3 Септември, 2024 20:54 3 051 16

Разлив на петрол може да предизвика екологична катастрофа в Червено море

  • екологична катастрофа-
  • червено море-
  • разлив-
  • петрол

Международни усилия са насочени към предотвратяване на екологична криза след атаката на хусите.

 Разлив на петрол може да предизвика екологична катастрофа в Червено море - 1
Снимкa: БГНЕС

Гръцкият танкер, цел на атаката на бунтовниците хуси, се опитва да предотврати изтичането на около един милион барела петрол в Червено море, съобщава BBC, цитирано от News.bg.

MV Sounion беше оставен без екипаж край бреговете на Йемен, след като бе ударен на 21 август от йеменската бунтовническа група.

На 28 август бе потвърдено, че няма разлив на петрол в района на танкера. По-рано Пентагонът съобщи, че плавателният съд гори и от него изтича петрол. В отговор на това твърдение, Европейската мисия заяви, че не е в тяхната компетентност да коментират изявленията на други институции.

Частни компании, опериращи под егидата на военните сили на Европейския съюз (ЕС), ще се опитат да предотвратят екологична катастрофа в региона.

Централното командване на САЩ обяви късно във вторник, че удареният танкер "представлява сериозна заплаха от екологична катастрофа" и осъди действията на хусите като "безразсъдни терористични актове". В изявлението се подчертава, че спасителната операция е "в ход", въпреки че не е ясно дали спасителните кораби са достигнали танкера.

На 28 август ЕС съобщи, че няколко пожара продължават да горят на главната палуба на танкера, но не се наблюдават видими признаци на петролен разлив.

Напомняме, че хусите са извършили нападения срещу няколко кораба в Червено море през последните 10 месеца, като кампанията им, според подкрепяната от Иран групировка, е част от по-широката война на "ХАМАС" в Газа.

Тези нападения принудиха множество търговски превозвачи да пренасочат маршрутите на своите кораби и предизвикаха опасения, че конфликтът между Израел и "ХАМАС" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

Два снаряда удариха танкер, плаващ под панамски флаг, край бреговете на Йемен. Според данни на Британската организация за морски търговски операции (UKMTO), инцидентът е станал на около 70 морски мили северозападно от пристанище Салейф.

Избухна и трета експлозия в непосредствена близост до кораба, но няма съобщения за жертви на борда.

Допълнително, британската фирма за морска сигурност Ambrey информира, че дрон е нападнал търговски кораб на около 50 морски мили западно от Ходейда в Йемен. Няма данни за пострадали или нанесени щети и корабът продължава по маршрута си.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666666666

    5 6 Отговор
    А и какво от това че измрат шепа смърдящи изроди.

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    11 3 Отговор
    Някой зелен гущер няма ли да изреве, танкерите да минат на батерии?

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "666666666":

    Погрешка ти цъкнах +, за което съжалявам.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Минувач

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Няма касателство, дали са на батерии или на платна. Тук става въпрос за товара му. Танкерът на снимката е празен, под баласт и без товар, но да кажем, че това е друга снимка на въпросния танкер. Това е ВЛСС, пълен носи 2.2 милиона барела, има 17 товарни танка - по 5 ляв, централен (много по-голям) и десен, както и 2 малки слоп танка. Малко е трудно да се ударят толкова танкове, че да имат половината от целия товар на кораба, както и да изтекат, защото отстрани и отдолу на корпуса са баластните танкове, които имат роля и за защита от разлив. От голямо значение е и, къде е удара, явно е над водолинията, защото е от дрон, което е добре, защото товарът под водолинията няма да изтича гравитационно. Вземат се мерки да се накрени кораба чрез баласт и прехвърляне на товар и гориво, така че ударената част да е максимално високо, разбира се без рискове от пречупване на корпуса или преобръщане.
  • 5 Фолклор

    3 1 Отговор
    Кой каквото прави, на себе си го прави.
  • 6 Грешката

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    е вярна.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какво значение има

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    какво си му писал. После руският бот ше му цъкне 100 минуса, не бери грижа
  • 9 любител

    4 1 Отговор
    щом е краварски да потъва така им се пада на краварите дето си врът носа навсякъде. хахаха

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 10 да го оставят

    2 3 Отговор
    Тоя танкер да разлее милион барела ( 1 барел-159 лт) петрол край Йемен и да останат и без риба, тамън ще се научат от цвъкат гладните.
  • 11 чети бе другарю

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "любител":

    Не е краварски, ама че писатели сте тука.

    Коментиран от #16

  • 12 Гърците

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "любител":

    Кога станаха кравари??
  • 13 Тез

    2 1 Отговор
    До кога ще ги бавят ,група тарам.буки да тероризират целия свят
  • 14 Путин

    2 1 Отговор
    Трябва терор терор по нашему
  • 15 Ааабе

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "любител":

    Тъпсикатодъб
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: