21 Октомври, 2024 04:24, обновена 21 Октомври, 2024 04:49 698 2

Израел удари филиали на финансова групировка, свързана с "Хизбула", атакува и летището в Бейрут

  • ливан-
  • израел-
  • хизбула

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще пътува до Близкия изток през следващите дни

Израел удари филиали на финансова групировка, свързана с "Хизбула", атакува и летището в Бейрут - 1
Снимка: YouTube

Израел е нанесъл няколко удара по филиали на финансова групировка, свързана с "Хизбула", предадоха ливанската новинарска агенция ННА и Франс прес, цитирана от БТА.

Израелски удари е имало и в района на международното летище в Бейрут "Рафик Харири".

До летището са били извършени две бомбардировки, казва източник от ливанските служби за сигурност. Летището е единственото, от което се изпълняват международни полети от и за Ливан.

По-рано израелската армия предупреди жителите на южното предградие на Бейрут в района на филиалите на финансовото дружество "Ал Кард ал Хасан" да се евакуират незабавно. Дружеството е обвинявано от Израел, че финансира "Хизбула".

Според ННА предупрежденията за евакуация са били последвани от удари, насочени срещу клонове на финансовото дружество. Били са засегнати различни райони в южното предградие на ливанската столица. Там се е разразил и голям пожар.

Удари срещу филиали на финансовата организация са били нанесени и в долината Бекаа, в района на Хермел и на Рияк. Бивша сграда на финансовото дружество е била поразена с вражески дрон в град Баалбек.

"Ал Кадр ал Хасан" е обект на американски санкции от 2007 г. Финансовото дружество е смятано за терористична организация и от Саудитска Арабия. Според американското министерство на финансите "Ал Кадр ал Хасан" е било използвано от "Хизбула", за да прикрива чрез него ливанското проиранско движение икономическите си дейности и да получи достъп до световната финансова система.

Същевременно "Хизбула" съобщи, че е свалила израелски дрон над Ливан, но не поясни на кое място е станало това, предаде Франс прес. Става дума свален дрон "Хермес 450".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще пътува до Близкия изток през следващите дни, съобщи вицепрезидентът Камала Харис, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Трябва да сложим край на войната“, заяви Харис в телевизионно интервю и добави, че Блинкън ще има срещи с представители на страните в региона през следващата седмица.

Според съобщения в медиите Блинкън се очаква да пристигне в Израел във вторник.

„Броят на невинните палестинци, които бяха убити в Газа, е наистина безотговорен“, каза Харис, която е кандидат за президент на Демократическата партия за предстоящите на 5 ноември избори. Но тя също така добави, че винаги ще отстоява правото на Израел на самозащита.

Конфликтът в Газа беше предизвикан от нападението срещу Израел, при което бойци на "Хамас" убиха 1200 души и отвлякоха около 250 души преди малко повече от година. Международните критики към ответната кампания на Израел в анклава обаче се засилват, след като в резултат на едногодишната война в Газа загинаха около 42 000 души, а в момента боевете в Ливан се изострят.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    1 0 Отговор
    Какво да коментирам.... Държава терорист.... Без американците са за никъде...
  • 2 Гунчо

    0 0 Отговор
    Този Блинкън абсолютно всяка седмица пътува до Близкия изток, а имаше моменти, когато го е правил и по 2 пъти седмично. Полза - нулева. Полетите са със специален самолет. Колко стотин милиона долара са изхвърлени за летене натам-насам, само Министерство на финансите знае. Хвърляне на прах в очите на избиратели.

    Пък да не говорим за това, колко чифта служебни гащи е протъркал с тези многочасови летенета. Много повече са, отколкото на Радев, докато е бил летец.