8 Септември, 2024 20:31 986 11

Борел започва обиколка в Близкия изток: Не е планирана спирка в Израел

  • жозеп борел-
  • обиколка-
  • близкия изток-
  • израел

Борел ще обсъди с ливанския си колега подкрепата на ЕС за "устойчивостта и стабилността на Ливан", както и ролята на Ливан в региона.

Борел започва обиколка в Близкия изток: Не е планирана спирка в Израел - 1
Снимкa: БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика ще посети Египет и Ливан, но не и Израел, за да обсъди мирни инициативи и регионална стабилност. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел днес заминава на няколкодневна обиколка в Близкия изток, по време на която ще събира подкрепа за прекратяване на огъня, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че се предвижда Борел да посети Египет и Ливан, но не и Израел, цитирано от БТА.

По информация от канцеларията му в Брюксел ръководителят на европейската дипломация възнамерява да се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Кайро утре и също така да посети пропускателния пункт Рафах към ивицата Газа.

Срещи с посредници от Египет, Катар и САЩ са на едно от първите места в дневния му ред, добави канцеларията.

Във вторник Борел възнамерява да се срещне с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри и да участва в среща на Арабската лига.

В сряда и четвъртък Борел ще бъде в Ливан, където ще се срещне с премиера Наджиб Микати, с председателя на парламента Набих Бери и с командира на въоръжените сили на Ливан генерал Джоузеф Аун. Той ще се срещне и с министъра на външните работи и миграцията на Ливан Абдала Бу Хабиб.

Борел ще обсъди с ливанския си колега подкрепата на ЕС за "устойчивостта и стабилността на Ливан", както и ролята на Ливан в региона.

От изявлението става ясно, че не е планирана спирка в Израел.

Борел многократно е отправял критики срещу действията на Израел в ивицата Газа и е осъждал "ужасяващите терористични атаки" от 7 октомври, при които бяха убити около 1200 души в Израел и 250 души бяха взети за заложници.

Той обаче заяви пред сп. "Форин Полиси" през май, че един ужас не може да служи за оправдание на друг.

Според контролираното от "Хамас" палестинско здравно министерство почти 41 000 души са били убити в следствие на конфликта в Газа.

Разговорите за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" буксуват от месеци. Според публикация във в. "Файненшъл Таймс" въоръжените сили на САЩ вече се подготвят за провал на преговорите.

Евентуалното прекратяване на огъня се свързва и с надеждите за избягване на допълнително разрастване на военните действия, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всички старци

    13 0 Отговор
    на сериозна екскурзия преди последно сбогом
  • 2 китайски балон

    12 0 Отговор
    Спирка не, само извънредно кацане!
  • 3 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    Куклата вече е дресирана от Израел, за кво да се занимават и със него! ХАХАХХАХА
  • 4 Kaлпазанин

    16 2 Отговор
    41000 пишете под диктат официално избити ,неофициални 200000,ай спрете се с глупостите палестинците са избивани от края на всв откакто са приютили изгонените евреи
  • 5 В ЕС са

    14 0 Отговор
    Само боклуци на важните позиции
  • 6 Гориил

    10 1 Отговор
    Страхувам се, че единственият начин да се пробие стената от омраза в Близкия изток би била обиколка на Владимир Путин. Но умиротворяването на Близкия изток, установяването на стабилност и освобождаването на заложници не е част от плановете на Москва. Американците трябва да се чувстват неудобно, опасно и несигурно в този регион на планетата. Кремъл не предвижда напредък от посещението на Борел.
  • 7 За протокола

    5 0 Отговор
    "" Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел каза, че е сътрудничил с наскоро уволнения украински външен министър Дмитро Кулеба по-тясно, отколкото с много колеги от страните от ЕС.
    В публикация в блог на уебсайта на Европейската служба за външна дейност Борел подчерта, че съвместната им работа е била възможно най-близка и продуктивна.
    По-рано украинският парламент гласува за назначаването на Андрей Сибига на поста ръководител на украинското външно министерство вместо "подалия оставка" Кулеба. Борел също скоро, ще напусне поста си, тъй като мандатът му изтича в края на ноември.
    Борел многократно трябваше да признае, че не винаги е успявал да формира единна европейска позиция по важни външнополитически въпроси, включително ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт.""
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    Когато географията им е геЙография, близкият изток вместо Украйна е по-далечният югоизток Палестина❕🤔❗
  • 9 Да си вземе

    11 0 Отговор
    Нещо за пиене
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Жалко

    4 0 Отговор
    И ние разчитаме на този дърт глупак да прави успешна европейска политика?