24 Април, 2014 11:48 834 1

Обама започна азиатско турне, но не включи Китай

  • барак обама-
  • япония-
  • азия-
  • шинзо абе

Страната на изгряващото слънце е първата спирка от обиколка на Обама в Източна Азия

Обама започна азиатско турне, но не включи Китай - 1
Снимки АП/БТА

Президентът на Съединените щати Барак Обама потвърди своята подкрепата за Япония в конфликта й с Китай за спорните острови, които от години пораждат напрежение между двете азиатски страни. Това стана ясно по време на срещата на Обама с министър-председателят Шинзо Абе.

Островите са известни като Сенкаку в Япония и Дяоюйдао в Китай и често стават повод за ескалация на напрежението в региона. За собствеността им претендират както Китай, така и Япония и Тайван. Южна Корея от своя страна пък твърди, че притежава потопени скали в рамките на зоната.

Обама, който е на обиколка в Източна Азия, предупреди, че не бива да се стига до ескалация в спора и добави, че иска този дългогодишен спор да се реши по мирен път. Въпреки това той потвърди, че островите са част от договора за сигурност и САЩ ще се намеси ако Япония бъде нападната, пише Би Би Си.

Двамата лидери обсъдиха също и основна търговска сделка, както и ситуацията със Северна Корея.

По-рано американският президент беше приет от японската императорската двойка на частна аудиенция в двореца в Токио.

Страната на изгряващото слънце е първата спирка от обиколка на Обама в Източна Азия. Американският президент пристигна в Япония късно в сряда. Той ще посети още Южна Корея, Малайзия и Филипините. Въпреки че държавният глава на САЩ няма да посети Пекин, отношенията с Китай се очаква да доминира на срещите с регионалните лидери.

С визитите си американският държавен глава цели да покаже, че Съединените щати пренасочват външната си политика от Близкия изток към Азиатско-тихоокеанския регион.

Сред основните теми на разговорите са отбранителният съюз между Вашингтон и Токио и споразумението за свободна търговия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    Страх го е китайците да не си поискат заемите
Новини по държави: