Last news in Fakti

18 Март, 2014 13:03 4 339 9

И Приднестровието иска да стане част от Русия

  • приднестровието-
  • присъединяване-
  • русия-
  • молдова-
  • крим-
  • референдум

Непризнатата република в състава на Молдова отправи обръщение към Държавната дума на РФ

Референдумът в Крим може да предизвика процес на присъединяване към Русия на редица спорни територии в Източна Европа. Това предположение на западни политически анализатори може да бъде потвърдено, ако Приднестровието се превърне в следващия „руски субект“.

Ръководството на непризнатата официално република, вероятно вдъхновено от действията на Симферопол за обединяване с руската федерация, се обърна към Държавна дума (руския парламент) с молба за разширяване на основанията за приемане на нови територии в състава на РФ, съобщи в. „Ведомости“.

Предложението за включването на Приднестровието към Руската федерация е отправено към говорителя на Думата Сергей Наришкин от председателя на Върховния съвет (парламента на републиката) Михаил Бурла. В обръщението му ставало дума за законопроект на партия „Справедлива Русия“ за опростяване на присъединяването на нови територии към РФ, който законопроект давал възможност само за присъединяването на Крим, но не и на Приднестровската република. Повдигало нови въпроси и провеждането на евентуален референдум по законите на Молдова, тъй като непризната република си има собствено законодателство.

Междувременно споменатият законопроект, улесняващ процедурата по присъединяването на Крим, обаче беше изтеглен от Думата като ненавременен. Но един от лидерите на фракцията - Михаил Емелянов, е заявил пред изданието, че проектът ще бъде доработен с оглед  възможността в състава на федерацията да бъдат приемани и други територии, след което ще бъде внесен отново.

Припомняме, че малко преди разпадането на СССР, на 2 септември 1990 г., 5 разположени на левия бряг на р. Днестър района от Молдова обявиха създаването на Приднестровска съюзна република в състава на СССР, а по-късно независима Приднестровска молдовска република. През 1992 г. в региона започна въоръжен конфликт, след като властите на Молдова въведоха войски там.

Членовете на международната общност с участието на Молдова, Приднестровието, Русия, Украйна и ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) неведнъж са обсъждали съдбата на автономията, но до компромис така и не се стигна. 

През 2006 г. регионът частично беше признат за суверенна държава само от Абхазия и Южна Осетия, които самите не са признати от по-голяма част от света. Тогава за присъединяване на републиката към Русия гласуваха 97,2% от избирателите, а руският парламент обяви референдума за легитимен. През есента на 2009 г. лидерът на Приднестровие Игор Смирнов заяви, че републиката е готова да влезе в състава на Руската федерация.

В края на миналата година парламентът на републиката одобри на първо четене законопроект, който въвежда в действие на територията на непризнатата република руското федерално законодателство, а за официален език бе признат руският.

В сегашното обръщение на Върховния съвет на Приднестровието се отбелязва, че положението в републиката може да се влоши, ако Молдова, подписвайки споразумение за асоциация с ЕС въведе ограничителни икономически мерки.

Молдова смята Приднестровието за своя територия и миналата седмица парламентът на страната прие закон за забрана да се провеждат на местни референдуми по общорепубликански теми. Повод за това стана референдум в Гагаузия, където жителите гласуваха за излизане от Молдова в случай на загуба на независимост и против влизането в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    6 0 Отговор
    Браво.
  • 2 неутрален

    4 1 Отговор
    Викам ние да си спретнем референдум за връщане в Турция...

    Причини:
    1. Управляват ни турци. (ДПС с подкрепата на бсп)..
    2. Имаме си новини на турски!
    3. Гледаме турски сериали!
    4. Турция е основна туристическа дестинация!
    5. Както и много други подобни..

    Коментиран от #8

  • 3 неутрален

    2 0 Отговор
    * Преди да отнеса гневните коментари на някой, ще спомена, че казаното в предишният ми пост е ИРОНИЯ..

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "неутрален":

    А пък аз знам турски /Ben turkceye konysabilirim/, така, че да правим референдума . Само труско име да си измисля...
  • 5 бат батков

    0 7 Отговор
    То утре и турците ще решат че кърджали и бургас са изконно турски и ще реши да ги присъедени.Капутин също може да реши че Варненска област е изконно руска територия и да реши да си я вземе.Невиждам разлика между Диктатора капутин и адолф хитлер,освен че последният ни върна беломорска тракия,а после руснаците ни я взеха,заедно със северна добруджа

    Коментиран от #7

  • 6 Митко Атанасов

    6 0 Отговор
    Само незабравяйте,кой започна всичко това.
    Според мен го направиха американците
    с цел да си сложат ракетите на руската граница.
    Помагаха им не украинския народ,а една купена върхушка .
    Сега като събудиха мечката има да се почесват по тиквите............
  • 7 васил димчев

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "бат батков":

    Гербаджийските предатели в действие. В Бургас няма турци и при референдум може да погаси всичките ислямски гласове в българия.

    Коментиран от #9

  • 8 Shmeker

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "неутрален":

    Абе за Турция не знам, ама за Русия може и да има достатъчно желаещи да гласуват ... само дето където влезем ние нищо не оцелява
  • 9 бат батков

    0 7 Отговор

    До коментар #7 от "васил димчев":

    Червените тролове на еврейскокомустическата мафия и протутурските ибрикчии нямат думата.Тук е България,ЗАПОМНЕТЕ ТОВА