерс". Това е ключова стъпка за партньорите от AUKUS за възпиране на агресия в Индо-Тихоокеанския регион, заявиха министрите на отбраната на Австралия, Великобритания и Съединените щати - Ричард Марлс, Джон Хийли и Лойд Остин, цитирано от News.bg.

През последната година австралийският персонал премина обучение със САЩ и Обединеното кралство, преди да бъде извършена поддръжката на подводницата в HMAS Stirling в Западна Австралия, в която ще участват служители от трите страни.

"Нашите военноморски сили се ангажират да засилят същите ръководни принципи в Австралия, които позволиха на Съединените щати и Великобритания да експлоатират безопасно плавателни съдове с ядрена енергия в продължение на почти 70 години", посочиха министрите в съвместно изявление.

Партньорите в пакта AUKUS поеха ангажимент да определят най-високия стандарт за неразпространение на ядрено оръжие за придобиването на подводници с конвенционално въоръжение и ядрена енергия за Австралия, добавиха те.

Американска подводница от клас "Вирджиния" - "Хавай", и американски обслужващ кораб с оборудване и екипаж за поддръжка са пристигнали в HMAS Sterling за поддръжката, която обикновено се извършва в пристанищата за подводници на САЩ.

Австралийската база ще бъде ротационен домакин на една британска подводница от клас "Астут" и до четири американски подводници от клас "Вирджиния" от 2027 г.

По този начин Австралия ще добие опит в експлоатацията на флота от подводници с конвенционално въоръжение и ядрени двигатели през следващото десетилетие.

Облекчавайки безпокойството относно съхранението на ядрени отпадъци в Австралия, където липсва ядрена енергийна индустрия, нейното министерство на отбраната заяви, че няма да се прехвърлят радиологични материали на брега по време на поддръжката.

Миналата седмица партньорите от AUKUS намалиха контролните мерки върху износа в областта на отбраната между Австралия, Великобритания и Съединените щати.

Австралия ще придобие американски ядрени подводници и съвместно с Великобритания и Съединените щати ще разработи нов клас конвенционално въоръжени ядрени подводници през следващите две десетилетия.

Ротацията на американски ядрени подводници през Австралия засилва възпирането в Индо-Тихоокеанския регион, където Китай оказва натиск върху Филипините в Южнокитайско море, посочи миналата седмица американският депутат и председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Маккол.

Поддръжката на американските подводници в Австралия е стъпка, която помага за по-добро възпиране на агресията в региона. Тя също така поддържа основан на правила международен ред, добавиха министрите в съвместното си изявление.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо неясно?

    27 5 Отговор
    "......Поддръжката на американските подводници в Австралия е стъпка, която помага за по-добро възпиране на агресията в региона...... "за това става въпрос. Разполагат ядрени подводници не за да възпират агресия а да налагат такава.
  • 2 Аз да кажа

    21 5 Отговор
    Заплашват Китай с присъствието си в региона. Агресори.
  • 3 Сандо

    14 4 Отговор
    Че каква агресия има в тоя район,за която целия свят не е разбрал и видял?Май Агресора предизвиква агресия за да пази от агресия себе си и да обвини в агресия този/тези,към които е насочил агресията си - малко е сложно за разбиране,но точно това ТЕ искат и вършат.
  • 4 ръждясала подводница

    8 3 Отговор
    Да не е нов внос от Австрия?

    Коментиран от #5

  • 5 Врачански търгаш

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "ръждясала подводница":

    Ще и лепнем две ламаринки с телоподаващото, малко кит и вестници и е като нова...до следващата зима
  • 6 Мдааа

    11 3 Отговор
    Завалиите, не могат да доплават до САЩ!
  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    13 3 Отговор
    За първи път американска атомна подводница ще бъде подложена на поддръжка в Австралия.


    Що ве ?

    Няма ли високоинтелигентни и можещи ора привлечени от целио свет да ви заварят и боядисат едно корито ?

    Май краварската мечта е една ИЛЮЗИЯ.

    Целата им грабителска лъскава "държава" е един фейк ...
  • 8 Евстати

    7 1 Отговор
    А двама астронавти си седят в МКС и чакат,и не е лошо да поръчат на австралийците да им построят космически кораб че да си приберат хората от космоса,а долара пада ли ,пада
  • 9 Хутите

    2 1 Отговор
    Ще я думнем още при пристигането!
  • 10 Буковлък

    2 2 Отговор
    Братя, идвайте с каруците за старо желязо - 50 ст. килото! По доктрината "Монро" (на името на президента Джеймс Монро) краварите нямат право да правят военни бази извън САЩ!