6 Октомври, 2024 04:18, обновена 6 Октомври, 2024 07:41 2 539 78

Израел уби 21 човека при нападение срещу джамия в Газа и нанесе нови удари в южните предградия на Бейрут

  • израел-
  • газа-
  • ливан-
  • нетаняху

Ще отговорим на Иран, призивите за оръжейно ембарго срещу нас са срамни, заяви премиерът Нетаняху. Хиляди израелци отново излязоха на улиците с искане заложниците на Хамас да бъдат освободени

Израел уби 21 човека при нападение срещу джамия в Газа и нанесе нови удари в южните предградия на Бейрут - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 21 човека са загинали и десетки са ранени при израелски въздушен удар в ивицата Газа, нанесен тази нощ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, позовавайки се палестинската агенция УАФА. По-рано се съобщаваше, че загиналите са петима.

Ударът по джамията край болницата „Ал Акса“ в Дейр ел Балах в централната част на Газа е нанесен, докато войната на Израел в анклава приближава първата си годишнина.

Свидетели съобщиха, че броят на жертвите може да се увеличи, защото в джамията е имало настанени бежанци.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха в изявление, че са „провели прецизен удар по терористи от „Хамас“, които са действали в щаб, изграден в джамията „Шухада ал Акса“ в района на Дейр ел Бахах.

Настоящите кръвопролития в продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт бяха предизвикани, след като бойци на палестинското движение „Хамас“ нападнаха Южен Израел на 7 октомври 2023 г., убивайки 1200 души и вземайки около 250 като заложници според израелските данни.

Последвалото военно нападение на Израел срещу Газа доведе до гибелта на близо 42 000 палестинци, според министерството на здравеопазването на Газа. То също така разсели почти всичките 2,3 милиона жители в анклава, предизвика глад и предизвика обвинения в геноцид, които Израел отрича.

Израел е нанесъл снощи пет нови удара по южните предградия на Бейрут и околностите му, включително четири „много мощни“, предаде АФП, цитирана от БТА, позовавайки се на ливански медии. Агенцията посочва, че ударите са нанесени малко след като Израел е предупредил за готвените удари жителите на някои столични квартали, приемани за бастион на шиитското ливанско движение „Хизбула“.

Журналисти на АФП на място съобщават, че са чули няколко експлозии и че са видели дим, издигащ се от южните предградия на Бейрут, като натам са се запътили линейки. Според ливанската новинарска агенция АНИ малко преди ударите в района са наблюдавани израелски разузнавателни дронове, летящи на ниска височина.

Въздушният трафик на единственото летище в Ливан, близо до южните предградия на Бейрут, "продължава въпреки агресията на израелския враг", твърди ливанската агенция.

Южните предградия на Бейрут са редовно обстрелвани от няколко дни, особено през нощта, от израелската армия, която обикновено предварително издава призиви за евакуации.

Същевременно ЦАХАЛ съобщи снощи, че „Хизбула“ отново е провела обстрел срещу Израел, изстрелвайки около 130 ракети срещу страната, предаде ДПА.

Това следва залп от дори още повече ракети, изстреляни от шиитската организация към Израел през последните дни. Към момента няма данни за жертви или щети.

Израелските сили за отбрана заявиха, че ще продължат да атакуват цели в Ливан, за да отслабят „Хизбула“ и да я изтласкат далеч от израелско-ливанската граница.

Малко преди първата годишнина от нападението на палестинската групировка „Хамас“ на 7 октомври, хиляди израелци отново излязоха на улиците с искане останалите оттогава в плен заложници да бъдат освободени, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Снощните акции не бяха големи, както при предишни случаи, заради ограниченията върху събиранията на много места в страната предвид сложната ситуация със сигурността.
Според местните медии около 2000 демонстранти са присъствали на митинг в Тел Авив – в момента максималната позволена численост на събитията, провеждани в централната част на Израел.

Протести с искане да се сключи споразумение, което да включва и примирие в Газа, се проведоха и на други места в страната.

„Една година и те все още не са тук“, пишеше на един от плакатите в Тел Авив. Роднините на заложниците обвиняват премиера Бенямин Нетаняху, че саботира споразумението с „Хамас“ и изпълнява исканията на крайнодесните си и религиозни коалиционни партньори. Те са против отстъпки за палестинската организация, а Нетаняху зависи от тях за политическото си оцеляване.

Мнозина от протестиращите се страхуват, че заложниците ще бъдат забравени на фона на започналите боеве в Ливан.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори отново, че страната му ще отговори на последното иранско ракетно нападение, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Никоя страна по света няма да приеме подобно нападение срещу градовете и гражданите си. Израел има задължението и правото да се отбранява“, подчерта Нетаняху в обръщение от тази вечер, като посочи, че страната му ще отговори на иранските атаки. Същевременно той не коментира времето и естеството на реакцията.

Премиерът също така заяви, че Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са разрушили „голяма част“ от ракетните запаси на ливанската групировка „Хизбула“ по време на ударите си срещу съседната страна. Същевременно заплахата от шиитската организация не е напълно елиминирана. Нетаняху заяви, че „Хизбула“ е планирала дори по-голямо клане в северната част на Израел от това, извършено от палестинската групировка „Хамас“ в южната му част преди близо година. Той посочи, че Израел е ликвидирал планиращите това нападение командири на „Хизбула“.

„Докато Израел се бори срещу варварските сили, водени от Иран, всички цивилизовани държави трябва да стоят твърдо до него“, призова Нетаняху.

Той разкритикува френския президент Еманюел Макрон и лидерите на държавите, които призоваха за спиране на доставките на оръжие за Израел на фона на войната срещу палестинската организация „Хамас“ и ливанската „Хизбула“, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Докато Израел се бори със силите на варварството, водени от Иран, всички цивилизовани държави трябва да застанат твърдо до Израел. Въпреки това президентът Макрон и други западни лидери сега призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Те трябва да се срамуват“, заяви Нетаняху във видеообръщение.

Министър-председателят настоя, че страната му води война на няколко фронта срещу организации, подкрепяни от Иран - заклетия враг на Израел. „Налага ли Иран оръжейно ембарго на „Хизбула“, хусите (бунтовниците в Йемен), „Хамас“ и други свои проксита? Разбира се, че не“, каза той.

Тези движения са част от „оста на съпротивата“ срещу Израел - група, наречена така от Техеран, която включва и иракски групировки.

„Тази ос на терора е обединена. Но страните, които би трябвало да се противопоставят на тази ос на терора, призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Какъв срам“, добави той.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон призова да се сложи край на оръжейните доставки за Израел. Нетаняху осъди това по най-категоричен начин. Премиерът подчерта, че Израел в момента се отбранява на няколко фронта. Той допълни, че страната му ще продължи да се бори за мир и стабилност по света, докато битката не бъде спечелена.

„Заплахите“ на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) срещу мироопазващите сили на ООН в Ливан (УНИФИЛ) „са възмутителни“, заяви ирландският президент Майкъл Хигинс, цитиран от Пи Ей Мидия/ДПА и БТА.

По-рано беше съобщено, че ЦАХАЛ са поискали от УНИФИЛ и участващите в тях ирландски части да се оттеглят от преден пост в Ливан, докато напрежението в региона продължава да ескалира.

Два от 25-те предни постове, разположени на „Синята линия“, която отделя Ливан от Израел и Голанските възвишения, са под ирландско командване в УНИФИЛ и в един от тях са разположени около 30 ирландски войници.

Ирландският министър на отбраната Михол Мартин също изрази загриженост от засилената активност на ЦАХАЛ в района на „Синята линия“. Той заяви, че през последните дни израелските военни са я пресекли на няколко места, включително при зоната за отговорност на ирландския батальон.

„Това е неприемливо нарушение на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН. Израел и „Хизбула“ имат задължение да уважават ролята на миротворците на ООН, техния мандат и не трябва да правят нищо, което да заплашва тях и особено нашите войници. „Хизбула“ и Израел трябва да се отдръпнат от пропастта и да намерят мирно решение, започвайки с примирие“, заяви министърът.

„Ирландските военни трябва да останат в бункерите. Най-важното е, че те продължават да следят и да докладват за нарушения на резолюциите на ООН. Без съмнение ситуацията е много притеснителна. Има постоянна комуникация между „Кемп Шамрок“ (Щабът на ирландските сили в Ливан. Shamrock – детелина (англ. език). Растението е символ на Ирландия – бел. ред.) и предните постове и съм уверен, че духът е висок, въпреки обстоятелствата“, обясни той.

В изявление президентът Хигинс описа месеца като „изпълнен с мъка за много семейства“, докато годишнината от нападенията от 7 октомври 2023 г. в южната част на Израел приближава.

„Важно е да не добавяме нищо допълнително към загубите и осакатяването на живота, случили се миналия октомври и които оттогава продължават“, заяви той. Президентът заяви, че като върховен главнокомандващ на Ирландските сили за отбрана, той, както и всички ирландци, мисли колко са неспокойни времената за военните и осъди това, че са заплашвани.

„Служещите в Ирландските сили за отбрана рискуват живота си, а техните семейства правят тази жертва в името на беззащитните жители на южните ливански селища. Ежедневно мислим за тях и за значението на тяхната безопасност. Наброяващият 347 души контингент на Ирландия е част от 10-те хиляди войници на УНИФИЛ. Възмутително е, че ЦАХАЛ заплашват тези мироопазващи сили и че иска те да евакуират селищата, които бранят. Това не е просто обида на най-важната глобална институция, но и обида към войниците и техните семейства“, допълни президентът на Ирландия.

Хиляди протестиращи излязоха днес по улиците на няколко големи града по света с искане да се сложи край на кръвопролитията в Газа, докато конфликтът в палестинския анклав приближава първата си годишнина и се разпространява в по-широкия регион, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 40 хил. пропалестински демонстранти излязоха в центъра на Лондон, докато хиляди се събраха и в Париж, Рим, Манила и Кейптаун.

Войната беше предизвикана, след като палестинската групировка „Хамас“ атакува южната част на Израел на 7 октомври 2023, убивайки според израелските изчисления 1200 души и отвличайки като заложници други около 250.

Последвалите удари на Израел по Газа доведоха до гибелта на близо 42 хил. палестинци по данни на местното здравно министерство и накараха почти цялото над двумилионно население на анклава да напусне домовете си.

„За жалост, въпреки цялата ни добра воля, израелското правителство не си взима бележка, те просто продължават със зверствата в Газа, а сега и в Ливан и Йемен, а също може би в Иран“, заяви в Лондон протестиращата Агнес Кори. „А нашето британско правителство, за жалост, единствено говори, докато продължава да доставя оръжия на Израел“, допълни тя.

В британската столица произраелски активисти размахваха знамена, докато пропалестинското шествие минаваше покрай тях. Полицията съобщава за 15 ареста по време на протестите, но не уточни от коя от двете страни са задържаните.

В Рим полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, след като протестите там излязоха извън контрол. Около 6000 участници в тях нарушиха забраната да преминат през центъра на града.

В Берлин демонстрацията привлече около 1000 души, скандиращи „Една година геноцид“ – дума, която Израел оспорва, посочвайки, че действа в самоотбрана. Демонстрантите също така критикуваха срещу това, което приемат за полицейско насилие срещу пропалестинските протести в Германия.

В германската столица произраелските демонстранти протестираха срещу засилващия се антисемитизъм, като между полицията и участници в пропалестински контрамитинг избухваха сблъсъци.

Войната в Газа се разширява, въвличайки подкрепяни от Иран групировки в Ливан, Йемен и Ирак. Израел през последните седмици рязко засили кампанията срещу ливанската шиитска групировка „Хизбула“, а Иран по-рано тази седмица изстреля залпове ракети срещу Израел.

„Страхуваме се от регионална война, защото има напрежение с Иран в момента и може би с Ирак и Йемен. Наистина трябва да прекратим войната, защото стана непоносима“, заяви в Париж протестиращият Хусам Хюсеин, който е с ливански корени.

В Манила активистите се сблъскаха с полицията, след като бяха спрени от провеждане на демонстрацията пред американското посолство в знак на протест срещу американските доставки на оръжие за Израел.

Демонстрации, отбелязващи първата годишнина от кризата в Газа, ще се проведат и на други места по света през следващите дни.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма сила дето да им влиае

    29 8 Отговор
    Вьпроса е какво ще стане малко по натам и ще се залее ли Бьлгария сьс бежанци от мюсюлманите
  • 2 Чудя се

    51 12 Отговор
    Ердоган що ли ги бави юдейте та не влезе с 5 милиона армия и да ги приключи ....иран също ще помага

    Коментиран от #11

  • 3 Жоро

    37 8 Отговор
    Не мога да ги разбера Иран защо не пращат воиска.

    Коментиран от #4

  • 4 Аз не мога да разбера

    34 6 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Израел, кво се хвалят, че били убили 5 човека, утре арабите ще убият също 5

    Коментиран от #35

  • 5 Милене,

    15 1 Отговор
    Остави пейджъра и смартфона на терасата...
  • 6 Разликата е в детайлите

    66 4 Отговор
    Израел убил още пет човека, но хуманно! Когато убият евреин е варварство, когато евреин убива, това е хуманност, т.е. убиват ги с любов към жертвите!
  • 7 Тези ги жалех заради съдбата им,

    69 4 Отговор
    но като видях колко са гадни, изобщо няма за ги жаля ако ги затрият като сбирщина!?Сега разбирам, защо Хитлер ги е мразел, днес ги мрази целият сват.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да дааа

    45 8 Отговор
    Сатаняху ще се бори с зъби и нокти,докато Израел се заличи завинаги.Даааааа
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Продължавай да се чудиш.

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Чудя се":

    Ще станеш на чуденка.
  • 12 САЩисан русофил

    8 20 Отговор
    Хамас се крият в джамии и болници.Преди това са получили съобщения по пейджъра,че ще има удар.

    Коментиран от #14

  • 13 Исторически аспект.

    7 31 Отговор

    До коментар #8 от "Лумпен":

    Който е посегнал на Израел бял ден не е видял.

    Коментиран от #48, #75

  • 14 Жоро

    25 1 Отговор

    До коментар #12 от "САЩисан русофил":

    А в Укрия се крият в училища!
  • 15 Израел сила!

    4 32 Отговор
    Удри Биби!Повече да не правят така.
  • 16 Сашо

    34 4 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    Има ли причина да обичам Евроатлантиците?

    Коментиран от #20, #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Демократ

    3 9 Отговор

    До коментар #16 от "Сашо":

    Абсолютно само за това че ни пуснаха на запад.

    Коментиран от #49

  • 21 Всъщност да.

    3 15 Отговор

    До коментар #19 от "Ал се Газира":

    Израел и теб ще намери.

    Коментиран от #26

  • 22 Софиянец

    30 2 Отговор
    Луд касапин, въоражаван от фащ!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ал се Газира

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Всъщност да.":

    Да почват да търсят.
  • 27 Няма, робите не може да обичате

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "Сашо":

    свободните крепостнико.

    Коментиран от #59

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Израел са фашисти и варвари

    21 4 Отговор
    Защитата на убийци като Израел не прави чест на никого!

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Демократ

    11 1 Отговор
    Абе нещо много лошо гледа Сатаняху ,дет се вика на к.ъв и у.ина.
  • 32 Тарамбуките като убиваха изрелци

    4 10 Отговор

    До коментар #29 от "Израел са фашисти и варвари":

    миналата година си мълча, нали? Щото ватите освен двойни стандарти, лъжи, пропаганда и липса на човечност друго нямате.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Аз пък разбирам

    2 15 Отговор

    До коментар #4 от "Аз не мога да разбера":

    Арабският терорист убива случайни граждани. Израелският военен прави разузнаване, определя важни за операцията цели и ги унищожава. Не е все едно дали ще удариш автобусна спирка или щаб на терористична организация.

    Коментиран от #37

  • 36 Kaлпазанин

    13 2 Отговор
    Това е исраел ,започваме с убил за добро утро на обяд ,и за лека нощ ,това е да си прокълнато от прокълнато племе ,няма исраел има Палестина .очите на фотото и ме само в неговите а на всички евреи .един наистина трезво мислещ човек може да забележи ,лукавството лицемерието жестокостта ,наглостта подлостта и всичко най лошо събрано в сатаната

    Коментиран от #42, #44

  • 37 Българин

    19 1 Отговор

    До коментар #35 от "Аз пък разбирам":

    Бррй, 47 хиляди жени и деца са важни военни стратегически цели, така ли?

    Коментиран от #43

  • 38 стоян георгиев

    15 1 Отговор
    Абсолютен маниак, касапин, фашист...краварите го създадоха да им крепи кражбите на петрол излато чрез хоус в близкия изток!
  • 39 Един

    15 2 Отговор
    Вчера се откри ловния сезон. Но в Б. изток той продължава вече година. Разликата е че там се отстрелват двукраки а не четирикраки. Та цената на живота какво струва там? Животните са по добре защитени у нас от хората в Леванта. Но Европа спинка защото Израел е съюзник. Къде е мярката се питат нормалните хора?

    Коментиран от #41

  • 40 Палестинците са бежанци в арабските стра

    7 3 Отговор
    Палестинците са бежанци в арабските страни. Не получават жителство, не получават гражданство на страната, нямат паспорти. Живеят в лагери. Единствената страна, в която палестинците са признати за равноправни членове на обществото с всичките произтичащи от това привилегии и задължения, е Израел.

    Коментиран от #66

  • 41 втори

    4 10 Отговор

    До коментар #39 от "Един":

    Къде беше преди година, когато бойците на Хамас влязоха организирано в Израел да убиват и отвличат мирни жители?

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Аз пък разбирам

    3 7 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    По терминологията си личи откъде получаваш информация - Раша Тудей, РИА новости и Пуделите на Путин - военкорите и обозревателите, дето са виждали празна гилза само на битака.

    Коментиран от #52

  • 44 Така е стещу терористите,

    3 8 Отговор

    До коментар #36 от "Kaлпазанин":

    убиваш ги.
  • 45 21 убити

    6 1 Отговор
    Но не всичките
    Как мислите оцелелите какво отношение ще имат към Израел дори досега да са го приема ли по някакъв начин
  • 46 Не са отвличали мирани жители

    11 1 Отговор

    До коментар #41 от "втори":

    Нападнаха казарми плениха военни и освен това атакуваха домове на офицери които са тормозили палестинците

    Коментиран от #76

  • 47 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    11 1 Отговор
    Кръвожаден убиец на деца
  • 48 Равносметка

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Исторически аспект.":

    Е тъй де, но и ционистите не са прокопсали от спокойствие и няма и да имат такова с терора, която следват. Схемата зъб за много зъби и око за много очи никога не е водила до нещо добро

    Коментиран от #53

  • 49 Фактически

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Демократ":

    Израел е прикрит щат на съединените щати
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Констатация

    14 1 Отговор

    До коментар #43 от "Аз пък разбирам":

    Ясен си щом защитаваш изрелският геноцид над мюслетата сякаш са нормално-премерени ответни действия. Да убиеш 20 цивилни заради един терорист е също терор, като се замислиш ако го можеш с атлантическия си промивник.
  • 53 хе хе

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Равносметка":

    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив - сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република - започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.
  • 54 Кой е този Нетаняху?

    2 4 Отговор
    Роден през 1949 г. в Израел. Баща му е професор. Въобще евреите са учени хора и образованието се цени много. Живее в Щатите. На 18 години като всеки евреин и еврейка се връща в Израел и служи в армията в елитната част „Сайерет маткал“ (Разузнавателен отряд на Генералния щаб). През време на войната от 1967 става ръководител на специално звено в „Сайерет Маткал“. Участва в мисии, ранен е. По-големият му брат Йонатан през 1976 г. ръководи при операция „Ентебе“ по освобождаването на отвлечен от палестински терористи самолет в Судан, където загива. По време на службата си в армията Нетаняху е ранен и се уволнява. След това завършва архитектура в MIT и специализира политически науки в Харвард. Припомням за образованието. Започва работа като дипломат. Издига се до посланик на Израел в ООН. Участва в политиката с партията Ликуд. Естествено има политически противници в лицето на левите партии. 4 пъти е избиран за премиер на Израел.

    Коментиран от #56, #62

  • 55 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    11 1 Отговор
    От десетилетия Исраел убива невинни Палестинци всеки ден по няколко.Защо има съпротива срещу Исраел агресора.Около
    700.000 убити Палестинци от 1948 година

    Коментиран от #60

  • 56 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "Кой е този Нетаняху?":

    Касапина от Газа
  • 57 хе хе

    1 0 Отговор
    На юг египтяните губят част от Синай (който в последствие е върнат на Египет след сключения с него мирен договор )

    На север Сирия загубва целите Голански възвишения. Линията определена от ООН остава граница и до сега и формално двете страни са във война и до днес. Сините каски обаче създават демилитаризирана зона и това е един от малкото случаи на успешна намеса от ООН - буферът действително прекратява ежедневните артилерийски престрелки и самолетни дуели над границата.

    Жертвите от сраженията са тежки и за двете страни.

    Особено за Израел.
    Като процент от населението, (което по това време едва надвишава 3 милиона) в Кипурската война загиват повече хора, отколкото губи САЩ за целия период на войната във Виетнам. Израел дава около 2800 убити и 7-8000 ранени. 400 танка са напълно унищожени, 600 са повредени и върнати в строя. 102 (или 104) самолета са свалени, почти всички от ПВО.

    Арабските армии представят данни за около 8500 убити и 20 000 ранени. По-популярната оценка обаче е 10-15 хил. убити и 30 хил. ранени, а някои анализи сочат дори 20-30 хил. убити и 50 хил. ранени. Загубите на техника се оценяват на 2250 унищожени или пленени танка (Сирия губи почти всички от началните си 1400 танка в сраженията) и 432 свалени самолета.

    В началото на 1974 израелските войски се изтеглят от западния бряг на Суецкия канал. Египет се оказва отново на изходната позиция от преди войната.

    В Израел започва търсене на виновниците. Много скоро става ясно, че
  • 58 така е

    1 0 Отговор
    Силното желание не е като моженето.
  • 59 Стилиян

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Няма, робите не може да обичате":

    Софиискитегендари нямат право на дума

    Коментиран от #78

  • 60 700 хиляди викаш

    3 3 Отговор

    До коментар #55 от "ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА":

    То всичките палестинци официално са колкото София бре - 2 милиона.

    Коментиран от #61, #64

  • 61 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "700 хиляди викаш":

    Прочети какво се е случило от 1948 година до днес през двете Интифади.Тези земи са били на Палестина,1948 година започва изселването на Палестинците с оръжие.До ден днешен всеки ден се убиват Палестинци.Това е терор
  • 62 Механик

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "Кой е този Нетаняху?":

    Ама това дето си копирал го слагаш тука, за да оправдаеш убийствата на десетки хиляди цивилни ли? Демек, тоя е евреин, учен евреин, бил е военен и е убивал, после станал архитект, ама понеже го влече да убива, той пак си убива. Така ли да четем? Тоест той има право да убива, защот е просто един евреин. Аз така го разбирам това дето си го написал.
    Ама то така е записано във вашия ТАЛМУД. Че имате право да убивате, а дори е и почти задължително. За кражбите също ви е позволено, нали?
  • 63 Бай той Толстой

    7 0 Отговор
    Израел лети ли лети в пропастта 🤗
  • 64 Механик

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "700 хиляди викаш":

    И кой според теб води "официланата" статистика, та да му вярваме колко милиона са палестинците? Нали вашите я водят тая стъкмистика? Я го гледай ти! Безочлив като еврей! Ама ха!

    Коментиран от #69

  • 65 Анани

    6 0 Отговор
    Няма мир там. Толко хора изгинаха. Пълна лудост е това. Срамота.
  • 66 Бай той Толстой

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Палестинците са бежанци в арабските стра":

    Това е Палестина,не е Израел.А в съседните държави не получават гражданство,за да не се изселят от Палестина и евреите да я завземат изцяло.Политика бате-на люлката.

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 няма държава Палестина

    0 4 Отговор

    До коментар #66 от "Бай той Толстой":

    Палестинците никога не са си я направили

    Коментиран от #73

  • 69 аз знам

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Механик":

    Академията на Науките на РФ
  • 70 Кокошенков

    1 1 Отговор
    Израел денаци.... деислямизира 21 чалми
    И ги прати горе при козичките
  • 71 БАНко

    4 1 Отговор
    НАТООВЦЕ , ПУТИН ОЩЕ НЕ ВОДИ ВОЙНА СРЕЩУ ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА , РУСИЯ Е ВЪВ ВОЙНА С АМЕРИКАНСКИ ПОДОЛОГИЧКИ НА РУСКА ТЕРИТОРИЯ !!!
  • 72 ню йорк

    0 0 Отговор
    21 09 2023
    В същото време Саудитска Арабия и Израел са все "по-близо с всеки изминал ден" до нормализиране на отношенията си, което би било историческо, заяви в сряда по телевизия "Фонкс нюз" саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

    А вчера президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Ню Йорк, за да говори за сближаването между Израел и Саудитска Арабия.

    "Инициирането на отношения между ционисткия режим и който и да е друг режим в региона с цел да се гарантира сигурност на ционисткия режим очевидно няма да доведе до постигането на тази цел", предупреди президентът на Иран. (Г. Големанска, БТА)
  • 73 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "няма държава Палестина":

    Ти да видиш !
    Както България така и Палестина бяха под Османско владичество.Прочети как Палестинците са се борили за освобождението си от Великите порти в Истанбул.

    Коментиран от #74

  • 74 аха

    0 2 Отговор

    До коментар #73 от "ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА":

    Може ли да ми изброиш имената на десетина древни палестински царе? И къде е било царството им.

    Коментиран от #77

  • 75 НЯКОЙ СИ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Исторически аспект.":

    Кажи го това на император Веспасиан и синът му Титус генерал, дето разруши Ерусалим натириха евреите по цял свят
  • 76 Това ТАСС ли ти го написа?

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Не са отвличали мирани жители":

    Защото използваш свидетелско наклонение, тоест, ако си бил там, е, то вече идват за теб. А един мусор по-малко винаги е добре, ватниче!
  • 77 ама защо минуси

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "аха":

    Защо не отговаряте на това просто въпросче?
  • 78 Добре, че не съм джендър,

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Стилиян":

    като русофилите. Гледаш мъжкари се пишат, а то голубчици, за кадировчета мечтаят! 🤣🤣🤣🤣🤣