23 Август, 2024 12:10 602 6

Повече от 90% от населението на Газа разселено след масови евакуации

  • газа-
  • разселени-
  • населението-
  • разселено-
  • масови евакуации

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза, че тя и президентът Джо Байдън работят за прекратяване на войната в Газа

Повече от 90% от населението на Газа разселено след масови евакуации - 1
Снимка: БГНЕС

Около 90% от общо 2,1 милиона жители на Ивицата Газа са разселени, след като Израел издаде заповеди за евакуация 12 пъти само през август, съобщи АП, като се позова на хуманитарен представител на ООН, отговарящ за палестинските територии, цитирано от БТА.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза, че тя и президентът Джо Байдън работят за прекратяване на войната в Газа, където според Международния спасителен комитет върлува полиовирус, регистриран за първи път от 25 години насам, вследствие на разрушените болнични и водни съоръжения, както и на лошите условия на живот.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че делегация от страната е пристигнала в Кайро, за да продължи опитите за постигане на споразумение за спиране на огъня. Медиатори в преговорите са САЩ, Египет и Катар, като ключов въпрос в тях е искането на Израел за траен контрол над два стратегически коридора в Газа.

Войната започна на 7 октомври, когато "Хамас" и други радикални групировки нападнаха Израел, убиха около 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха около 250 за заложници в Газа. Около 110 от тях все още са в плен, като се смята, че една трета вече са загинали. При израелската офанзива, започнала в отговор на нападението, до момента са убити около 40 000 палестинци в Газа, според данни на здравното министерство в ивицата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    8 2 Отговор
    Палестинска държава НЯМА ДА ИМА , нито дори автономия и е крайно време някои да го вденат !!! Или палестинците ще се кротнат и ще станат израелски граждани , спазващи ВСИЧКИ закони на Израел или да си събират парцалите и да хващат пътя накъдето им видят очите !

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Яхве да тъ е

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Бе у....
  • 5 Свети Валентин

    2 1 Отговор
    Когато Русия започне да се разпада ( началото 2025), тогава ще настъпи мир в региона.
  • 6 безпартиен

    0 0 Отговор
    Останалите 10 процента като разселят и всичко ще се реши!Нет человека нет проблема!!!И това не е ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ!!!!НЕ Е! Просто случайност!