2 Октомври, 2024 09:58 987 17

Украйна готова да обсъди с Полша историческите въпроси, свързани с Волинското клане

  • украйна-
  • полша-
  • волинско клане

Министерството на външните работи на Украйна демонстрира готовност за диалог с Полша относно спорните исторически теми

Украйна готова да обсъди с Полша историческите въпроси, свързани с Волинското клане - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на външните работи на Украйна е готово да обсъди с Полша общата история, включително Волинското клане, заяви ръководителят на ведомството Андрий Сибига, цитиран от УНИАН.

По време на Варшавския форум за сигурност, Сибига беше помолен да коментира желанието на Полша да обвърже членството на Украйна в Европейския съюз с разрешаването на исторически въпроси. Той заяви, че тази тема ще бъде обсъдена в рамките на срещите:

"Имаме достатъчно политическа воля и дипломатически талант, за да разрешим всякакви, дори и най-сложните въпроси, включително с нашите най-близки съюзници и приятели – поляците. Ще обсъдим тази тема днес," каза той, цитиран от Фокус.

Волинското клане е масово убийство на поляци, извършено от украински националисти между 1943 и 1945 г. в региона Волин, днешна Полша. Оценките за жертвите варират между 40,000 и 100,000 души. Тази трагедия дълбоко влияе на полско-украинските отношения и остава чувствителна тема в историята на двете нации.

Полски изявления във връзка с Волинската трагедия

В края на юли полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че Варшава трябва да постави ултиматум на Киев – Украйна няма да стане член на Европейския съюз, ако не реши Волинския въпрос.

Полският външен министър Радослав Сикорски подчерта, че този въпрос може да бъде затворен само след ексхумацията и достойното погребение на жертвите от Волин. Той отбеляза, че Полша иска само уважение към своите мъртви.

Да припомним, че миналата година полският Сейм прие резолюция по повод 80-ата годишнина от Волинското клане, призовавайки за "признаване на вината".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 остап БЕНДЕР

    20 1 Отговор
    значи ЛВОВ Е ПОЛША
  • 2 Последния Софиянец

    21 1 Отговор
    Това клане е на Бандеровците.

    Коментиран от #4

  • 3 Баце ЕООД

    21 1 Отговор
    Ето, падна Угледар и Полша вече иска парче от баницата
  • 4 Българин

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Значи на дядото на Зеленски

    Коментиран от #9

  • 5 Катинското клане извършено от руснаци

    6 13 Отговор
    и са избити 30 000 полски офицери е същото. Тогава руснаци и украинци са били едно -СССР !

    Коментиран от #7

  • 6 КО СТААА БЕ

    8 7 Отговор
    НЯМА ТАКОВА КЛАНЕ
    РУСНАЦИТЕ СА ГО НАПРАВИЛИ
    КАКТО И БОМБАРДИРОВКАТА НАД ХИРОШИМА
  • 7 Руснаците свалиха самолета

    4 20 Отговор

    До коментар #5 от "Катинското клане извършено от руснаци":

    на полският президент, заедно с цялото полско правителство и военен щаб, когато те отиваха да почетат паметта на избитите поляци в Катин.

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Руснаците делнаха Полша с Хитлер

    6 12 Отговор
    След това организираха Волинкото и Катинското клане на поляци!
  • 9 Последния Софиянец

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Дядото на Зеленски е герой на Съветския съюз от Втората световна.А баща му е строил мостове които сега събаря.

    Коментиран от #12

  • 10 Гориил

    14 1 Отговор
    Трябва да се съгласим, че от страна на Киев това е акт на отчаяние и пълна безнадеждност. Признаването на този вид престъпление води до многомилионни компенсации на потомците на жертвите на геноцида на Бандера. Времето на ангелите на адвента и трубадурите на демокрацията свърши. Останаха стари вражди и неотмъстени престъпления.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Руснаците свалиха самолета":

    Пак пишеш ПОСТ с глюПОСТ след глюПОСТ‼️
  • 12 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Значи е черната 🐑🐑🐑, в случая зелената 🐑🐑🐑
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Руснаците свалиха самолета":

    Намериха и разчетоха двете
    "черни кутии" на самолета ❗
    " ... записите потвърждават, че пилотът е правил опити за приземяване въпреки препоръките на ръководителите на въздушния трафик."
    ‼️‼️‼️

    Коментиран от #16

  • 14 Порно

    7 0 Отговор
    При Волинското клане бандеровците са били толкова жестоки, че дори есесовците за били потресени. Но да е учим от поляците, и да поискаме сметка за хилядите българи, загинали в югославските лагери на смъртта. Пък да натиснем и самите украинци, които отдавна водят политика на асимилация на българите там.
  • 15 Укрофашата

    10 1 Отговор
    е била на страната на хитлеристите, убивали масово цивилни и военни в предишната световна война.
    Сталин ги беше тикнал в панделата, но след като го убиха, хазаринът Хрусчов ги освободи. И минаха няколко десетилетия и тези пак се надигнаха с отровната си идеология, да убиват руснаците в Източна укра.
    Поляците и те са проядени от фашата. И при тях е имало много заразени и сега пак излизат. Даже са по етажите на държавата. И съюза вече е прояден също. Тъмно сините, безчувствени очи на Урсулата са доказетелството: "Ще воюваме с Русия до последния европеец!"
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания