27 Август, 2024 05:02 1 144 11

Еврейски заселници застреляха палестинец на Западния бряг

  • западен бряг-
  • убит-
  • палестинец-
  • еврейски заселници

Петима негови сънародници бяха убити при израелски въздушен удар на окупираната палестинска територия

Еврейски заселници застреляха палестинец на Западния бряг. Петима негови сънародници бяха убити при израелски въздушен удар на окупираната палестинска територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на палестинското министерство на здравеопазването.

Еврейски заселници убили един и ранили трима палестинци във Витлеем, в южната част на Западния бряг. Петима техни сънародници загинали при израелски въздушен удар на север по бежанския лагер Нур Шамс, близо до град Тулкарем, съобщи палестинското министерство на здравеопазването.

Израелската армия каза, че е поразила център за операции на бойци в лагера, както и че блокира пътища и провежда обиски след сигнал за отвлечен човек. Тя добави, че проверява съобщенията за убийството на палестинец във Витлеем.

Палестинците редовно обвиняват израелските сили за сигурност, че "осигуряват чадър" на еврейски заселници, които нападат техни села и къщи на Западния бряг - атаки, които предизвикват все по-сериозно безпокойство сред международната общност, отбелязва Ройтерс. САЩ и редица европейски страни наложиха санкции на прибягващи до насилие заселници и нееднократно призоваха Израел да направи повече, за да спре тези атаки.

Рискът от по-голяма война в Близкия изток намаля до известна степен, след като Израел и "Хизбула" си размениха масирани удари, без това да доведе до допълнителна ескалация, заяви най-висшият американски военен, цитиран от Ройтерс и БТА.

В същото време председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун предупреди, че Иран, който преценява как да отговори на Израел след убийството в края на миналия месец в Техеран на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, все още представлява сериозна заплаха.

Браун даде ексклузивно интервю за Ройтерс вчера след своя тридневна обиколка в Близкия изток.

Той пристигна в Израел в неделя вечерта - броени часове след размяната на удари. Преди това Браун бе в Египет и Йордания.

"Има две неща, които знаем, че ще се случат. Едното вече се случи (обстрелът от страна на "Хизбула" по Израел - бел. ред.). Сега нещата зависят от това как точно ще бъде изиграна втората карта (очакваният ирански отговор - бел. ред.)", каза най-висшият американски военен в публикуваното рано тази сутрин интервю, което даде в самолета на път за Съединените щати.

"Начинът, по който ще отговори Иран, ще определи израелския отговор, което на свой ред ще определи дали ще има по-широк конфликт или не", обобщи той.

В същото време председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ предупреди за рисковете от свързаните с Иран групировки в страни като Ирак, Сирия и Йордания. Той спомена конкретно хусите, като нарече "непредвидими" йеменските бунтовници, които атакуват кораби в Червено море и дори пуснаха дронове срещу Израел.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дддд

    2 1 Отговор
    Днес със Зил прегазих жената на строителен перач на пари!Поздравете ме !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лумпен

    17 3 Отговор
    Израел се защитава като бомбардира където си иска и трепе наред !
    В същото време тези които са на собствената си земя са терористи защото искат да се защитават !
    Егати демокрацията !

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Безимен

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Лумпен":

    Какво очакваш от обединения запад и дивите кравари отвъд океана . Демокрация и свобода се налага чрез изтребление на невинни хора.

    Коментиран от #11

  • 11 МИ7

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Безимен":

    и до тебе ще стигнем