10 Септември, 2024 04:53 823 13

65 убити и ранени при израелски удари по палатков лагер в Газа

  • израел-
  • палестина-
  • антониу гутериш-
  • оон-
  • полиомиелит-
  • загинали

Израелски войници задържаха колона с автомобили на ООН, Гутериш не смята, че организацията може да има роля в бъдещето на региона

Израелски въздушни удари по палатков лагер за разселени палестинци в южната част на ивицата Газа са убили и ранили 65 души, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Жители и лекари заявиха, че палатковият лагер в близост до Хан Юнис в района Ал Маваси, който е обявен за хуманитарна зона, е бил ударен поне от четири ракети. Лагерът е претъпкан с разселени палестинци, които са избягали от други части на анклава.

Гражданската служба за извънредни ситуации в Газа съобщи, че най-малко 20 палатки са се запалили, а ракетите са причинили кратери, дълбоки до девет метра. Тя заяви, че сред 65-те жертви има жени и деца, но не предостави информация за броя на загиналите и ранените.

Нямаше незабавен коментар от министерството на здравеопазването на Газа, което изготвя данните за жертвите. По-рано новинарската агенция "Шехаб“ на Хамас съобщи, че 40 палестинци са били убити.

„Нашите екипи все още извеждат мъчениците и ранените от набелязания район. Изглежда като ново израелско клане“, каза служител на службата за извънредни ситуации в Газа.

Служителят добави, че екипите се опитват да открият жертви, които може да са били затрупани.

Израелските военни заявиха, че са "нанесли удари по значими терористи от "Хамас",, които са действали в рамките на център за командване и контрол, намиращ се в хуманитарната зона в Хан Юнис“.

Конвой от коли на ООН и служители, задържани в продължение на повече от осем часа от Израел в северната част на Газа вчера, беше освободен, заяви ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израелските военни заявиха вчера, че са задържали конвоя след получаване на разузнавателна информация, която показвала, че редица "палестински заподозрени“ се намират в конвоя и че искат да ги разпита.

"Конвоят е бил спрян след заплаха с оръжие малко след контролния пункт Уади Газа със заплахи за задържане на служители на ООН. Тежки щети бяха нанесени от булдозери на бронираните превозни средства на ООН“, заяви ръководителят на UNRWA Филип Лазарини в социалната мрежа "Екс". "Всички служители и конвой вече са освободени и се връщат в безопасност в базата на ООН.“

По-рано израелските военни оспориха твърдението, че конвоят превозва ваксини срещу полиомиелит за децата в Газа, заявявайки, че по-скоро целта на преминаването му е била да "обмени персонала на ООН“.

Кампанията за ваксиниране на 640 000 деца в Газа започна на 1 септември, след потвърждение от Световната здравна организация (СЗО) миналия месец, че едно бебе е било частично парализирано от вируса на полиомиелит тип 2 - първият подобен случай в анклава от 25 години насам.

Лазарини оспори информацията на Израел, като заяви, че конвоят е бил на път да разгърне кампанията за ваксиниране в град Газа и северната част на ивицата Газа. Той добави, че не е сигурен дали днес кампанията ще бъде възобновена в северната част на Газа.

Генералният секретар на ООН заяви, че световната организация е предложила да наблюдава всяко прекратяване на огъня в Газа и поиска да се сложи край на най-тежката смърт и разрушения, които е виждал през повече от седемгодишния си мандат, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В интервю за АП Гутериш заяви, че е "нереалистично“ да се мисли, че ООН може да играе роля в бъдещето на Газа, било то чрез администриране на територията или предоставяне на мироопазващи сили, тъй като е малко вероятно Израел да приеме ролята на ООН.

Но той посочи, че "ООН ще бъде на разположение да подкрепи всяко прекратяване на огъня“. От 1948 г. насам ООН има военна мисия за наблюдение в Близкия изток, известна като UNTSO, и "от наша страна това беше една от хипотезите, които поставихме на масата“, каза той.

"Разбира се, ние ще бъдем готови да направим всичко, което международната общност поиска от нас“, каза Гутериш. "Въпросът е дали страните ще го приемат, и по-специално дали Израел ще го приеме“.

Гутериш подчерта, че прекратяването на огъня трябва да бъде постигнато сега: "Равнището на страдание, на което сме свидетели в Газа, е безпрецедентно в моя мандат като генерален секретар на ООН. Никога не съм виждал такова ниво на смърт и разрушения, каквито наблюдаваме в Газа през последните няколко месеца.“

По данни на здравното министерство на Газа войната е отнела живота на над 40 900 палестинци, напомня АП. Войната е причинила огромни разрушения и е довела до разселването на около 90 % от 2,3-милионното население на Газа, често многократно.

Отвъд постигането на споразумение Гутериш подчерта, че решението за две държави в десетилетния израелско-палестински конфликт е не само жизнеспособно, но и „единственото решение“.

Съединените щати и други страни подкрепят палестинската държавност в земите, завзети от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г., но Нетаняху, който ръководи най-консервативното правителство в историята на Израел, се противопоставя на призивите за двудържавно решение.

Гутериш зададе риторичен въпрос: "Това означава, че имате 5 милиона палестинци, които живеят там без никакви права в една държава. Възможно ли е това? Можем ли да приемем идея, подобна на тази, която имахме в Южна Африка в миналото?“

Той имаше предвид системата на апартейд в Южна Африка от 1948 г. до началото на 90-те години на ХХ в., когато бялото малцинство в страната маргинализира и сегрегира цветнокожите, особено чернокожите.

"Не смятам, че може да има два народа, които да живеят заедно, ако не са равнопоставени и ако не са зачитани - взаимно зачитане на правата им“, каза Гутериш. "Така че решението за две държави според мен е задължително, ако искаме да има мир в Близкия изток.“

В обширното интервю ръководителят на ООН обрисува мрачна глобална картина, като заяви: "Нашият свят е в пълно безредие - бих казал в пълен хаос“.

Конфликтите се разпространяват, а на най-драматичните като Украйна и Газа не се вижда краят, каза той. Изменението на климата има опустошителни последици, а изкуственият интелект се развива без сериозни предпазни мерки.

В същото време, каза Гутериш, "виждаме драматично неравенство“ и развиващи се страни, които се борят, много от тях са потънали в дългове и нямат средства да образоват децата си или да осигурят основна инфраструктура.

Генералният секретар покани световните лидери на среща на върха в дните преди годишната им среща на високо равнище в Общото събрание на ООН по-късно този месец, за да се ангажират да работят заедно за посрещане на тези предизвикателства и да реформират многостранните институции, създадени след Втората световна война, включително ООН.

Гутериш заяви, че неотдавнашното нахлуване на Украйна в руската област Курск показва, че войната, която продължава вече трета година, няма да приключи бързо или лесно.

"Ситуацията в Украйна е в задънена улица и не виждам прекратяване на огъня в близко бъдеще“, каза той.

Генералният секретар каза също, че хуманитарните операции на ООН са в криза, защото нуждите са се увеличили драстично "с разрастването на конфликтите, с разрастването на природните бедствия, с бързото настъпване на климатичните промени“. Финансирането обаче не се е увеличило.

За съжаление, приоритетите на световните лидери "не отговарят на реалните нужди на човечеството в настоящия момент“, каза Гутериш.

Палестинците разпространиха проект за резолюция на ООН, която изисква Израел да прекрати "незаконното си присъствие“ в Газа и Западния бряг в рамките на шест месеца, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Предложената резолюция на Общото събрание, която бе получена от Асошиейтед прес, следва решението на висшия съд на ООН от юли, според което присъствието на Израел в палестинските територии е незаконно и трябва да бъде прекратено.

В мащабното осъждане на израелското управление над земите, които е завладял преди 57 години, Международният съд заяви, че Израел няма право на суверенитет над териториите и нарушава международните закони, забраняващи придобиването на земи със сила. Той също така заяви, че изграждането на израелски селища трябва да спре.

Посланикът на Израел в ООН Дани Данон осъди резолюцията и я определи като "награда за тероризма“. Той призова резолюцията да бъде отхвърлена.

"Нека бъде ясно: нищо няма да спре Израел или да го възпре от мисията му да върне заложниците у дома и да ликвидира "Хамас"“, каза той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес заяви пред Асошиейтед прес, че решенията на Международния съд "трябва да бъдат приети и да бъдат изпълнени“. Що се отнася до резолюцията на Общото събрание, той каза, че решението трябва да бъде взето от 193-те страни членки на ООН.

Проекторезолюцията на ООН идва в момент, когато военната операция на Израел срещу Газа навлиза в 11-ия месец, след като беше предизвикана от атаките на "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври, и когато насилието на Западния бряг достига нови върхове, отбелязва АП.

Предложението, ако бъде прието от 193-членното Общо събрание на ООН, няма да бъде правно обвързващо, но степента на подкрепата за него ще отразява световното мнение. В Общото събрание на световната организация няма право на вето, за разлика от 15-членния Съвет за сигурност.

Кампанията за имунизация срещу полиомиелит в ивицата Газа върви по план, съобщиха от ООН в Ню Йорк днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След приключването на втория от трите етапа в борбата срещу силно заразния вирус са обхванати повече от 446 000 деца в ивицата Газа, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Това представлява почти 70% от общия брой от 640 000 деца, които трябва да бъдат ваксинирани.

Третият етап, при който децата в северната част на ивицата Газа ще получат орално ваксина, ще започне утре.

Съобщава се обаче, че някои заповеди за евакуация от израелската армия в района предизвикват безпокойство.

След операцията в северната част на крайбрежната ивица е планиран още един кръг от ваксинации четири седмици след началото на кампанията.

Съобщава се, че прекъсването на бойните действия, необходимо за ваксинацията, в голяма степен е било спазено.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) повече от 90 % от децата трябва да бъдат ваксинирани, за да се предотврати разпространението на полиомиелита.

Първият случай на полиомиелит от 25 години насам беше открит наскоро в ивицата Газа.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Европеец

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "не съм в екстаз":

    Нещо за сегашния геноцид...... Статията е дълга и не трябва да я чета.....
  • 3 Да видим кой палестински главатар

    4 8 Отговор
    ще се окаже сред "мъчениците" предали богу духа снощи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    13 4 Отговор
    ционистки мръсници. всичко това става с американски оръжия и одобрението на западна европа. банановата демокрация не вижда разликата с действията на цивилизована Русия в отговор на нацисткия терор над руснаци, обаче.
  • 6 Бензъл

    9 4 Отговор
    Докога ве докога.Путин ако беше като циониста Нетаняху досега Украйна щеше да е пустиня.Една ядрена пиратка по краварника и мача свършва.
  • 7 Георги

    9 4 Отговор
    Ето я разлилата между "орките" и "демократично" воюващите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Адолфо Масолини

    13 2 Отговор
    Къде са сега Урсула, Джо, на Елизабет (Бог да я прости) мъжо, да коментират този геноцид? Не случайно си ги мразят по целият свят тия от Стария Завет...

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Баба

    5 2 Отговор
    Ционист-нацистите пред международен съд за геноцид! Присъдите като онези в Нюрнберг.
  • 13 Давид

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Адолфо Масолини":

    Да бе, евреите стояли, стояли, и решили да праснат едни невинни хорица с ракети за няколко стотин хиляди долара.
    Естествено, че поразената цел е команден център на терористи, които винаги се крият в училища, гъсто населени райони, джамии.
    Между другото, през 1947 г арабите в Палестина са били под 1 млн души, сега са 5.5 млн. Страшен геноцид, няма що.