7 Септември, 2024 06:11 913 5

Косово "цени високо" ролята на Турция и НАТО за регионалния мир и стабилност

  • косово-
  • турция-
  • нато-
  • доника гървала-шварц

Вицепремиерът и външен министър Доника Гървала-Шварц потвърди партньорството с Алианса

Вицепремиерът и външен министър на Косово Доника Гървала-Шварц подчерта основната роля на Турция и НАТО в поддържането на мира и стабилността на Балканите по време на пресконференция в Прищина. Това предаде Анадолската агенция специално за БТА.

Гървала-Шварц подчерта на пресконференция с турския външен министър Хакан Фидан продължаващото сътрудничество между Косово и Турция, като го нарече решаващо за справяне с предизвикателствата пред регионалната сигурност.

„Ролята на Турция и НАТО е важна за осигуряването на мир и стабилност в нашия регион“, каза тя, като потвърди партньорството на Косово с НАТО на фона на нарастващо напрежение със Сърбия.

Гървала-Шварц също отбеляза силните икономически връзки между Косово и Турция, като подчерта, че турските инвестиции са допринесли значително за развитието на Косово. „Икономическото сътрудничество между Косово и Турция е от особено значение“, каза тя, като спомена подобренията в откриването на работни места и инфраструктурата като ключови ползи.

Външният министър на Косово допълнително осъди неотдавнашните действия на Сърбия, като ги определи като дестабилизиращи и провокативни. Тя спомена заплахите от страна на Сърбия за затваряне на гранични пунктове, като ги описа като „доказателство за хегемонистични намерения“ и част от продължаващите усилия на Сърбия да дестабилизира региона.

Гървала-Шварц също изтъкна дълбоко вкоренените връзки между албанската общност в Турция и турската общност в Косово, като подчерта силните двустранни отношения.

Тя изрази благодарност за постоянната подкрепа на Турция, особено в стремежа на Косово за по-голямо международно признание, включително кандидатурата му за членство в Съвета на Европа.

„Ангажирани сме да развиваме тези отношения и да допринасяме за изграждането на по-добро бъдеще за целия ни регион“, заключи Гървала-Шварц, като потвърди отдадеността на Косово за мир и просперитет заедно с турските му партньори.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОСТ

    13 7 Отговор
    ТУРЦИЯ ВИНАГИ Е БИЛА ГАРАНТ ЗА МИР И СИГУРНОСТ НА БАЛКАНСКИЯ П-ОВ И РЕГИОНА.
  • 2 факуса

    9 6 Отговор
    ами кат имате дълбоки връзки що се не изнесохте от сръбската земя в албания и турция,наистина щеше да има мир

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Такааа

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "факуса":

    А защо ще се изнесат,по твоята логика и българите от западните покрайнини трябва да оставят земите на дедите си и да се изнесат в България,продажник
  • 5 Ф16Вайпър

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "факуса":

    Я кажи сурбманчече,защо пък българите в Македония да не се изнесат от там и да има мир и разбирателство😂