28 Август, 2024 04:39 937 7

Висши представители на САЩ се срещнаха с командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар

  • либия-
  • сащ-
  • генерал майкъл лангли-
  • джеръми бърнт

Те са обсъдили ангажимента на Вашингтон за укрепване на партньорството с либийците от всички части на страната

Оглавяващият Африканското командване на САЩ генерал Майкъл Лангли и Джеръми Бърнт - шарже д'афер в американското посолство в Либия, се срещнаха с командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар, съобщи вчера посолството в социалната мрежа "Екс", цитирано от Ройтерс и БТА.

"Генерал Лангли и шарже д'афер Бърнт се срещнаха днес с командващия ЛНА Хафтар в Бенгази, за да обсъдят ангажимента на САЩ за укрепване на партньорството ни с либийците от всички части на страната, както и американската подкрепа за либийските усилия за гарантиране на суверенитета на Либия на фона на предизвикателствата пред регионалната сигурност. Те изтъкнаха също значението на запазването на стабилността в Либия и на деескалацията в контекста на настоящото напрежение", гласи публикацията на посолството.

САЩ призовават всички заинтересовани страни в Либия да се включат конструктивно в диалог със съдействието на Мисията на ООН за подкрепа в страната и на международната общност, се казва в още в съобщението.

Либия, богата на петрол държава в Северна Африка, потъна в хаос, след като през 2011 г. подкрепен от НАТО бунт свали от власт дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, който беше убит. При последвалите събития страната се оказа разделена, с две съперничещи си правителства: базирано в Триполи правителство на националното единство, което контролира западната ѝ част, и правителство на Хафтар, управляващо източната.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия същите разрушиха

    13 3 Отговор
    една развита държава.
    Сега идват да кроят нещо.
    И преди някой да каже "Ама Кадафи е бил диктатор", ами там друго не върви.
    Богата на петрол, всеки иска да сложи ръка, така че трябва диктатор да държи здраво.
    Както примерно в Саудитска Арабия или другите държави в Персийския залив.
  • 2 Ангажимент

    12 3 Отговор
    потвърдили… Първо хвърлят Либия във война, а после се връщат да потвърдят… ангажимента. Супер, ако някой се върже на глупостите на чичо Сам след всичките злини.
    Но, не на нас тия.
    …ако може.
  • 3 "ангажимента" на фащ

    8 3 Отговор
    да им смучат от нефта
  • 4 Боруна Лом

    4 1 Отговор
    ХАЛИФА, НЕ ВЯРВАЙ НА ОБОРА И ФРАНСЕТАТА! СПОМНИ СИ ЗА КАДАФИ!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Всъщност,

    4 1 Отговор
    Нетипично за днешната преса, но този път ясно е казано: "Либия, ....потъна в хаос, след като през 2011 г. подкрепен от НАТО бунт свали от власт дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, който беше убит." Просто един пример, че НАТО е една престъпна военна организация, чиито военни интервнции разоряват държави и създават хаос с големи цивилни жертви. Къде след намеса на НАТО виждаме демокрация и просперитет? - В Афганистан, Ирак, Либия или Сирия? Да не говорим за Украйна
  • 7 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ПЕТРОЛЪТ Е НА БЕНГАЗИ И "ВАГНЕР " --- ФРАНЦИЗИТЕ СЕ МОЛИХА НА САЩ ЗА РАКЕТИ СРЕЩУ КАДАФИ --СЕГА СЕ МОЛЯТ НА САЩ ДА ИМ УРЕДИ ПЕТРОЛ ОТ БЕНГАЗИ ---НО , В БЕНГАЗИ УБИХА АМЕРИКАНСКИЯ КОНСУЛ --ИЛИ КАКЪВ БЕШЕ !?!?!?!?!?!?