9 Септември, 2024 16:09 1 098 29

Испанският министър-председател Педро Санчес проведе среща с китайския президент Си Цзинпин

  • испания-
  • китай-
  • педро санчес-
  • си цзинпин

Испанският премиер иска гаранции, че Китай няма да отговори на евентуалните мита от страна на ЕС с увеличаване на митата върху европейски автомобили с големи бензинови двигатели

Испанският министър-председател Педро Санчес проведе среща с китайския президент Си Цзинпин - 1
Снимка: БГНЕС

Испанският министър-председател Педро Санчес проведе среща с китайския президент Си Цзинпин, като изрази надежда, че Европейският съюз ще успее да избегне конфликт в търговската област с Китай. Това става на фона на обсъжданията в Брюксел за въвеждане на мита върху китайските електромобили, съобщи агенция "Ройтерс", цитирано от БТА.

Преди срещата със Си, Санчес се обърна към бизнес събитие, като изрази мнение, че потенциалните мита на ЕС върху китайските електрически автомобили представляват "предизвикателство". Той заяви, че Испания ще се стреми към изграждане на консенсус по този въпрос в рамките на Световната търговска организация, съобщи правителствен източник.

„Търговската война няма да е от полза за никого“, подчерта Санчес, като добави, че желае да създаде равни условия за сътрудничество с китайски компании.

През юни китайските власти предупредиха, че споровете с ЕС относно електромобилите могат да ескалират в търговски конфликт. Това предупреждение дойде скоро след като Китай започна антидъмпингово разследване срещу вноса на европейско свинско месо. През август китайската страна задълбочи натиска, като предприе проверка на субсидиите за млечните продукти на страните-членки на ЕС.

През 2023 г. Испания е изнесла продукти от свинско месо на стойност 1,5 милиарда долара, които сега попадат под разследване в Китай, според китайските митнически данни. След Испания, Нидерландия и Дания също са сред водещите износители на свинско месо към Китай с обем на износ съответно от 620 милиона долара и 608 милиона долара.

„Ние желаем да изградим мостове за защита на справедливия търговски ред“, заяви Санчес на китайския премиер Ли Цян, преди срещата си със Си.

На официалния профил на Санчес в социалната мрежа X (бившият Twitter) беше публикувано видео от пристигането му в Пекин, с текст: „Целта ни е да поддържаме политическия диалог на високо ниво, да укрепим икономическите и търговските връзки, както и да популяризираме испанската култура, образование и наука в Китай.“

Испанският премиер иска гаранции, че Китай няма да отговори на евентуалните мита от страна на ЕС с увеличаване на митата върху европейски автомобили с големи бензинови двигатели. Според китайски медии, такива действия биха навредили на испанската автомобилна индустрия, особено на производителя СЕАТ, който е собственост на Фолксваген и е сред най-големите работодатели в Испания.

Президентът Си Цзинпин също се срещна с норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре, с когото обсъдиха разширяване на сътрудничеството в областта на зелената енергия. Според китайската държавна телевизия, Си е подчертал възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сфери като опазването на околната среда, енергийния преход, морския транспорт, селското стопанство, рибните продукти и електрическите превозни средства.

По въпроса за кризата в Украйна, Си изрази пред Стьоре надежда, че всички страни ще положат усилия да създадат благоприятни условия за политическо решение чрез диалог, съобщиха китайските медии.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван С

    11 3 Отговор
    Сега очаквам ЕУ да му набие канчето като на унгарския му колега по-рано тази година.

    Коментиран от #15

  • 2 Kaлпазанин

    15 1 Отговор
    Ти да видиш ,и сега къде ще местим Фолксваген в Испания Русия или Китай ,щото краварската провинция Германия от ден на ден затъва в блатото или да очакваме и в Испания да почнат за излизане от ЕС ,тез не могат ли да разберат че да си си враг на Америка е опасно а да си приятел е фатално
  • 3 Госあ

    12 1 Отговор
    хаха у сащ колко делегации имаше последните години ? точка на спора за това кой има по-голямо влияние. то само с мърсотии и убийства не става, бате. кръглите глави и жидовете сами се простреляха с поредния голям конфликт, който разпалиха. И то в Европа ! И си мислят, че и китайско море ще запалят....

    Коментиран от #19

  • 4 09.09

    18 0 Отговор
    Наздраве другари и другарки по случай 09.09, живи и здрави !

    Коментиран от #11

  • 5 Китай ще воюва до последния opk!

    1 11 Отговор
    Ци бърза с консултациите по подялбата на РФ, защото знае, че няма да посрещне цяла 2025 г.

    Коментиран от #10

  • 6 Китай ходи се моли за пазари

    1 12 Отговор
    Русия е икономическо Джудже какъвто е диктаторът им Джуджу

    Коментиран от #18

  • 7 Хитрия Педро

    5 2 Отговор
    Испания изнася стоки за Китай на стойност $8,5 милиарда, а внася оттам стоки за $47 милиарда. Тъп, по-тъп, социалист.

    Коментиран от #9

  • 8 германеца

    2 8 Отговор
    На снимката Си се е качил на столче . Санчес е висок и хубав мъж , а го снижават до си .

    Коментиран от #12, #16, #20

  • 9 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хитрия Педро":

    тия стоки ако ги внася от сащ и англия, което е невъзможно просто щото не могат да ги произвеждат, ще бъдат на стойност 470 млрд :)))

    Коментиран от #21

  • 10 мозък личинка

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Китай ще воюва до последния opk!":

    Какво значи "орк"? Защо 2025 няма да е "цяла"? Къде пише в статиятя че Китай бърза "с консултациите за подялба на РФ"? Котенце, ти откъде изпълзя? Изпод кой мокър сайвант бе, неграмотниче? Защо изобщо се правиш че нещо ти е ясно, ти и да говориш не можешл. Пък и съкращения ни пробутваш. Ти си смешна пълнена чушка просто...

    Коментиран от #22

  • 11 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "09.09":

    за много години ! :))) и да се оттървем по бързо от турско-западното робство. Ако се организираме и поискаме, президентът Си ще плати. Не им е проблем - пари, кал и шума. Имат някакъв необясним сантимент към България и ни предпочитат пред Сърбия...преводач на български в Небесния храм, бюст на Ботев на алеята на личностите със световен принос за народите...

    Коментиран от #17, #23

  • 12 столче или мозък..

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "германеца":

    Вярно ли бе, германец? На столче? А не на ескабо? Ха! Ти там ли беше? Надявам се ти да си слаба/а и висок/а, то това , явно, ти е най-важно.
  • 13 ИТАЛИ

    7 0 Отговор
    Китай е икономика номер 1
  • 14 мддаа

    2 0 Отговор
    Мръсен сигански мошеник!!
  • 15 ЕЩ? МУ?

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван С":

    Иване, кой е ЕУ? Ха! Нещо като ТКЗСу, където ти е гена злобен?

    Коментиран от #28

  • 16 Митко саллаков

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "германеца":

    Разбира се какви мъже харесвате. Срещата е икономическа а не.....
  • 17 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    забравих да напиша- ако се обърнем днес към Поднебесната, ще платят за свободата ни, така както навремето Велика Русия плати за независимоста ни. нали така ? М ?
  • 18 Китай се "моли"??

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Китай ходи се моли за пазари":

    Гениален си драги, или драгичка! Как можа в две изречения, включвам и тъпото ти заглавия, да сътвориш двайсет глупости. Браво, медал за най глупав квартален дрънкач. Апропо, кога е виждано в историята Китай да се "моли"? Интересно ми е да науча, споделете вашите познания по геополитика и ктайска история, моля! Ха!
  • 19 Любопитни факти

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Европа (ЕС) има търговски излишък със САЩ на стойност €156 милиарда. Европа има търговски дефицит с Китай на стойност €292 милиарда. Въпрос с понижена трудност: С кого Европа има по-изгодна търговия, със САЩ или с Китай?

    Коментиран от #25

  • 20 Пред Путин

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "германеца":

    другаря Си изглежда направо като великан, пред Санчес или Вучич по-скоро не
  • 21 Когато Индия

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    е била английска колония от къде по-евтино са можели да купуват индустриални стоки? Заключение: Най-добре е да си (китайска) колония. Ето, Русия вече прие тази реалност и просперира.
  • 22 Прав си

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "мозък личинка":

    Китай ще са луди да делят Русия с някого след като тя цялата е тяхна суровинна колония и пленен пазар за техните индустриални стоки.
  • 23 Атина Палада

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    По времето на ГЕРБ ,Китай искаха да инвестират в железниците ни(да строят нови и модерни)в пътища,но Борисов ги изгони и не позволи

    Коментиран от #24

  • 24 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Атина Палада":

    не е само железницата и не е само при баце. наште приятели провалиха сделка тази година за влакове, също, защото ни ги продавали евтино. Вярно, не е толкова грандиозно като предложението на делегацията 2017, която баце прогони, но пак е показателно. Китайската държавна компания за атомна енергия също така предлагаха да довършат и АЕЦ Белене с руските реактори ! И то при всякакви условия - от пълна инвестиция, до сътрудничество с България...и много други по-малки предложения бяха отхвърляни...
  • 25 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Любопитни факти":

    като цяло, ми дреме.

    Коментиран от #26

  • 26 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    и пак остава въпросът, какво точно са внесли за въпросните пари и какво са изнесли и на каква цена.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван С

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЕЩ? МУ?":

    Пишейки ЕУ имах предвид ЕС. Техническа грешка която повечето читатели явно са разбрали и игнорирали. Оставям тебе във злобната цедка. :)
  • 29 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    МАКАКО ОБАМБОКО - ИЗПРАТИ ЖЕНА СИ САМА -- ЗА СВАЛКА В КИТАЙ !!!!!!!!! СЕГА СА ИЗПРАТИЛИ ПЕ ДЕ РА СО ИСПАНЬОЛО --- КАТО К У Р ВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания