Last news in Fakti

25 Април, 2014 12:27 3 289 1

Крим установи международна граница с Украйна

  • украйна-
  • крим-
  • русия-
  • кпп-
  • граница

Кримски милиционери убиха ученик заради украинския език

Крим установи международна граница с Украйна - 1
Снимка АП/БТА


Международна граница между Украйна и Руската република Крим вече е факт и от днес функционира, съобщава РИА Новости, цитирайки руски граничен служител.

"Държавната граница започва работа от днес (25 април), а в най-близко бъдеще ще решим, където ще монтираме контролно-пропускателните пунктове, каквито са правилата за преминаване на границата. Освен това ще решим дали има нужда от издаването на визи или не", каза Пьотр Йарош , и.д. ръководител на Федералната миграционна служба на Русия в Република Крим.

Граничният патрул в момента наблюдава 27 контролно-пропускателни пункта. Няма ограничения по отношение на движението на превозни средства и пратки.

Междувременно, властите в Крим обещаха да оповестят в най-скоро време информация за правилата за преминаване през държавната граница. Тези правила ще са в съответствие с руското законодателство.

Крим и Севастопол , по-рано част от Украйна , станаха руски региони след референдум проведен на 16 март, в който над 95% от жителите гласуваха за обединение с Русия.

И докато Крим обособява и строи КПП-та на границата си с Украйна, украинската милиция съобщи, че 7 души са били ранени при експлозия на взривно устройство на проукрайнски контролно пропускателен пункт близо до черноморския пристанищен град Одеса. Новината съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Жители на Одеса са издигнали няколко подобни контролно-пропускателни пункта в околностите на града с цел да попречат на проруски активисти да влязат откъм молдовското сепаратистко Приднестровие.

"Издигнати са 12 КПП с неясен правен статут, на които на смени дежурят над 500 души", заяви началника на областното управление на вътрешното министерство Пьотр Луцюк.

"Било е взривно устройство. Експлозията е станала около 04.00 ч. сутринта на КПП на отряд от местната самоотбрана", каза говорител на милицията.

Според цитирани от Интерфакс очевидци бомбата е била хвърлена от минаваща кола, но милицията не е потвърдила тази информация.

Сред седмината ранени има и един милиционер. Пострадалите са приети в градската болница без опасност за живота.

Назначеният от киевските власти за губернатор на Одеска област Владимир Немировски защити контролно-пропускателните пунктове, които според него "са необходими за контролиране дейността на милицията". Той същевременно призна, че тези КПП се създават без участието на местните жители, отбелязва ИТАР-ТАСС.

На фона на нестихващото напрежението между руснаци и украинци, днес стана ясно, че младеж е бил пребит до смърт от милиционери в едностранно присъединилия се черноморски полуостров Крим, съобщава украинската информационна агенция  УНИАН.

Момчето заедно със свой приятел отишло на дискотека в нощта на Великден и не се върнало. Според майката на жертвата синът й заедно с приятеля си видели милионерски патрул и са помолили служителите на реда да ги закарат по домовете. Милиционерите обаче отказали, допълва жената и заявява, че служителите на реда пребили нейното детето до смърт, защото момчето говорило на украински и не е знаело руски.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    "...пребили нейното детето до смърт, защото момчето говорило на украински и не е знаело руски." Това някой вярва ли го? По тази логика дай да "бъхтем" македонците, че не знаят хубаво български...
Новини по държави: