26 Август, 2024 04:35 1 242 6

"Хамас" отхвърли израелските условия за преговори за мир

  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • ливан-
  • сащ

Лойд Остин нареди присъствието на две авионосни ударни групи в Близкия изток след размяната на масирани удари между Израел и ливанското движение "Хизбула"

"Хамас" отхвърли израелските условия за преговори за мир - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хамас" заяви, че отхвърля новите израелски условия, поставени в преговорите за прекратяване на огъня в Газа, което хвърли допълнително съмнение върху шансовете за пробив усилията за прекратяване на 10-месечната война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Месеци наред преговорите не успяха да доведат до споразумение за прекратяване на опустошителната военна кампания на Израел в Газа или за освобождаване на останалите заложници, заловени от "Хамас" при нападението на въоръжената групировка срещу Израел на 7 октомври 2023 г., което предизвика войната.

Основните спорни точки в текущите преговори, водени с посредничеството на САЩ, Египет и Катар, включват израелското присъствие в т.нар. Филаделфийски коридор - тесен участък с дължина 14,5 км по южната граница на Газа с Египет.

"Хамас" заяви, че Израел е отстъпил от ангажимента си да изтегли войските си от коридора и е поставил други нови условия, включително проверка на разселените палестинци при завръщането им в по-гъсто населената северна част на анклава, когато започне прекратяването на огъня.

"Няма да приемем разговори за отстъпление от договореното на 2 юли или нови условия“, заяви вчера официалният представител на "Хамас" Осама Хамдан в ефира на "Ал-Акса", телевизията на групировката. През юли "Хамас" прие предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, включително войници и мъже.

Междувременно снаряд от южната част на ивицата Газа е попаднал в открито пространство в Ришон ле Цион.

Няма данни за пострадали, но според спасителните служби една млада жена е била ранена, докато тичала към бомбоубежище.

Военното крило на „Хамас“ пое отговорност за нападението.

Войната в Газа беше предизвикана от атака, извършена от Хамас, при която на 7 октомври бяха убити 1200 души, предимно цивилни. Оттогава насам според здравните служители на Газа израелските военни бомбардировки срещу Газа са убили повече от 40 000 души, сред които хиляди деца.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нареди присъствието на две авионосни ударни групи в Близкия изток след размяната на масирани удари между Израел и ливанското движение "Хизбула" рано тази сутрин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че Съединените щати увеличават своите военни сили в Близкия изток на фона на нарастващото напрежение в региона.

Министърът на отбраната на САЩ обяви промяната в плановете в телефонен разговор с израелския си колега Йоав Галант тази вечер.

Първоначално бе предвидено групата на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" да замени тази на "Теодор Рузвелт". Вместо това и двата самолетоносача ще останат в Близкия изток.

В телевизионно обръщение по-рано днес лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла призна, че операцията на ливанското движение срещу Израел се е забавила поради мобилизирането на американски и израелски военни сили в региона.

Най-висшият американски военен междувременно пристигна на посещение в Израел.

Очаква се председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун да се срещне с началници на израелските въоръжени сили.

По-рано днес Браун бе приет от египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, а преди това посети Йордания.

Размяната на удари между Израел и "Хизбула" предизвика безпокойство от разрастване на конфликта, избухнал в Близкия изток с нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова тази вечер Израел и ливанската групировка незабавно да прекратят военните действия.

Размяната на удари "излага на риск населението както на Ливан, така и на Израел, а освен това заплашва регионалната сигурност и стабилност", каза в изявление говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 1 Отговор
    Войната е Кървав Бизнес
  • 2 Ясно

    9 15 Отговор
    е от първия ден че Хамас само увъртат да печелят време, по молба на руснаците. Пълно унищожение на тази терористична организация

    Коментиран от #4

  • 3 Този

    3 2 Отговор
    Дано намерят мирно решение!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лумпен

    5 4 Отговор
    Само да попитам!
    Преди седми октомври евреите и палестинците живееха мирно и задружно ли ?
    Или заграбваха земята на Палестина?
    Или пак ще ме изтрият?
  • 6 Стефан

    6 2 Отговор
    Израел ще продължи да контролира коридора Филаделфи. В противен случай Хамас пак ще започне контрабанда на оръжия и ракети към Газа. Никакво отстъпки на терористите. Газа или ще спре да заплашва Израел, или ще стане паркинг.