Тема: Украйна

29 Септември, 2024 11:35 1 558 88

Украйна почита жертвите на трагедията в Бабин Яр

  • бабин яр-
  • украйна-
  • холокоста

Един от най-ужасните символи на Холокоста

Украйна почита жертвите на трагедията в Бабин Яр - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украйна почита днес паметта на жертвите на трагедията в Бабин Яр (на руски Бабий Яр) – един от най-ужасните символи на Холокоста.

На 29 и 30 септември 1941 г. в окупирания от нацистите Киев е извършен първият масов разстрел на невъоръжени цивилни, съобщава Укринформ, цитиран от БТА.

Като цяло от 29 септември до 11 октомври 1941 г. германските Шуцщафел (SS/СС – Охранителни отряди, германска паравоенна организация, бел. ред.) избиват почти цялото еврейско население на града: повече от 50 000 мъже, жени и деца. Само през първите два дни са убити почти 34 000 души, а на 1, 2, 8 и 11 октомври са разстреляни още 17 000 души.

Бабин Яр, голям пролом в северозападния край на Киев, е избран за място за масови разстрели. Проломът е дълъг два километра и половина и на места дълбок до 50 метра. В края на улица е поставена порта, през която хората влизат на групи от по 30-40 души. Преди това те били принуждавани да се съблекат и да предадат личните си вещи.

След това са застрелвани с картечници в пролома, а телата веднага са покривани с пръст докато някои от жертвите са все още живи.

Според различни оценки между 100 000 и 150 000 души са били убити в Бабин Яр по време на Втората световна война: евреи, роми, караити (малочислена етническа и религиозна общност, изповядваща авраамическа религия, бел. ред.), съветски военнопленници, членове на украинското национално съпротивително движение, пациенти на психиатрична клиника и представители на други националности и социални групи.

Днес в Киев ще се проведат събития, посветени на 83-та годишнина от началото на трагичните събития в Бабин Яр.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия

    7 13 Отговор
    Руските ядрени заплахи!

    Коментиран от #17, #53

  • 2 Последния Софиянец

    88 9 Отговор
    А сега лижат подметките на Шолц чийто дядо е водел тези разтрели.

    Коментиран от #43

  • 3 Жмръц

    82 8 Отговор
    Какви лицемери...Наследниците на Ст.Банд,вижте ги хубаво.А тогава точно дядовците им са и3трепали хилядите.

    Коментиран от #6, #48

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 САМО ПИТАМ

    69 5 Отговор
    АБЕ ИМА ЛИ И УКРАИНСКИ НАЦИОНАЛИСТИ СРЕД СТРЕЛЦИТЕ ИЛИ САМО СА СЪБИРАЛИ ЗЛАТНИТЕ КОРОНКИ ОТ ТРУПОВЕТЕ

    Коментиран от #8, #67

  • 6 Последния Софиянец

    73 5 Отговор

    До коментар #3 от "Жмръц":

    Дядото на Шолц е командвал а Бандеровците са колели.Общо 200 000 човека са избити от Бандеровците в пролома до Киев.
  • 7 УдоМача

    13 36 Отговор
    Хитлер е жив в сърцата ни! Нов такъв трябва, който да доведе делото до край!

    Коментиран от #57

  • 8 Последния Софиянец

    69 5 Отговор

    До коментар #5 от "САМО ПИТАМ":

    Нацистите ги е било гнус да пипат евреи и затова само командвали от разстояние а Бандеровците са колели хората.

    Коментиран от #87

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И сега

    44 3 Отговор
    Са с Дядото на Канцлера. Това е Стокхолмският синдром
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истина ли е ?

    46 2 Отговор
    Народният депутат от Върховната рада съобщи, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Сирски и началникът на Генералния щаб Баргилевич буквално са изчезнали точно когато е започнала истинска катастрофа за украинската армия на Донецкия фронт . И не само в Угледар, който сега е във фокуса на вниманието, но и в кварталите Селидово и Курахово. В резултат на това Сирски беше открит да се крие във вилата си, а изчезването на Баргилевич се свързва с огромна корупция и откраднати милиони, с които той просто беше „заловен“.
  • 13 Kaлпазанин

    48 1 Отговор
    Аз на това фото виждам само един евреин и за първи път в костюм ,това ли е Украйна .и пак ли ще ми ревете за евреите които продължават да бомбят жени и деца в Палестина и Ливан ,няма по долно нагло племе от тяхното ,а вие които се опитвате да ми изкарате жертви с тези псалми не оставяте по далече от тях ,жалки сте
  • 14 зелката що не покани

    43 2 Отговор
    шмолц и лай нен да почетат жертвите на трагедията в Бабин Яр
  • 15 Бай той Толстой

    48 4 Отговор
    Сред стрелящите е имало бандеровци и членове на украински нацистки формирования и поддръжници на Хитлер.Доата лицемерно поведение бот днешните руски македонци!
  • 16 Механик

    56 5 Отговор
    Това е все едно американците в САЩ да почетата избитите индианци. Безочливост и наглост! Няма друга дума за това.
    Точно украинските бригади на СС са убивали тия хора там. Немците много са се кефили да гледат как тия се избиват едни други. Най-мръсните задачи са били поръчвани на украинците и те са ги изпълнявали с желание, старание и удоволствие.

    Коментиран от #20

  • 17 На Фреди Меркюри ли

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    пее песен?
  • 18 Стойко

    3 28 Отговор
    Приятели, съфорумци,колеги! Преди час лицето Николай Тихомиров Бареков изнесе изключително интересни факти и данни! Информация кои медии са под опеката на кликата около Ахмед Демир Доган ,неговите дерибеи и руското посолство. Оказа се че този сайт факти.бг част от групата Резон Медиа Груп е един от водещите от тях. В сайта се подвизават 2-3 трола на посолството под 7-8 ника и когато отсъстват дежурния мoдeрaтoр участва в дискусията под няколко ника. Помните също преди няма и месец когато привърженици на Доган опитаха с шествие да стигнат до х-л Берлин и бяха спрени на подстъпите. Тогава журналиста Илхан Андай който също има забрана да посещава Турция заради Доган заяви -" Организатори на това шествие бяха дерибеи на Доган който притежават активи за 2,6 млрд.а не могат да съберат и 1000 човека. Представете си колко вече са отвратени хората от тях". А аз се учудвах защо се трият коментари срещу Доган и РФ. Сайта е един от техните хибридки за радост с почти нулева посещаемост. Който желае може да му предоставя личния номер на Бареков и viber за информация. Да се знае

    Коментиран от #24, #27

  • 19 Гнусни манипулатори

    56 2 Отговор
    Тези престъпления са извършени от бандеровците, дядовците на днешните Азовци, Айдарци, Дясно Секторовци и всичката подобна нацистка измет! Германците са били потресени от жестокостта на "героите" и по-скоро са озаптявали бандеровските, колаборационистки кръвопийци!

    И тогава са грухтяли " Cлава Укpaинe ", докато са клaли хора, както сега техните нeoнациcтки наследници yбиваxa в продължение на осем години цивилни.

    Препоръчвам за преглед полския филм Wołyń/Volhynia (2016)

    Коментиран от #25

  • 20 Последния Софиянец

    40 2 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    И сега немците и янките се кефят като гледат как се избиват украинци и руснаци.

    Коментиран от #35

  • 21 Нацистите

    41 2 Отговор
    Ръководиха тази операция
    Бил съм там
    Но германците не искали да си цапат ръцете с такова нещо и стрелбите са провеждани от бойци на Бандера В същност те са украинци които са сътрудничили на германците
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Баце,

    40 0 Отговор
    Като знак на почит ще кръстят ли още някой булевард на името на степан бандера? Може вместо булевард да е някой гкпп на границата с Полша.
  • 24 Циник

    22 7 Отговор

    До коментар #18 от "Стойко":

    80 процента от статиите в тоя сайт са про-украински. Митрофанова да си иска парите обратно
  • 25 Альошаначакъл

    5 40 Отговор

    До коментар #19 от "Гнусни манипулатори":

    Точно московските с.ине да говорите кой кого избил е подигравка при положение че сте поробили доста от азиатските степни племена и сте избили безброй грузинци абхазци чеченци ингуши дагестанци при асвабажденията ви

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дори ,дрън...

    32 5 Отговор

    До коментар #18 от "Стойко":

    Дрън, дрън, ярина! Току що написах нещо за това ,че бандеровците са избивали 4-5 етноса в Бабин Яр и веднага ме изтриха.
  • 28 Точен

    42 2 Отговор
    Извинявам се на редакцията, но в статията има една неточност. Пишете, че "немска" паравоенна формация е извършвала разстрелите, геноцида. 100 % това зверство е извършено от украинци, които са били облечени в съответните укрофашистки униформи. Има запазени няколко снимки, няма нито един германец в това човекоунищожение. Не че идеологията за извършването не е немска, но изпълнителите в Бабий Яр са 100 % украинци, деди на днешните "Азов", "Айдар", изобщо кардиналните украински фашисти.
  • 29 Много интересен факт в тази връзка:

    40 1 Отговор
    Булевардът, на който се намира паметникът за Холокоста, се нарича "Степан Бандера". Слушах един американско-украински журналист да го сравнява с кръщаването на улица до бившите Кули-близнаци в Ню Йорк "Осама бин Ладен". Преди години гледах едно интервю с малцината оцелели евреи в това страшно клане. Старецът се разрева, а и аз с него, докато разказваше какви зверства са вършили украинските националисти тогава пред очите му. Беше категоричен, че са били много по-жестоки от германците от СС. А от безчинствата им във Волин има запазени снимки, които са повече от потресаващи.
  • 30 Сталин

    34 1 Отговор
    Кога ще почетат милионите жертви на славяни от еврейския кабал който взе властта в Русия след революцията през 1917 ,и единствено благодарение на Сталин който спря геноцида на руския народ от ръцете на евреите изроди и разстреля много от тези ционистки изчадия от ада
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сталин

    33 0 Отговор
    В Русия има поговорка:;
    Евреите винаги се оплакват какво им се е случило,но никога не казват защо
  • 33 Същите

    32 0 Отговор
    Тия отряди щуцщафел не са били от немци , а от бандеровци , същите като по-късно при Волинското клане и живите изгорени от Григорий Васюра в Хатин.
  • 34 Сталин

    31 1 Отговор
    Пак 6 милиона лъжи,
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология
  • 35 мдаа

    20 2 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Не позна, евреите се кефят как украинците и руснаците се избиват !

    Коментиран от #39

  • 36 Пейтриът

    28 0 Отговор
    За сведение:активно участие,което е смаяло и офицерите на SS са взели и щурмоваците на Бандера,с кирки и лопати по главите....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ?????

    29 1 Отговор
    Може ли някой да ми каже как до 1990 година до падането на комунизма Ни казваха, че убитите евреи от Хитлер са били 3 милиона, сега казват , че убитите евреи от Хитлер са 6 милиона !!! Как така станаха двойно ?????

    Коментиран от #47

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Двамата мамути

    15 1 Отговор
    Ноко и Шишо, мама ли да “ почетат” убийците?
    Радев, да изпрати съболезнователна телеграма, утвърдена от посолството ?
  • 41 Хм...

    21 0 Отговор
    Украйна ще почете ли жертвите на трагедията във Волин и кога?
  • 42 Съществен принос

    20 0 Отговор
    Съветската висша номенклатура от Хрушчов до ГорбачЕв има съществен принос, съпоставим с американския с прикриването и новото избуяваме на бандеризма. Хрушчов дава амнистия на бандеровците криещи се в горите на Западна Украйна до 1955/56г. Когато най-после разкриват и осъждат през 1985г. палача на Хатин, Григорий Васюра ,.първите секретари на КПСС на Украйна и Белорусия се споразумяват да не се дава гласност на процеса за да не се нарушавала дружбата между белорусите и украинците.

    Коментиран от #51

  • 43 Червен кхмер

    5 23 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А сега се защитават от новите нацисти-рашисти също убиващи цивилно население.
    Да не говорим и за масовите убийства на сталинския режим, на полските офицери и руските конц.лагери в Сибир.Жертвите са милиони.

    Коментиран от #44

  • 44 Боклук козяшки

    25 2 Отговор

    До коментар #43 от "Червен кхмер":

    От укрофашистите по гореми фашисти няма.
    Кийиф ...Херошима

    Коментиран от #73

  • 45 Офффф

    18 1 Отговор
    Стига с тея партенки , как го почитат с нов паметник на Бандера и почетна рота от Азовци ли хахахаха тея дето ги вадиха от азостал с пречупените кръстове нататуирани по муцуните
  • 46 новакова

    25 0 Отговор
    Първо разстрелите са извършини от отрядите на степан бандера и про нацистко настроени украински формирования.Теглете и гледайте забраненият филм ВОЛИН.Там ще разберете ако ви издържат нервите на зверствата кой и как са избивани деца и жени.Не позволявайте да манипулират реалността за случилото се там.Бандера и бандеровците са извършвали кланетата.
  • 47 Пич,

    21 1 Отговор

    До коментар #38 от "?????":

    Чакай още малко да се омаже израел в близкия изток и ще се окажат 12млн евреи убити от Хитлер.
  • 48 Европеец

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жмръц":

    Да, много лицемерно....
  • 49 Хохо Бохо

    26 0 Отговор
    Факти, бихте ли уточнили националността на паравоенните СС отряди извършили тези зверства? Или не е удобно? Благодаря
  • 50 ... и ето ...

    23 0 Отговор
    СЛЕД ТОЛКОВА ГОДИНИ ... ОТНОВО НАЦИСТА ЗЕЛЕНСКИ ИЗБИВА ЦИВИЛНИ... СЪЩО КАКТО И НЕГОВИЯ КУМИР. БАНДЕРА ...
  • 51 Пейтриът

    15 1 Отговор

    До коментар #42 от "Съществен принос":

    Ама този идиот Хрухчов,определил Крим за част от Украина,след като 150 години този полуостров е лятната резиденция на Руската аристокрация...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Кравария

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    Итс ол фън енд геймс ънтил секонд сън райсес абаув Уошингтън! Панимайш?

    Коментиран от #61

  • 54 Така, така!

    15 0 Отговор
    В знак на почит ще зеленски ще открие булевард "св. хунка канадски" в Киев.

    Започвам да разбирам защо навремето са хранели прасета с хора. И май пак натам вървим. Мдааа...
  • 55 Иоб

    10 0 Отговор
    Цифрите са преувеличени. Ако бяха верни цифрите за холокоста, то евреите отдавна да са свършили
  • 56 Не са написали обаче,

    16 0 Отговор
    че нацистите са били подпомогнати от Украинската помощна полиция, голяма част от чиито членове са били бандеровци.
    Като оня Степна, кото има десетки паметници в Украйна и е на пощенска марка.
    Сигурно кокаинисимусът затова ги праща на фронта, за отмъщение.
  • 57 Отец Чапаев

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "УдоМача":

    Марш при него.
  • 58 ЯМР Н

    11 0 Отговор
    Крипто ефреите с техните митове и легенди за да подчинят човечеството и да му прилагат евгеника и какво ли още не - луди учени - теософисти
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Луд

    11 0 Отговор
    Нормално поведение от чифута, с фашисткият си закон забрани УПЦ, а тук почита жертвите на холокоста от фашизма
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 реру

    6 0 Отговор
    Хазарите ще се опитат поне още 1000години да капитализират на това ,разбира се ако им позволят.
  • 63 Перо

    9 0 Отговор
    Сега мястото на екзекуторите е заето от новите фашисти и приравнените ционисти в Украйна! Нали голяма част от украинците по-рано са влизали в СС, а сега в Азов! Не знам как може да отбелязват такава годишнина! Получава се приказката, “ дръжте крадеца”!
  • 64 ДоЦент

    7 0 Отговор
    Ама сигурни ли сте че Украйна днес почита този ден?!

    Миналата и по-миналата година нищо не споменахте на този ден по този повод, тогава наричахте тези събития руска измислица и лъжа!
    Сега нещо рязко се сетихте, че хитлеристите заедно с бандеровците са избивали масово хора. Сетихте се ,ч защото евреите имат в момента нужда от съчувствие, познах ли?!

    Но ако мислите, че с това ще направите евреите по симпатични, не сте познали.

    Еврейските нацисти - убийци на жени и деца са същите като украинските и германските, разлика няма.
  • 65 Георги Харизанов

    4 0 Отговор
    Някой ,който е по в час с тематиката би ли ми дал определение за евреин?Национална общност?Религиозна общност?Принадлежност към голяма международна корпорация ?Принадлежност към ОПГ от международен мащаб ?Или от всичко по малко,тюрлюгювеч ?
  • 66 Ксаниба

    4 0 Отговор
    Наци оналният им херой бандера също е участвал в тези зверства!!!

    Коментиран от #72

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Анонимен

    7 0 Отговор
    Този плач може да се нарече смешен ,защото зад океана са избити масово почти всички индианци и няма помен от случилото се.За едни може ,а за други не.Такива са съвременните правила.
  • 70 уйко калеко

    3 0 Отговор
    Да така е. Всяка крушка си има опашка.Може би опашката на тази крушка(зверствата в БАБИН ЯР) води до МЮНХЕНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ от 1938 г.,когато ЧЕМБЪРЛЕЙН и ДЕЛАДИЕ СА КЛЕКНАЛИ НА ХИТЛЕР ПО ВЪПРОСА ЗА ЧЕХОСЛОВАКИЯ.Според мен не ХИТЛЕР ,а тези двамата са най виновни за започването на ВСВ и зверствата извършени по това време.
  • 71 дончичо

    0 0 Отговор
    9,11,67 или 68
    не ме гледай какво правя ,а слушай що ти думам
  • 72 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Ксаниба":

    виж ком 71
  • 73 Червен кхмер

    1 5 Отговор

    До коментар #44 от "Боклук козяшки":

    кАпейка главата ти е станала Хирошима.
  • 74 От страни

    4 0 Отговор
    Не е бабин а Бабий Яр. Не се превеждат названията.
  • 75 СЛОНА

    7 0 Отговор
    САМО ДА ПИТАМ,КАТО ПОЧИТАТЕ ЖЕРТВИТЕ,ЗАЩО ХОДИ ЗЕЛЕНСКИ ,ДА ПРОСИ ОРЪЖИЕ ОТ СЪЩИТЕ НАЦИСТИ???...
    МОЖЕ БИ ИСКАТЕ ДА ИМА ОЩЕ ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ СЕГА ОТ ТОГАВА!!!...???

    Коментиран от #76

  • 76 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #75 от "СЛОНА":

    Зеленски иска оръжие от тези дето бяха против нацизма.основнонанглия и сащ и против единия съюзник на хитлер какъвто беше сталин а сега неговия имитатор путлер.

    Коментиран от #80

  • 77 стоян георгиев

    0 4 Отговор
    Бг рашистите оправдават новия хитлер в лицето на путлер .за тях убииствата на цивилни не е престъпление а необходимост.убииствата в буча херсон мариопул от руските фашисти за тях са нещо нормално.

    Коментиран от #79

  • 78 Сандо

    5 0 Отговор
    Укронацистите по лицемерие задминаха англосаксонските си кукловоди.
  • 79 Гого

    4 0 Отговор

    До коментар #77 от "стоян георгиев":

    Сиси не се прави на междунарадон полит анализатор ,не ти ходи.Обикновен Пазвантин си работеш на 12 часови смени ,нямащ пари да си купи нов телефон ,а ползваш бокк Лукка телефон подарен ти от Шефчето.Ясен си ми кат бял ден,и сега цъкаш ,някоя стотинка екстра да изкараш.
  • 80 1944

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "стоян георгиев":

    Как сме наборче,рипа ли ланшния праZ ?

    Коментиран от #81

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ЖЕКО

    2 0 Отговор
    НАЦИСТИТЕ ПОЧИТАТ СВОИТЕ ЖЕРТВИ, КАКВА НАГЛОСТ
  • 83 НИКО

    6 0 Отговор
    НЯКОИ МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕ КОИ ИЗБИ ПОВЕЧЕ НАРОД БАНДЕРА ИЛИ ЗЕЛИНСКИ И ДВАМАТА СА ФАШИСТИ
  • 84 Смешник

    1 0 Отговор
    Странна работа Бандеровците последователите на Хитлер почитат жертвите на своя идол
  • 85 Порно

    1 0 Отговор
    Активно участие са взели и полицаите, набрани измежду местни националисти, охранявали са жертвите по пътя към разстрела, издавали са укриващи се евреи. Преди втората световна война, най големите погроми срещу евреи са дело на украински националисти.
  • 86 Тра-ла-ла

    0 0 Отговор
    Лека полека Министерството на истината почва да пише историята, скоро сигурно ще очакваме и издание на новговор. Все още може да има дори живи свидетели, че със сигурност със заповед от господарите си (точно както и сега) ОУН-овците (или както ги знаем по-добре "бандеровците") извършват това клане и то с такова особено старание, че дори SS-овците се почувствали под нивото им. Тоест в момента почитаме жертвите на точно тази идеология която в момента се бори за "мир и оцеляването на Европа". Но с всяка изкуствена държата е така - няма как с реална история от 2 страници да се изкараш велика нация.
  • 87 Бай Яни.

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Както Сталин е действал с етническите руснаци избивайки евреите по време на гражданската война. Да и както стотиците избити българи в Крим и хилядите прогонени от там наричайки ги ТАТАРИ.. по долна нация от московската няма на планетата.
  • 88 Айдар атеш марийка-мризливка джамбаз

    0 0 Отговор
    гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ изнанка, zачистка, кот бармалей, енот херсон, глазамиЧеловека,бобр и др. и вижте как урките стават на парчета
Новини по държави: