15 Септември, 2024 18:41 1 592 15

Висши военни от САЩ и Китай проведоха разговори в Пекин

  • китай-
  • сащ-
  • разговори-
  • военни

Официалните лица обсъдиха текущи въпроси като Тайван, войната между Русия и Украйна и сблъсъците в Южнокитайско море

Висши представители на министерствата на отбраната на САЩ и Китай се срещнаха в Пекин за рутинни разговори, които бяха възобновени през януари след двугодишно прекъсване поради влошаване на отношенията между двете страни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Консултациите приключиха днес, като официалните лица обсъдиха текущи въпроси като Тайван, войната между Русия и Украйна и сблъсъците в Южнокитайско море.

Начело на американската делегация Майкъл Чейс, заместник-помощник секретар на отбраната за Китай, Тайван и Монголия. Въпреки че не се очакваше разговорите да разрешат дългогодишните различия в позициите по въпроси, вариращи от претенциите за Южнокитайско море до Тайван, САЩ продължиха да настояват за провеждането на дискусиите като начин за избягване на конфликти.

По-рано Чейс присъства на форума "Сяншан“ в Пекин - отбранителен форум, който е китайският отговор на конференцията за сигурност "Диалог Шангри-Ла“.

Комуникацията между военните на САЩ и Китай прекъсна през 2021 г., тъй като напрежението между Вашингтон и Пекин се засили заради задълбочаващите се различия по въпроси като суверенитета на Тайван, произхода на КОВИД-19 и икономически въпроси.

В миналото Пекин пренебрегваше исканията на САЩ за установяване на контакт, особено във връзка с конфронтациите между американски и китайски самолети и кораби. Макар комуникациите да бяха възобновени след срещата на президента на САЩ Джо Байдън и китайския президент Си Цзинпин в Сан Франциско през ноември миналата година, не е ясно дали разговорите могат да продължат, тъй като в САЩ предстоят президентски избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    17 0 Отговор
    ще цитирам един лаф от китайски филм - във времена на кризи, честта трябва да бъде над всичко
  • 2 116 загинаха

    5 23 Отговор
    Когато имаше за последно такава "консултация" на американците с руските военни, Путлер скъса памперса и заля Москва.

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 3 Уса хиперсоник дарк ийгъл

    7 19 Отговор
    Руснаците пак подсмърчат отстрани ,и правят срещи с гранда етиопия
  • 4 Костадин Костадинов

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "116 загинаха":

    се спаси с плуване. Он е шампион.
  • 5 Не се скъса а гръмна

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "116 загинаха":

    Заля и Воронеж, стана цунами в Черно море от труса
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт

    4 17 Отговор
    Китай преди време бяха нападнати от русия, и затова гледат да са около америка
  • 9 ЗА КИТАЙ

    14 2 Отговор
    ЧЕСТТА Е НАД ВСИЧКО! КАЗАНА ДУМА ХВЪРЛЕН КАМЪК! ... НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ СА ЛЪЖЛИВИТЕ. ЯНКИ... САЩИСАНИТЕ ПРИКЛЮЧИХА... ОСТАНАХА С ТЯХ АНГЛИЯ И ВАСАЛА ЕВРОСЪЮЗ... ВСИЧКО ДРУГО ПО СВЕТА - Е ПРОТИВ ... ВКЛЮЧИТЕЛНО СЪРБИЯ, УНГАРИЯ
  • 10 Да да

    13 2 Отговор
    На крака по-точно на колене на китайското килимче пред китайския император.
    Без повече коментар.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тръмп е заплаха за мира

    0 7 Отговор
    В САЩ предстоят президентски избори и китайските хакери ще се погрижат за Тръмп да не бъде избран отново за президент, защо най недипломатично обяви Китай за враг №1 на САЩ с който трябва да се воюва...!!!
  • 13 Шекелчо

    9 3 Отговор
    Кашерните кравешки задокеански фа$$кии вече нямат полезен ход.
    Започват да клякат пред Чайна и Раша.
    Онзи ден се случи нещо изключително важно което изцяло променя играта на световната сцена.
    А то е,че хутите изстреляха хиперзвукова балестична ракета срещу израел ,кпято ракета с прецизна точност удари в района на Гизари електрическата подстанция ,която захранва с ток секретно военно поделение и спря тока ,комуникациите и компютрите с които се управляват за 4-5 часа системите за противовъздушна отбрана на израел по известна като железния купол.
    Удара е бил изключително точен и ефективен и е демонстрация на възможностите с които разполагат вече анти западните и антиционистки сили.
    По интересното е,че ракетата е прелетяла над 2000км за 8 минути като е преминала над сума ти американски,британски и френски военно морски съдове в Червено море без да може да бъде свалена тази ракета нито от американците,нито от британците нито от прехваления (железен)купол на еврюхите ,купол който се оказва,че е пълно дърво.
    Много експерти смятат,че този удар е демонстрация на това което ще се случи на израел и англо-саксонците ако започнат с удари дълбоно на руска територия.
    Именно с ракетния удар на хутитв по ерец е бил и причината на срещата между Байдън и британския премиер Стръмър да не посмеят да вземат решение за удари по Русия,съзнавайки ,че това което предупредиха от Москва,че ако се започне да се изстрелват натовси ракети дълбоко по територията на Русия,то РФ ще
  • 14 Шекелчета,

    8 2 Отговор
    Удара с хиперзвуковата ракета на хутите по израел е предупреждение,че това което казаха от Москва,че ако започнат запада с ракетни удари по руска територия,то Русия ще даде оръжейни системи на враговете на ционистите и англо-саксонците с които да бтюъдат ударени военни цели на сащ,британия и израел и явно това което предупредиха от Кремъл е вече факт.
  • 15 Първанов

    2 0 Отговор
    Интересна новина,важна. Ключът за войната в Украйна държи Китай.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания