3 Септември, 2024 18:38 1 016 3

Рафаеле Фито e номиниран за заместник-председател на Европейската комисия

  • рафаел фито-
  • заместник-председател-
  • европейска комисия

Италианският премиер винаги е казвала, че иска важен пост в бъдещата ЕК за италианския еврокомисар.

Рафаеле Фито e номиниран за заместник-председател на Европейската комисия - 1
Снимкa: Shutterstock

Излъченият от Италия кандидат за еврокомисар Рафаеле Фито ще получи поста на заместник-председател на Европейската комисия. Това съобщава германското издание "Велт", цитирано от Франс прес и АНСА. Италия обяви номинацията на Фито в петък. Той е представител на управляващата партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони, цитирано от БТА.

Италианският премиер винаги е казвала, че иска важен пост в бъдещата ЕК за италианския еврокомисар. Според германското издание Урсула фон дер Лайен ще повери на Фито поста на заместник-председател, отговарящ за икономическите въпроси и постпандемичното икономическо възстановяване.

Друг заместник-председател ще бъде френският кандидат Тиери Бритон, който ще отговаря за индустрията и стратегическата автономия. Досега Бретон отговаряше за вътрешния пазар.

Фито е бивш евродепутат и е бил съпредседател на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент. Той е смятан за предан поддръжник на Мелони. Преди да стане член на нейната партия, той е бил член на "Форца Италия".

Според "Велт", Фон дер Лайен ще номинира за заместник-председатели на ЕК и Валдис Домбровскис от Латвия, и Тереса Рибера Родригес от Испания. На Домбровскис ще бъде поверен ресорът разширяване и възстановяване на Украйна, а на Рибера - ресорът на прехода.

Новият еврокомисар на енергетиката ще бъде чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела.

Вече е известно, че бившата премиерка на Естония Кая Калас е дипломат номер едно на ЕС за идните пет години.

Двама еврокомисари ще работят в пряка връзка с Фон дер Лайен, а именно словакът Марош Шевчович, който ще отговаря за намаляване на бюрокрацията и за междуинституционалните въпроси, и полякът Пьотр Серафин, който ще отговаря за бюджетните въпроси, казва "Велт".

Специално на Фито в качеството му на заместник-председател с ресор икономика и възстановяване след пандемията ще бъде поверена и работата по надзора на европейския фонд за постпандемично възстановяване на икономиката, отбелязва АНСА. В момента Фито отговаря за италианския план за устойчивост и развитие на икономиката, който получава средства именно от този европейски фонд.

Фон дер Лайен беше преизбрана начело на ЕК през юли, но тогава партията на Мелони не я подкрепи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    6 0 Отговор
    Долу ЕС и НАТО! Да живеят народите.
  • 2 ИМА ЛИ ДЕМОКРАЦИЯ В ЕС

    0 0 Отговор
    Тоя са го назначили за последна дупка на кавала.
  • 3 Тома

    0 0 Отговор
    Ако е гай да му е честито
Новини по държави: