Last news in Fakti

25 Април, 2014 19:34 2 160 5

Нови санкции грозят Русия

  • санкции-
  • нови-
  • русия-
  • украйна-
  • меркел-
  • путин-
  • обама-
  • оланд

Предстои среща на външните министри на ЕС

Нови санкции грозят Русия - 1
Снимка: АП/БТА
Очаква се скоро външните министри от ЕС да проведат среща, за да обсъдят въвеждането на нови санкции срещу Русия във връзка с украинската криза. 
 
Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Франс прес. Санкциите са необходими, тъй като според западните лидери Москва не изпълнява условията от сключеното на 17 април споразумение за успокояване на напрежението в Украйна.
 
По-рано Европейският съюз заяви, че разработва санкции срещу Русия по своя система, която е независима от позицията на САЩ. „Взехме под внимание коментарите на САЩ. Ние споделяме в много отношения мнението на нашите американски приятели, заедно сме подписали Женевското споразумение. Но ние си имаме собствена система и продължаваме работата си самостоятелно както във втория, така и в третия етап от санкциите. Подготовката на евентуалния трети стадий продължава, а във вторите санкции може да бъдат включени нови имена”, заяви представителят на европейската дипломация Майкъл Ман.
 
Днес Барак Обама, Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Дейвид Камерън и Матео Ренци са обсъдили възможността за приемане на нови санкции срещу Русия във връзка с украинската криза. По време на телефонна конференция лидерите на САЩ, Франция, Германия, Великобритания и Италия са призовали за бърза реакция на Г7 и са обсъдили възможността за приемане на нови международни санкции срещу Русия.
 
По-късно стана ясно че Ангела Меркел е говорила и с руския президент Владимир Путин. Канцлерът е изразила "голямо безпокойство" от напрегнатата ситуация в Източна Украйна и е заявила, че очаква руското правителство да демонстрира ясно ангажимента си и да работи за прилагането на споразумението, сключено на 17 април в Женева. Става дума основно за разоръжаване на проруските милиции в Украйна, съобщи говорителят на Меркел Щефен Зайберт.
 
Според съобщение на ИТАР-ТАСС Путин и Меркел са подчертали колко е важно в най-скоро време да бъдат организирани преговори с участието на Русия, ЕС и Украйна за сигурността на доставките на газ. В телефонния разговор е станало дума за нежеланието на киевските власти да изпълнят Женевското споразумение от 17 април и въпроси за дейността на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна
 
В същото време, Барак Обама обяви, че САЩ може да наложат санкции срещу някои сектори от руската икономика, като обясни, че няма гаранция, че мерките срещу отделни граждани на Русия ще решат проблемите.
 
САЩ вече са изготвили допълнителни целеви санкции срещу Русия във връзка с украинската криза. Американските власти възнамеряват да проведат срещи за тяхното обсъждане, тъй като не виждат съществени промени в поведението на Русия по отношение на Украйна. Обама подчерта, че украинските власти изпълняват споразумението, което бе постигнато на 17 април с цел разрешаване на украинската криза. Той допълни, че в същото време Москва не е осъдила проруските активисти, които окупират държавни сгради в Източна Украйна и не използва влиянието си за успокояване на напрежението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    7 0 Отговор
    САМО ДА НЕ СТАНЕ ОБРАТНОТО
  • 2 Монго

    5 0 Отговор
    Ние ще ви санкционираме, но вие не ни спирайте газа, защото сме лоялни клиенти...
  • 3 Хрисофор Карамфилов

    5 0 Отговор
    От толкова санкции,боли го на Путин любовният мускул
  • 4 Ford

    0 8 Отговор
    Натъртете ги тия пияници. Огромния късмет на Русия са безкрайните и природни богатства. Ако не са те- тия пияници отдавна щяха да са без държава.Същото важи за арабите с нефта./Само дето те не са пияници,а мързели./ Ама като се замисля-арабите са по-стока от руснаците. С толкова злато,диаманти,газ ,нефт,ако руснаците бяха нормални хора,Русия щеше да е Рая на земята,а вместо тва 100 -200 милярдера държат всичко. Пияници-даже и жените им не могат да ги търпят.Няма руснак ,който да предпочита да прави секс,пред това да се налее с водка. И не съм американец- и тях не моа да ги търпа.
  • 5 Монго

    4 1 Отговор
    "Ангелчето" Меркел я подслушваха милите и съюзници от САЩ, помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд я "хванаха" как псува ЕС. И въпреки това..., е това не го разбирам...