5 Септември, 2024 08:55 1 618 75

САЩ наложиха санкции на RT и свързани с ФСБ хакери за опити за намеса в президентските избори

  • сащ-
  • наложи-
  • санкции-
  • хакери-
  • президентски избори

Правоприлагащите органи и администрацията на САЩ обвиняват Русия, че се опитва да повлияе на резултата от изборите в САЩ поне от 2016 г., когато Доналд Тръмп и Хилари Клинтън се бориха за президентския пост.

САЩ наложиха санкции на RT и свързани с ФСБ хакери за опити за намеса в президентските избори - 1
Снимкa: БГНЕС/Маргарита Симонян Главна редакторка, RT

Три американски министерства обвиниха ръководството на руския държавен медиен концерн RT, включително директора Маргарита Симонян, агенциите РИА Новости и "Спутник", както и хакери, свързани с ФСБ, в нови опити да повлияят на резултата от президентските избори в САЩ чрез дезинформация. Федералните служби обявиха координирани действия срещу руснаците, съобщават Ройтерс и BBC, цитирано от News.bg.

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че образува наказателно производство срещу двама служители на RT и блокира 32 домейна, чрез които се разпространява дезинформация, включително такава, генерирана от изкуствен интелект.

Държавният департамент постави RT и пет от нейните дъщерни дружества в списък с чуждестранни мисии, подчинени на Закона за чуждестранните агенти.

Министерството на финансите наложи санкции на две фирми и десет души, включително ръководителя на RT Маргарита Симонян и нейните заместници Елизавета Бродская и Антон Анисимов. Под санкции попада и заместник-директорът на англоезичното излъчване на RT Андрей Кияшко.

Служителите на RT от отдела за цифрови медийни проекти, Константин Калашников и Елена Афанасиева, са обвинени в пране на пари.

В обвинението, повдигнато от прокуратурата в Южния окръг на щата Ню Йорк, се посочва, че Афанасиева лично, представяйки се за служител на американска компания, се е свързала с американски инфлуенсъри.

Според обвинението, те са платили 10 милиона долара на компания в Тенеси за създаване и разпространение на съдържание, което служи на интересите на руските власти и всява разделение в обществото. Това е ставало чрез влиятелни лица в социалните медии, инфлуенсъри, използващи американска компания, за да популяризират дезинформацията.

"Руските държавно подкрепяни деятели отдавна използват широка гама от инструменти, като генерирани от изкуствен интелект дълбоки фалшификации и дезинформация, за да подкопаят доверието в изборните процеси и институции на Съединените щати", се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ относно новите санкции.

Според американски служители Кремъл иска Доналд Тръмп да спечели президентските избори през ноември, отчасти защото той се противопостави на помощта за Украйна.

Материалите, представени пред съда срещу Калашников и Афанасиева, не споменават директно компанията, на която е плащано от руската медия, но я описват като "мрежа от неортодоксални коментатори, фокусирани върху политическите и културните въпроси на Запада". Това описание съвпада дословно с представянето на Tenet Media на нейния уебсайт. Tenet публикува хиляди видеоклипове на английски език в социалните медии и също така популяризира видни десни коментатори.

Освен това, Министерството на финансите налага санкции срещу ръководителя на хакерската група RaHDit (Russian Angry Hackers Did It) Алексей Гаращенко и двама от неговите служители. Според американците, Гаращенко е бил офицер от ФСБ по времето, когато е оглавявал RaHDit.

Американските власти обявиха награда от 10 милиона долара за информация за хакери, свързани с RaHDit.

Под санкциите попада и организацията с нестопанска цел "Диалог", създадена към кметството на Москва, и нейно дъщерно дружество, включително генералният директор Владимир Табак. Според американските власти, тази организация използва изкуствен интелект за създаване на дезинформация, свързана с избори.

Маргарита Симонян реагира на новината за санкциите с подигравка: "Едно нещо не разбирам: ако напълно ни изгонят, как ще направят следващите избори? Те обикновено нямат други сценарии, освен да удавят конкурента си, плашейки гаргите с връзките им с всемогъщия RT. Доволна съм, разбира се, но да предположим, че се измъкнем напълно - тогава какво? Ще касират следващите избори, о, ще ги касират, усещам го със сърцето си."

Пресслужбата на RT в изявление по този въпрос отхвърли обвиненията, без да им отговори по същество. "Три неща са неизбежни в живота - смъртта, данъците и намесата на RT в американските избори", заяви медията.

Министерството на правосъдието на САЩ и преди е предупреждавало, че Русия продължава да представлява заплаха за президентските избори в страната, отбелязва Ройтерс. Официални представители на САЩ твърдят, че Русия не е променила предпочитанията си от предходните президентски избори и смятат, че Москва подкрепя Тръмп. Русия отрича тези обвинения.

Правоприлагащите органи и администрацията на САЩ обвиняват Русия, че се опитва да повлияе на резултата от изборите в САЩ поне от 2016 г., когато Доналд Тръмп и Хилари Клинтън се бориха за президентския пост.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да се преброим

    8 53 Отговор
    Ако си за Сорос и Ротшилдите и демокрацията им, гласувай с ПЛЮС.
    Ако си за Путин, олигарсите и милиционерите гласувай с МИНУС.

    Коментиран от #13, #60

  • 2 Мега болшой руски памперс

    10 49 Отговор
    Путя как е провесил нос, мънка, осуква се, не смее копче да каже на САЩ и запада. Завоалирано говори да опасности

    Коментиран от #8, #43

  • 3 Мдааа

    47 4 Отговор
    Пак старата песен, не могат да измислят нищо ново!
  • 4 Сорос

    8 35 Отговор
    Путя не може да наложи санкции, понеже съм му забранил тази функция ХАХАХАХА

    Коментиран от #7

  • 5 ПОД ПРЕДЛОГ....

    40 8 Отговор
    НА КРИВ БАСТУН , ............РУСИЯ МУ ПРЕЧИ.........
  • 6 Сталин

    46 11 Отговор
    Сащ - бананова република,щом всеки може да се меси в изборите им

    Коментиран от #32

  • 7 Найден

    9 26 Отговор

    До коментар #4 от "Сорос":

    Ботокса може да наложи санкции само на страна от неговия ранк. Джибури
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТаУмВзе

    41 10 Отговор
    Гьобелс репа да яде пред краварчето! Било свобода на словото, демокрацийка и 32 пола за проветрение.
  • 10 Ехеей

    25 4 Отговор
    Тази арменка Симонян имала много мозък в главата си.
  • 11 Сащ е цензура

    34 6 Отговор
    За Русия наистина няма значение : От Майданския преврат в Киев досега в Белия дом се изредиха и демократи , и републиканци

    Същото желание и на двете краварски партии да мачкат православните славяни ..

    Та , защо Русия да се намесва ?

    Коментиран от #63

  • 12 Очевидец храбър

    33 6 Отговор
    Маргарита Симонян реагира на новината за санкциите с подигравка: "Едно нещо не разбирам: ако напълно ни изгонят, как ще направят следващите избори? Те обикновено нямат други сценарии, освен да удавят конкурента си, плашейки гаргите с връзките им с всемогъщия RT. Доволна съм, разбира се, но да предположим, че се измъкнем напълно - тогава какво? Ще касират следващите избори, о, ще ги касират, усещам го със сърцето си." Каза една от най-умните жени на планетата !!!

    Коментиран от #51

  • 13 Въпросче

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да се преброим":

    Които сме за българските , натовски олигарси , като Пеевски , Домучиее ...и евроатлантическите ни търговци на оръжие към украинската проамериканска хунта , Как да гласуваме ?
  • 14 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    26 4 Отговор
    Наглите кравари пак налагат санкции на несъгласните с техните правила...
  • 15 АХАХАХАХА

    6 21 Отговор

    До коментар #8 от "УСЕЩАШ ЛИ СЕ.......?":

    за умен ли се имаш, копейка?
  • 16 Скоро и на вашия телевизор

    7 11 Отговор
    Другаря Скот Ритер ще гладува майче
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 34 трил. дългове, света плаща на САЩ!

    30 4 Отговор
    САЩ най голямото зло на планетата!

    Коментиран от #25

  • 19 az #СВО

    27 6 Отговор
    Явно в Демократическата партия са в пълна безизходица, щом не могат да измислят нищо ново и прибягват до старите схеми.

    По-късно очаквам да видим и задължителната за Демократическата партия схема с високата избирателна активност сред покойниците...
  • 20 горски

    20 5 Отговор
    Наистина ,ако Русия може да влияе на изборите в САЩ,то тогава американскто общество е неграмотно и не може да оцени" най добрата демокрация в света" със стожери като Байдън,Камила и Тръмп....
  • 21 Дедо Джо

    26 3 Отговор
    Кравите стават жалки с тяхното “кой ми с.а в гащите”. Едно време бяха велика страна, но евреите ги съсипаха.
  • 22 А х недей!

    16 2 Отговор
    RT всява дезинформация

    Ами те американските медии само с това се занимават в най-добрия случай изкривяват информацията
  • 23 Прогноза

    8 18 Отговор
    Колкото повече се изпаряват възможностите на руските пропагндисти някога отново да имат достъп до Запада, толкова по-нагли за пред руските крепостни и депресирани в частния си живот ще стават.

    Няма вече вила на езерото Комо за Салавьов, няма вече къща в Австрия за Симонян, няма вече посещения в Ню Йорк за Захарова. Има само "руский мир", водещ до извращения и мизерия.

    Коментиран от #26

  • 24 ???

    16 2 Отговор
    Свобода на словото? Демокрация?
  • 25 Пич,

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "34 трил. дългове, света плаща на САЩ!":

    Общия дълг на САЩ, федерален, на отделните щати, на бизнеса и домакинствата към днешна дата надхвърля $218трлн. Иначе казано всеки жив гражданин на САЩ, включително пеленачетата и деменцийте, дължи приблизително по $623000.

    Общите активи на САЩ към днешна дата са около $210трлн. Иначе казано, дори и всеки гражданин на САЩ, включително пеленачетата и деменцийте, да остане гол и гладен на улицата, все още ще дължи приблизително по $23000.

    На печелившите честито!

    Коментиран от #36

  • 26 Дедо Джо

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "Прогноза":

    Така ли ти казаха от Козяк? Живееш в паралелен свят, но важното е да си щастлив.

    Коментиран от #33

  • 27 Ето тази

    8 16 Отговор
    на снимката излъга руските и каза "победим за три дня". Лъжкинята, смело размахвайки разпасано бездеколте, беше поканила военните експерти, за да лъжат и те. Лукашенко също лъжеше. Когато укрсинците превзеха курски територии беше скромна и каза "молим се".

    Коментиран от #29

  • 28 Русев

    15 3 Отговор
    На Русия им е през онази работа. Дреме им. Ама САЩ и ЕС нали наложиха пълно медиино затъмнение върху руските медии преди повече от 2 години? И точно САЩ да квичат за намеса в изборил Точнотези които открито спретнаха Майдани, Пролети, Преврати, Санкции срещу считани от тях за нелегитимни, законно избрани президенти и държавите им, за някои от тях дори месеци преди да се проведат изборите - справка Путин, Лукашенко, Си .... Хайде стига с тази фалшива истерия. Дончо ще е Президент - точка.
  • 29 Баце,

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "Ето тази":

    Ми значи, каквито и оплаквания да имаш, отнеси ги до тая.

    Коментиран от #40

  • 30 Симонян:

    8 6 Отговор
    "Киев за два деня".

    Коментиран от #37

  • 31 нека още прогресират

    6 4 Отговор
    САЩ с реална инфлация 200% за 10 години а не по натъкмените статистики.Под милион няма жилище.

    Коментиран от #35

  • 32 ахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    голяма "мисъл" из пъ рдя копейка
  • 33 Прогноза

    8 7 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо Джо":

    В "паралелен свят" живеят руските петоколонници, които слушат как Салавьов се плюнчи срещу запада, а после като разберат, че в частния живот се е "загрижил" за вилата си на езерото в Комо, разправят, че това "си било наред".
  • 34 Посочили те Америка за враг свършен си.

    5 5 Отговор
    Пропагандата няма да те спаси.
  • 35 Ти за САЩ

    7 4 Отговор

    До коментар #31 от "нека още прогресират":

    Не се тревожи.
  • 36 Историк

    5 6 Отговор

    До коментар #25 от "Пич,":

    Сега последно, кога ще се "срути" САЩ?

    "Ей сега" или "всеки момент"?

    Хайде, че от 64 години го чакам тва и все е "ей сега".

    Коментиран от #39, #73

  • 37 Баце,

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "Симонян:":

    Чувстваш се излъган?
    Поплачи на рамото на Симонян.
  • 38 Закона за чуждестранните агенти

    10 2 Отговор
    в америка си работи. За останалите страни е дискриминационен или руски -))

    Коментиран от #45

  • 39 Пич,

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Историк":

    От мен- само факти.
    Ако искаш прогнози- купи си кристално кълбо.

    Коментиран от #41

  • 40 Без оплаквания

    8 5 Отговор

    До коментар #29 от "Баце,":

    Много забавен циркаджилък са рашистките телевизии, платен от данъкоплатците им. Плащат си за промивка на мозъка.
  • 41 Историк

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Пич,":

    "От мен- само факти."

    Ти нямаш представа какво значат нещата, които си написал, затова си се ограничил до някакви смътни "пожелания"

    Коментиран от #44

  • 42 уикол

    7 8 Отговор
    На тези американски лъжци, това им беше прехвалената демокрация и свобода на словото. Само тяхните лъжи са "правилни". Друг не може да казва каква е истината. Само те което кажат това е "истина" нищо че е лъжа. И плюха по комунистите, а пък тези наакани "демократи" ги биха по наглост. Спряха руската телевизия. Само тяхната пропаганда да излъчват. Само техните лъжи. Ако иска да ви смъмри Господ Иисус Христос лъжливи Западни "демократи" и слугите ви по места.

    Коментиран от #65

  • 43 лиз ач евроатлантик

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мега болшой руски памперс":

    Че кво да им каже,той само им трепе инструкторите,наемниците и уничтожава прехвалената супер техника

    Коментиран от #50

  • 44 Пич,

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Историк":

    Има си официални източници на САЩ в интернет, на английски.
    Ако не можеш да ползваш интернет и английски, намери си някой да те научи.

    Ако не можеш да кажеш нещо смислено, не го казвай тук.

    Коментиран от #47

  • 45 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Закона за чуждестранните агенти":

    Мда, и оръжието в ръцете на полицай пази реда, а в ръцете на престъпник служи за извършването на престъпления.
  • 46 Сус бе!

    6 3 Отговор
    Копейки мърляви.
  • 47 Историк

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "Пич,":

    Аз казвам, че не знаеш какво значат нещата, които цитираш, а не, че не са верни.

    И за да го демонстрирам ще те запитам:

    НА КОГО ги "дължат" тези пари американските граждани?

    Коментиран от #53, #56, #62

  • 48 Хахахахаха

    4 3 Отговор
    Да добре смешници
  • 49 бай Иван

    12 4 Отговор
    Държавният департамент постави RT и пет от нейните дъщерни дружества в списък с чуждестранни мисии, подчинени на Закона за чуждестранните агенти.


    Чакайте малко .Цветанка каза че закона е руски.На Путин .Недемократичен.Ограничаващ свещеното право на свобода на словото .Да не става въпрос за закона за чуждестранните агенти в държавния департамент на Русия,а не в САЩ?То пък в Русия няма държавен департамент ,ама знаеш ли ги тия руснаци дето всичко копират?Какъв е този руски закон за чуждестранните агенти в САЩ? Това да не е някаква руска пропаганда? В тази демократична държава не може да има га. ден руски закон.Не, не може .Байдън беше възмутен как Грузия е толкова недемократична като прие такъв закон и САЩ бяха многоооо разочаровани от този факт.А Цънци от Блек рок и Вангард каза ли нещо по въпроса? Чакам я да разбие такива пропагандни новини.
  • 50 Най-вече в Курск ХАХАХ

    7 1 Отговор

    До коментар #43 от "лиз ач евроатлантик":

    С ду пен це
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Абе що не кажете за заклещените астронав

    3 3 Отговор
    ти Още ли са заклещени? 🥳🥳🥳🥳
    Кога ще умрат или ще загинат както казвате вие като Херoj

    Коментиран от #68

  • 53 Пич,

    0 4 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    Специално за теб ще направя изключение и ще се повторя детайлно: прогнози, въпроси, питания и т.н.- към кристалното кълбо.

    Коментиран от #54

  • 54 Историк

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Пич,":

    Аз ти зададох конкретен въпрос който няма нищо общо с "кристално кълбо".

    Коментиран от #55, #66

  • 55 Пич,

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "Историк":

    Не съм ПУЦ. Нуждата от образование се удовлетворява в учебно заведение.

    Така че, конкретните въпроси- също към кристалното кълбо.
  • 56 ГОШО

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    Кредитите се дължат на тези от когото се взимат. На САЩ дългът в най- голяма степен е към Китай. Дааа, пробито доларче, 43% от дълга на САЩ е към Китай. За това по темата Китай, стъпват мнооого внимателно.

    Коментиран от #58

  • 57 Сандо

    2 3 Отговор
    Подкараха старата песен.Това е истински срам за Хегемона, толкова ли са тъпи, че още не са го разбрали?
  • 58 Историк

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "ГОШО":

    "На САЩ дългът в най- голяма степен е към Китай."

    Дай цифрите да видим откъде идва това твърдение.

    Коментиран от #70

  • 59 И тук така

    4 0 Отговор
    да стане. Руските хакери така спепелиха Борето Джонсън и Брекзита. Помним.
  • 60 Обяднение на вот

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да се преброим":

    Слагам ти минус, който трябва да четеш за минус за теб и Путин.
    Щото от руските гласуващи ботове, които ти пишат плюсове по навик, ще се объркаш кой кой е.
  • 61 Бибитко от Банкя

    2 1 Отговор
    Неистов страх е обхванал американските демократи, че Тръмп може да спечели президентските избори. И няма съмнение, че те ще използват мощта на цялата държавна машина, за да манипулират резултатите от предстоящите избори.

    Коментиран от #64

  • 62 Как очакваш отговор от трол

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    Плащат им да пишат опорки, не да разсъждават.
  • 63 По стар навик

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сащ е цензура":

    от КГБто. Това и е втора природа.
  • 64 Ха-хааа!

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "Бибитко от Банкя":

    Шегаджия!
    Който и да спечели, копейкитв губят.)))
  • 65 Руски хибридки и свобода на

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "уикол":

    словото не е едно и също.
    Не се обаждай ти не ги различаваш.
  • 66 Видя ли, че копейката се

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "Историк":

    се оплете като пиле в кълчища. Не очаквай копейка да знае подробности за фейка си.
    Чукча писатель.
  • 67 Ха ха ха ха

    0 0 Отговор
    Името на фирмата ни се посочва.
    Стар трик на каторжниците убийци
  • 68 Отец Нафърфорий

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Абе що не кажете за заклещените астронав":

    Защото няма какво да кажат за заклещените астронавти. Да си бяха използвали руските кораби, както го правеха до преди 3 години, сега нямаше да се чудят от къде да си вземат памперси. Бог да ги прости, пардон здраве да им дава, Амин!
  • 69 Истината

    3 1 Отговор
    Империята злото, лъжата, пропагандата , войната се е развихрила в целия цивилизован свят, защото откакто съществува целта и е да пречи на развитието на света, което става благодарение на цивилизацията. Варварска болшевишка Русия съществува благодарение на войни и тероризъм и вече 100 години изпълнява завета на Ленин- "Бой по имперлизма навсякъде по света, поддържане на революции по целия свят, за да съществуваме". 80 години след втората световна война се въоръжаваха и сега прероденият Хитлер и Сталин Путин върна света 80 години назад с ужаса война. Целият цивилизован свят е поставен от Русия на военни релси и води битка с хибридните им войни и кибер атаки. Все войни и атаки.
  • 70 Ето ти малко инфо, тъпанар ИСТОРИК

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Историк":

    "Китай продаде рекордно количество съкровищни облигации и облигации на американски агенции през първото тримесечие, подчертавайки усилията на азиатската страна да се диверсифицира от американските активи, докато търговското напрежение между тях продължава.
    Пекин продаде общо 53,3 милиарда долара съкровищни облигации и облигации на агенции, комбинирани през първото тримесечие, според изчисления, базирани на последните данни от Министерството на финансите на САЩ. Белгия, често разглеждана като пазител на активите на Китай, се разпореди с държавни облигации на стойност 22 милиарда долара през периода."
    „Продажбата на американски ценни книжа от Китай може да се ускори с възобновяването на търговската война между САЩ и Китай, особено ако Тръмп се върне като президент"
    С нивото ти на компетенции не очаквам да разбереш за какво става дума, но опитай!

    Коментиран от #71

  • 71 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Ето ти малко инфо, тъпанар ИСТОРИК":

    Компетентността на чугунените глави винаги е свързана с информацията на Кремъл. Според нея САЩ трябваше отдавна да са фалирали като държава.

    Коментиран от #72

  • 72 Те са фалирали Глупако,

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "Историк":

    И за това се водят тези войни. САЩ не са това което бяха. Но това ти няма как да го знаеш, защото си ги виждал само на картата. моите наблюдения са ежегодни на място от 1998г. Информацията е от BLOOMBERG, и те ли са от Кремъл? Хайде заработвай си соросоидните доларчета, умнико, че иначе ще умреш от глад
  • 73 Ха-ха-ха

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Историк":

    Какво всъщност разбираш под това "ще се срути", че ще престанат да съществуват ли? Ами не, ще продължат да си съществуват, просто няма да са това което бяха. Те вече не са това което бяха.
  • 74 Мииииш

    2 2 Отговор
    Кремъл иска да командва целия свят, но няма да им се получи
  • 75 СПРАВКА

    3 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е РУСИЯ ДА БЛОКИРА ВСИЧКИ ЗАПАДНИ МЕДИИ,ЗАРАДИ ТЕХНИЯ БЪЛВОЧ,ПРОПАГАНДА И ВСЕКИДНЕВНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. ВКЛЮЧЕТЕ СТРАТЕГИЧЕСКАТА СИСТЕМА МУРМАНСК-БН И ДА ОСТАНЕ САМО" ПЛАНЕТА РТР" И " ПЕРВЬ КАНАЛ РОССИЙ " ТОЗИ КАТО ГЛАВЕН В ЕС И САЩ !