Last news in Fakti

25 Март, 2014 00:37 1 912 0

Изключиха Русия от Г-8

  • г-7-
  • г-8-
  • русия-
  • изключиха
Изключиха Русия от Г-8 - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на другите държави от Г-8 решиха да сложат край на руското участие в групата на водещите индустриални нации, съобщи Си Ен Ен, цитирайки изявление на Белия дом, направено от извънредната среща на лидерите в Хага.

Стъпката да се преустанови членството на Русия в Г-8 е последната реакция на страните от групата във връзка с анексирането на Крим. „Международното право забранява придобиването на част или цялата територия на друга държава чрез принуда или сила – казва се в изявлението. - Това поведение е в нарушение на принципите, на които е изградена международната система. Ние осъждаме незаконния референдум, проведен в Крим в нарушение на украинската конституция“.

По-рано през деня руският външен министър Сергей Лавров коментира, че изключването от Г-8 няма особено значение за страната му. „Г-8 е неформална организация, която не дава членски карти и според самото си определение не би могла да изключи никого“, обясни той по време на пресконференция. „Всички икономически и финансови въпроси се решават в Г-20, докато целта на съществуването на Г-8 е да бъде форум за диалог между водещите западни държави и Русия“, посочи той, добавяйки: „Може би за години или две за нас ще бъде експеримент да видим как ще живеем без нея“.

САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония и Италия присъединиха през 1998 г. и Русия към своята група, превръщайки я от Г-7 в Г-8.

Съветник на британския премиер Дейвид Камерън е потвърдил пред Си Ен Ен, че срещата на върха на групата, планирана за месец юни в Сочи, вече е невъзможно да се състои. Вместо това седемте най-богати ще се съберат в Брюксел без Русия, отбелязва в своя Туитър-акаунт върховният представител на ЕС по външна политика Херман ван Ромпой. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА