Тема: Украйна

24 Август, 2024 16:04 8 393 121

Ще завладее ли Русия Покровск и какво би означавало това?

  • украйна-
  • покровск-
  • донбас-
  • донецка област-
  • русия-
  • война-
  • зсу-
  • володимир зеленски-
  • курска област

Градът се намира на кръстопът, през който минават железопътни линии и важни пътища

Ще завладее ли Русия Покровск и какво би означавало това? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Покровск е най-ключовата точка във войната в Украйна в момента. Повече от една трета от нападенията на руската армия са насочени в тази посока. Според различни източници руските войници вече са на около 10 километра от града. Украйна е заплашена от това да загуби важен логистичен център за своите въоръжени сили. А жителите на Покровск и близките градове се евакуират.

Руската армия не спира да обстрелва Покровск

"Това е познат сценарий - руската артилерия започва да обстрелва покрайнините на града, после вкарват в атаката управляеми бомби и дронове. Градовете бързо се превръщат в призрачни, хората бягат", обяснява Оливър Карол, кореспондент на британския "Икономист", който наскоро беше в Покровск. В областния град в западната част на Донецка област живееха около 60 хиляди души преди руската инвазия. Сега изчисленията показват, че те са намалели с около 20 хиляди. В момента останалите там се евакуират с влакове към Западна Украйна.

"Това е много тъжно, но за съжаление е познато в Донбас - хората бягат само с най-ценното си в няколко чанти. Виждат се автомобили с мебели по таваните", разказва Карол.

Защо градът е толкова важен за Украйна

Градът се намира на кръстопът, през който минават железопътни линии и важни пътища. Покровск е на около 20 километра от областната граница с Днипро. Достигането до там е важна цел за Кремъл.

Според официалните данни към есента на 2023 г. Украйна е контролирала около 45% от Донецка област. Оттогава териториите под контрола на Киев са намалели, но няма сигурна информация с колко. Украйна има два логистични хъба, чрез които държи контрола върху своята част от Донбас - единият от тях е Покровск-Мирноград, който е от стратегическо значение, обяснява украинският военен кореспондент Юри Бутусов.

Австрийският военен историк Маркус Райзнер споделя притесненията му. "Покровск е не просто важна база за логистика. Ако градът падне, това ще доведе до забавяне в доставките и на други места. Освен това той е на практика база за третата линия на отбрана, зад нея е открита територия", обяснява Райзнер. "Затова ситуацията е много опасна". В непосредствена близост до Покровск няма други големи градове, които да играят важна роля за украинската отбрана. Не е ясно колко време ще отнеме на украинската армия да изгради нова линия на отбрана. Според Райзнер това обикновено отнема месеци.

Как руската армия достигна Покровск

Според наблюдателите ситуацията край Покровск е резултат от две събития. Първо, на 17 февруари 2024 г. Русия превзе Авдеевка, добре укрепено населено място в Донецк. Разстоянието оттам до Покровск е около 60 км. Руската армия измина по-голямата част от това разстояние за шест месеца, като напредваше средно с по-малко от един километър на ден. Вторият важен момент е през май 2024 г., когато руската армия успя да се възползва от ротацията на украинските части край село Очеретине и да "прокара" фронтовата линия, както я описва Юри Бутусов.

Маркус Райзнер смята, че Покровск се превърна в най-горещата точка на войната по случайност. "Русия успя да премине през втората линия на отбрана на украинските войници там. Това можеше да се случи и другаде - например в Сиверск."

Наблюдатели посочват няколко причини за успеха на руските войски в Покровск - една от тях е забавянето на западните доставки на оръжия през зимата. Ситуацията сега е по-добра, но главнокомадващият на украинската армия Олександр Сирски казва, че Русия все още има преимущество в артилерийските снаряди. Оръжията обаче не са основната причина, смятат експертите. "Има проблем с организацията и планирането на сраженията", казва Юри Бутусов. Оливер Карол обръща внимание и на друг проблем: "Украинските военни са на предела на силите си, изтощени са, мнозина са на позициите си от 30-40 дни, в някои случаи дори 70".

Ще успее ли Украйна да забави настъплението?

Много експерти подозират, че целта на украинската офанзива в Курска област е да отклони напрежението от Донбас. Засега обаче това не сработва до степента, в която Киев навярно се е надявал. Наблюдателите се съмняват да има промяна в ситуацията в Донбас. "Има истинска опасност врагът да завеземе Покровск, Мирноград и Селидове преди края на годината", смята Юри Бутусов.

"Въпросът е - и после какво? И на каква цена за Русия? Ще успее ли Украйна да забави настъплението?", казва Оливер Карол. Тук условията са по-тежки за украинските въоръжени сили, отколкото бяха през 2022 и 2023 г. в Бахмут с възвишенията и високите му сгради. Там отбраната издържа няколко месеца.

Според експерти поне един сценарий, от който мнозина отдавна се страхуват, все още не се е реализирал - обкръжаването на украинските войски в Донбас. За Русия е важно "бавното настъпление", обяснява Юри Бутусов. Не става въпрос за спечелване на битката с един замах. Експерти като Маркус Райзнер се надяват, че Западът ще осъзнае опасността и ще увеличи подкрепата си. Юри Бутусов смята, че само дронове могат бързо да променят динамиката, а Украйна "има определено предимство пред руснаците тук, което може бързо да разшири". За тази цел западните партньори на Киев биха могли директно да финансират съществуващите в Украйна фабрики за дронове. С безпилотни самолети Украйна има шанс да спре руското настъпление.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Зико

    168 19 Отговор
    Зеленият ще вее бяло знаме. Това значи.
  • 8 Българин

    141 22 Отговор
    Въпросът не е ще завладее ли Покровск, а ще завладее Полша до Германия или само половината?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Механик

    141 14 Отговор
    Ще завладее ли Русия Покровск? Да ще го завладее.
    Какво означава това? Ами много ясно, това означава, че Покровск е без стратегическа стойност. Ще означава, че това е "едно малко селце с 3 къщи и четри сайванта, които руснаците не могат да презвемат 3 години".
    Но нищо, укрите ще се прегрупират отново и още, още по на запад (към Полша).
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Статията

    83 3 Отговор
    Всъщност представлява призив по-бърза доставка за още оръжие
  • 16 Да,бе

    68 10 Отговор
    Обвиняват руснаците,че принуждават населението да се евакуира,а това потвърждава,че не искат цивилни жертви.Явно хуманизма е порок за фашагите от ДВ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян

    13 75 Отговор
    Нищо няма да завладеят орките - те просто ги сриват и унищожават оставените села и градове от украинците - на путин и неговите олигарски им трябват изкопаемите руди и други богатства защото руснаците освен да копаят и продават са некадърни да произвеждат стоки
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хмхмхмхмхм

    15 71 Отговор

    До коментар #21 от "Наблюдател":

    Ами , ще ти се , само в мокрите ти мечти... Рашистите си въобразяват, че НАТО е съставено от хора, които са негодни да бъдат войници, обаче... искрено пожелавам на държавата ти русия да не й се налага реално да се убеди в обратното...

    Коментиран от #30, #35

  • 26 ТаУмВзе

    42 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Нали имаш Нет бре! Прочети го, ако Можеш. Има и видео филмари, щото сте Яко Пациенти и нищо повече няма сте.
  • 27 Ахъ

    65 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хмхмхмхмхм":

    Де да можехте да ползвате ония неща на раменете, та да намалее бозътъ по форумите! Пряк конфликт между САЩ и Русия е ТСВ! А такава война е краят на света! И на твоя виртуалният също!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Механик

    77 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    Има една много стара и много мъдра китайска поговорка. Тя гласи така: "Водата изкопава камъка не със силата си, а със своето постоянство.".
    За това не бързай! Руснаците бавничко и с наслада ви поглъщат. Те няма за къде да бързат. Чакат вас да бързате и да се изморявате и вие го правите. А както знаем от друга, но вече римска поговорка : "уморените коне ги убиват."

    Коментиран от #88

  • 30 Човече

    74 9 Отговор

    До коментар #25 от "Хмхмхмхмхм":

    Още е пресен спомена как натовските войници бягаха на колесниците на самолетите подгонени от козарите в Афганистан
    Най-добрата част от натовската армия е всъщност тази на Украйна и то е по простата причина че е съставена от руснаци
  • 31 Верно ли

    53 6 Отговор

    До коментар #23 от "Хмхмхмхмхм":

    И ко да прави Русия в България? :)) Това горе не е само за равновесие! Предателите ПП, ДБ и ГЕРБ ги чухме в записите! С вакуума на раменете, още не са го осъзнали някои! Да се надяваме в близките години да смлеят ко е станало!

    Коментиран от #50

  • 32 Дрън , дрън , та пляс

    61 4 Отговор
    Те това е положението от последните часове . ,,Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече нямат укрепени отбранителни линии на изток от ключовия донецки град Покровск, съобщава военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

    "Само дни след като завладяха още две села на изток, руските сили влязоха в Новогродовка и напредват към града в Донецика област с някогашните 14 000 жители. Допълнителна индикация е, че вече няма укрепена украинска отбранителна линия на изток от Покровск“, обяснява Рьопке. ,,
  • 33 Артилерист

    58 7 Отговор
    За кой път вече коментирам, че Русия ще изпълни задачите, които си е поставила. Тя постепенно налучка противодействието на дроновете и многократното й превъзходство в АРТИЛЕРИЯ и другите средства за далечно поразяване са гаранция за успеха й. Отделно, в управленския състав на армията се направиха сериозни кадрови промени, с които се намалява числото на чиновниците за сметка на по-действени хора. А общоизвестно е, че управлението на войските или целенасочването на усилията на подчинените е по-важния компонент на успеха...

    Коментиран от #39

  • 34 Край

    78 7 Отговор
    Русия ясно ви го каза - руснаци под укробандеровска власт няма да остави. Украинците ще имат компактна и бутикова държавица. Разоръжена и миролюбива. във нея свободно ще се проповядва содомитство, педофилия и зоофилия в училищата, но няма да е член на НАТО.
  • 35 Да ти припомня

    51 9 Отговор

    До коментар #25 от "Хмхмхмхмхм":

    Как на натовските войници превзеха могадишо без нито един изстрел
    След няколко дни съпротивителните сили успяха да убият няколко войници влачиха ги за косите по улиците и показаха на цял свят как се унизяват натовски войници
    Беше издадена заповед за незабавна напускане на Сомалия
    От тези с лакираните нокти
  • 36 Излишен въпрос

    69 5 Отговор
    На всички е ясно, че Украйна никога не е имала шанс срещу Русия, независимо от лъжите и пропагандата на САЩ! Тя е за супер глупаци!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 среднощен

    42 1 Отговор
    "...Освен това той е на практика база за третата линия на отбрана, зад нея е открита територия", обяснява Райзнер....";

    Без коментар...
  • 39 Старшинката

    5 26 Отговор

    До коментар #33 от "Артилерист":

    Отново си слабо подготвен.

    Коментиран от #75

  • 40 Стария рокер

    10 47 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Руснаците са обречени на неуспех защото не са щастливи
  • 41 Сесесере

    9 35 Отговор

    До коментар #6 от "Фатки":

    Русия е фабрика за Груз 200!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Рокаджията

    6 46 Отговор

    До коментар #28 от "Ако Русия посегне на България":

    Руснаците са ни поробили за втори път подобно на османската империя

    Коментиран от #117

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бах

    31 6 Отговор
    Разбира се че ще го завладее и продължим вперед .
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Верно ли

    38 5 Отговор

    До коментар #45 от "Радев и Борисив са руски еничари":

    Толкова жалко изглежда един лъжец, щото е дъно в обществото, като спонсорите на лъжи САЩ, ПП и ДБ!

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ха ха

    6 7 Отговор

    До коментар #49 от "Верно ли":

    Има,ли жега по кофите?

    Коментиран от #56

  • 52 Лукашенко.

    52 6 Отговор

    До коментар #42 от "Хммм":

    "Украйна е сестра на Беларус и Русия и няма да я дадат да се гаврят англосаксонците с нея и костите на отците им. Пък да става каквото ще.
    На нас не ни се живее под англосаксонско робство."
  • 53 Аз нямам ни пьотър ни толстой

    19 6 Отговор

    До коментар #50 от "Хмхмхмхмхм":

    Както казах, де да имаше по малко вакуум на раменете, че да намалее бозътъ по форумите!

    Коментиран от #60

  • 54 Да обобщим

    6 41 Отговор
    Орките изпитват неистов страх не от ВСУ.Орките изпитват неистов страх кога САЩ ще разрешат на ВСУ да ги измете с предоставените американски оръжия.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Знам ли

    18 7 Отговор

    До коментар #51 от "ха ха":

    Щъ питам зарзавата на злото САЩ като ида да си фърля боклука!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Васил

    38 3 Отговор
    Когато пише 10км да се чете 5км. Има и други информационни агенции и е срамно да не се пишат ФАКТИ а измислици и гръмки заглавия, но истината на фактите е важна. Доларите са важни, но исъината също.

    Коментиран от #62

  • 59 Моряка

    37 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Ами тя , измислената от американците няма своя територия освен лвовска област.Останалото си е Русия от времето на Екатерина.8
  • 60 Хмхмхмхмхм

    8 32 Отговор

    До коментар #53 от "Аз нямам ни пьотър ни толстой":

    Водещ руски политик призна в телевизионно предаване, че Украйна не е последната цел на военната агресия на страната му и че тя може да се разпростре на Балканите. Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на руския парламент, Думата, спомена изрично България и Румъния като евентуални цели на бъдеща руска военна експанзия. Но подчерта, че за да стигне до тях, Русия първо трябва да свърши с Украйна."България и Румъния са само бази на НАТО", каза Толстой в предаване на руската проправителствена пропагандистка Олга Скабеева. "В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ... ще започнат да демонстрират. Не се вълнувайте".
    "В този смисъл няма никакви проблеми. Това не са тези държави, с които има смисъл да се играят игрички", добави той....Само се пробвайте рашистите, да видим чии зелки ще напълнят българското Черноморие, дори и да провалят летния ни сезон...

    Коментиран от #65

  • 61 И корана няма да помогне на Рф

    6 29 Отговор
    разпад и посмешище.Дотам я докара Путлер.
  • 62 Грешка!

    5 20 Отговор

    До коментар #58 от "Васил":

    Копейките да по-важни от долара!
  • 63 Не ме е попитал Дойчо, не съм отговорил

    48 4 Отговор
    "Ще завладее ли Русия Покровск"- Да!
    "Защо градът е толкова важен за Украйна"- Важен е докато не е превзет, а след превземането му става маловажно селце.
    "Как руската армия достигна Покровск"- Лека полека без да бърза! За да може Зеленски да изстиска добре и обезоръжи ЕС и САЩ.
    "Ще успее ли Украйна да забави настъплението?" - Да забави- да, но да спре - не!

    Други въпроси?
  • 64 Факти

    4 36 Отговор

    До коментар #42 от "Хммм":

    Повече от ясно е, че Лукашенко ще падне заедно с Путин. До 10 години не само Украйна ще е в ЕС и НАТО, но също така и Беларус. Така европейският пъзел ще бъде завършен. Русия направи своя избор и се продаде на Китай. Нека така да бъде, но Украйна и Беларус си остават в Европа.

    Коментиран от #67, #84

  • 65 Ами кой какво казва по света

    20 3 Отговор

    До коментар #60 от "Хмхмхмхмхм":

    си е негова работа! То няма общо с официална позиция на някоя страна! Абе сложно стана за теб! :)) С вакуум на раменете, все бозъ става!

    Коментиран от #73

  • 66 Винету

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Ами родили са се там и там са си живели мр. Хмхм Тъпунгеров.
  • 67 Гоуема бозъ

    30 3 Отговор

    До коментар #64 от "Факти":

    Четете книжки, за да не драскате ниско интелигентните глупости на пропагандата за глупаци на злото САЩ!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Русия си взема своята земя!!

    36 4 Отговор
    Укрите са живяли на Запад от Лвов И са на път отново там да се съберат!! СтолицаУжгород!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Моряка

    18 6 Отговор

    До коментар #39 от "Старшинката":

    Старшинка,много си младши да оценяваш Артилериста, Личи си, след Военното училище е изкарал и Академията,старши офицер.Нали знаеш чудесната поговорка за жабата и гьола.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Хмхмхмхмхм

    7 29 Отговор

    До коментар #68 от "Слава на украинските ни братя 🔱🇧🇬🇺🇦":

    БРАВО на тези хора, каквато и да е националността им. Така се защитава свободата и независимостта на собствената държава. Поклон пред тях.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 И според международното право

    24 4 Отговор

    До коментар #80 от "гост":

    Русия не е на украинска тероитория! Опорките за съд и дела, стават само за немислещи!
  • 84 Хммм

    6 29 Отговор

    До коментар #64 от "Факти":

    Русия вече няма ресурси и сега, за да задържи със заплаха големи държави като Беларус и Казхстан. Че дори и някои по малки. Въпроса отдавна не е дали, а кога. Просто чакат да свърши войната, че Русия да бъде изтощена доколкото е възможно повече.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 стоян георгиев

    35 4 Отговор
    Акомсе върнете няколко месеца назад, ще намерите подобни пасквили и за Мариупол, Бахмут, Авдеевка, Марианка и много, много други, и всички завършиха по един начин - Руското 🇷🇺 знаме се вее над тях! А от миналата седмица и над ню йорк 😅😅😅
  • 88 Инна

    31 3 Отговор

    До коментар #29 от "Механик":

    Нашите на практика са прочистили Гродовка, украинските въоръжени сили бързо се оттеглят към Мирноград. Пътят към Покровск е отворен, последното селище преди да падне
    В Новогродовка нашите вече се бият в центъра на селото; организираната отбрана на противника е рухнала.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 ГУМЕНА ГЛАВА

    20 4 Отговор
    Зеле нали каза, че МАЧКА.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Имаш ли идея какво е НАТО

    27 4 Отговор

    До коментар #90 от "Хмхмхмхмхм":

    За да има НАТО, трябва да има войни! А сега напъни ако можеш онова на раменете, защо САЩ прави войни по света!
  • 96 Моряка

    30 6 Отговор

    До коментар #73 от "Хмхмхмхмхм":

    Моля, моля,Президента Радев подписваше един след друг годишните доклади на НАТО,че Русия е враждебна държава , дълго време преди Русия да ни обяви за такава.И с тези 4 американски бази и бъдещата, която ще се строи до Ямбол, ние сами се поставихме в това положение.И все пак, ако някога Руската армия потегли насам,пак ще бъде посрещната пак с цветя,хляб и сол.Не се гаси туй,що не гасене уважаеми анонимнико.
  • 97 ЩО ТАКА ПАК БЕЕ

    24 3 Отговор
    НАТО отново отстъпва.
  • 98 историк

    2 27 Отговор
    нищо няма да заеме Русия - мнго и са фалшиви генералите ! Почти всички крадът и лъжт Путин който пък е много мек и наивен ! Всички ,всички негови ръководящи войната го предават и то сигурно за пари !Украинската мафия с помоща на телефонни заплашвания има вече отколо трилион и тези пари са именнно за подкупи на всички началници и генерали в Русия ! Срана която има авиация не може да я използва !!!! най малко трябва по сто( танка ) или други бронирани машини да бие на ден а те бият около 10 !ЗАТОВА И ЩЕ ЗАГУБЪТ СВО и да не говорим за дроновете на америка които бият по нефтобазите на руската територия НО МОЖЕ И СТАНЕ нещо като яв!!!!!!
  • 99 иван

    3 18 Отговор
    русия губи !!!! или няма да ни има !!

    Коментиран от #100

  • 100 Какво общо имат тези небивалици

    11 3 Отговор

    До коментар #99 от "иван":

    Що да те няма?

    Коментиран от #103

  • 101 Германски експерт

    30 1 Отговор
    Все по-бързо и по-бързо отпада сратегическото значение на Покровск.
    До ден два ще говорим за него, като за селце без никакво значение за фронта... И те така... До полската граница...
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 иван

    3 6 Отговор

    До коментар #100 от "Какво общо имат тези небивалици":

    ИМАШ ДЪЛГА ШИЯ И ТРУДНО ТИ СТИГИ ДО МОЗЪКА !!!!

    Коментиран от #104

  • 104 Тогава

    10 0 Отговор

    До коментар #103 от "иван":

    чети повече книжки, че да стига по лесно и да намалип небивалиците!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Дио

    18 2 Отговор

    До коментар #17 от "Слава на Украйна 🔱":

    Не слава на Украйна.Бедна ти е фантазията какво ги чака зад ъгъла
  • 107 МИСТЪР СТРЕС

    14 1 Отговор
    АТЛАНТИТЕ ОТНОВО НАЗАДВАД.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 иван

    18 2 Отговор

    До коментар #108 от "Булава":

    ВСЕКИ мисли толкова колкото има сиво вещиство или поне може да и расъждава ! Там украинската аримия прави именно това което прави бандера на страната на немците ! Те не!само че грабът магазини ,коли и всичко което виждът но и убиват населението разбивът шошетата , рушът мостове и оставят население за жив щит които са без храна и вода И ТОВА Е ТОВА КОЕТО ДАЖЕ ВЪВ ВОВ ГО НЯМАШЕ !!!! За вода може и да изнасили или пък да прави това което те искът (усраинците )
  • 111 Бай той Толстой

    13 2 Отговор
    Колкото повече мърдат, толкова повече им влиза!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 ОЩЕ НЯКОЛКО ЧИПА ОТ ПЕРАЛНИ

    7 1 Отговор
    И ПОКРОВСК ОТИВА НА КИНО !
  • 115 ПАДНЕ РИ УКРИЯ ,

    6 0 Отговор
    РЕД Е НА БЪЛГАРИЯ - ПРИГОТВИЛ СЪМ МАСАТА И ЕДИН ОВЕН ЛИЧНО ЗА ЧЕЧЕНЕЦА !

    Коментиран от #116, #119

  • 116 Свещенна тъпота

    4 1 Отговор

    До коментар #115 от "ПАДНЕ РИ УКРИЯ ,":

    Те това иде от САЩ! Лъжа и тъпота!
  • 117 Русия

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Рокаджията":

    ни освободи от Османската империя .
    Създаде , обучи и въоръжи Българската Армия

    Коментиран от #118

  • 118 Рушия БЛАТОТО

    1 2 Отговор

    До коментар #117 от "Русия":

    Класическа МЕЧЕШКА услуга !!

    Не ние трябвало да ни се месят във вътрешните работи разпада на османската империя беше гарантиран след няколко десетилетия и така нямаше да се кланяме на фалшиви асвабадители!

    ясно е че винаги е Сърбия им е фаворита на балканите което си пролича като ги подстракаха да ни нападнат подло 1885 година
  • 119 Ония на Дунава с погачите

    1 1 Отговор

    До коментар #115 от "ПАДНЕ РИ УКРИЯ ,":

    Айде бе кво направихте бе?!?!🤬🤬 мухлясаха ПУгачите докато ви чакаме!!!🤬🤬🤬 тръгваме си!
  • 120 🇺🇲 статуята на свободата

    1 2 Отговор
    Преди блатните територии ги владееше златната орда сега ги владее Zлата орда НО идва ВСУ да асвабадят крепостните
  • 121 Януари 2022

    0 2 Отговор
    Само луд би си помислил че путлера ще затрие матушката
Новини по държави: