31 Август, 2024 14:37 3 194 21

Напрежение между Китай и Япония

  • китай-
  • япония-
  • кораб-
  • териториални води

Китайски кораб навлезе в японски териториални води

Напрежение между Китай и Япония - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Изследователски кораб на китайския флот навлезе в японските териториални води западно от остров Кучиноерабу (префектура Кагошима) в събота сутринта. Според японското министерство на отбраната корабът е напуснал водите след около 2 часа.

В тази връзка в Министерството на външните работи на страната беше извикан китайският шарже д'афер, до когото беше даден протест.

Според международното право корабите, включително и военните имат право да навлизат в териториалните води на други държави, когато преминават през проливи, но условието за това трябва да е липсата на действия, които биха могли да нанесат щети на страната, чиито води се използват за преминаване.

Според телевизионния канал NHK, в Токио анализират целите на китайската страна, но такива изследователски кораби могат да събират данни, включително за естеството на температури на морското дъно и вода, които могат да се използват за подводна навигация.

На 26 август японското министерство на отбраната съобщи за нарушение на въздушното пространство на страната от китайски военен самолет. Тогава беше подаден протест и към Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новият фронт

    35 20 Отговор
    Бутат и Япония да стане новата Украйна, поредната васална страна, каквато е и Германия 1:1. Вече има видеа в тубата. Краварника ще отваря нов фронт... Украйна умря, трябва нов конфликт, изборите идват.

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Изявление на ВСУ

    25 5 Отговор
    Врагът е окупирал село карловка в покровска област. Проблемът е че прочиства още четири села и пътят към часов яр вече е свободен за неговото настъпление. Но ние настъпваме и ще победим.
    Чакам нашите списвачи да измъчат нещо по въпроса.
  • 3 Китай

    15 28 Отговор
    търси конфликт както съседа си отгоре. Комунисти сър. И с Япония и с Филипините и с Виетнам и с Индия и с Тайван търсят териториални спорове. Ненаситни. Ама видяха какво стана с руснаците и прецениха че не е добре да нападат Тайван

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    20 11 Отговор

    До коментар #1 от "Новият фронт":

    краварника ходи по тънък лед с Германия и Япония. И го знаят. Това са не са малки, убити или псевдодържавички....

    Коментиран от #9

  • 6 Знаем знаем

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "Китай":

    Вие ни осведомявате за настъплението на запад на украинската армия на източния фронт и района на Курск И ние ви вярваме сляпо и безрезервно.
  • 7 Якобута сан

    7 4 Отговор
    Страшно важно за подводната навигация е колко градуса е на дъното около Япония!
    Трудно загрява фурната да се стопли ориза...
  • 8 да бе

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Новият фронт":

    какво пък все ви бутат на вас бе? нарушавате всички международни договори и споразумения, но друг ви е виновен! после пак ще ревете, че умирате от глад и ви трепят като хлебарки
  • 9 До умеещият да се храни с клечки

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Изглеждаш заблуден ! В един много кратък период от около 10тина дни освен горе описаните случаи , имаше и още прояви на наглост . Китайски турист надраска една от колоните на главната алея пред мемориалния шинтоиски храм Ясукуни в Токио . От драсканиците се разчита и “клозет” на китайски език .Същият този турист след като напусне Япония качва в китайските СМ снимка със себе си сниман до колоната и графитите . Диктор китаец от международната редакция на радио NHK , в новините на китайски език за първа програма на къси вълни , споменава в ефир “китайските “острови Сенкаку . А в официалната бюлетина естествено е написано японските острови Сенкаку . Естествено непосредствено беше уволнен.По същото това време на приятелско посещение в Китай е “босът “ на Управляващата ЯСДП прокитайски настроеният 85 годишен Тошихиро Никаи , който се срещна включително и с президента на КНР.

    Коментиран от #11

  • 10 Асен

    2 1 Отговор
    Па то напрежение има и в контакта, това е нещо нормално ! То съседите че са заедно от вече 30г., па присветват къси и дълги от време на време ... Еий толкова ли няма за какво да пишете ?
  • 11 Госあ

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "До умеещият да се храни с клечки":

    заблудени сте тези, които си мислите че Япония и Германия ще пренебрегнат икономическите си интереси заради демократическите краварски ценности хахахаха тия лакърдии кой какво надраскал и бил казал у социалните мрежи си ги разпраайте между вас.

    Коментиран от #13

  • 12 №9 поправка

    0 1 Отговор
    Управляващата ЯЛДП
  • 13 Да между нас

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    В Япония по всички медии - ТВ , радио , интернет , преса …

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "Да между нас":

    глупости. Освен това в Япония никой не гледа медии. Четат се и се гледат анимета и се играят игри :)))
  • 15 Госあ

    3 5 Отговор
    Глейте са:През 2023 г. търговията между Китай и Япония нарасна до 266,4 милиарда долара, което е ръст от 12,5 процента спрямо 2007 г., което прави Китай и Япония водещите двупосочни търговски партньори. Китай беше и най-голямата дестинация за японски износ през 2023 г.: и още нещо, само глейте двата северни потока и изобщо икономмическите отношения между Германия и Русия, ясно че нема да е таа година, но след максимум две-три. Докато ни разтегате лакърдии и посредничите за тоталното опоскване на България
  • 16 Кирпич

    6 3 Отговор
    Какво може да се очаква от комунистически държави като Русия Китай Северна Корея Заплахи провокации дрънкане на оръжие особено към по богатите съседи

    Коментиран от #17

  • 17 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Кирпич":

    в момента по-богата и развита от комунстически Китай-нема. Така както беше комунистически СССР преди време.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хахахах":

    и да се смееш и да не се смееш, тва е положението. Като икономическите отношения между Китай и Япония. И възстановяването на тези между Германия и Русия. Вервай ми, бате.

    Коментиран от #21

  • 21 Значи така

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Китай не купува от Япония риба и рибни продукти понеже били от радиоактивно замърсени води . Обаче китайски риболовни кораби ловят риба в същите тези води и си продават свободно на вътрешния пазар !?
    А миналата седмица китайските власти подведоха под отговорност предприятие , което е превозвало олио с цистерни-бензиновози без да бъдат предварително измити . Води се процедура за да се разбере каква част от олиото е разпродадено и превантивни мерки за спиране . Това даваха по NHK чрез CCTV.
Новини по държави: