Last news in Fakti

26 Април, 2014 10:59 12 537 70

Руски изтребители летят над Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • авиация-
  • славянск

Tринайсет наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и военни експерти, са били задържани от проруските сепаратисти в Славянск

Руски изтребители за последните часове неведнъж са навлизали във въздушното пространство на Украйна, съобщи Би Би Си.

САЩ призовава Русия без отлагане да вземат мерки за намаляване на напрежението, съобщи на нарочно свикана пресконференция говорителят на Пентагона полковник Стивън Уорън, цитиран от АП.

Американският секретар по отбраната Чък Хейгъл вече описа руската активност край украинската граница като „опасно дестабилизираща“ и „твърде провокативна“.

Експерти коментират, че Кремъл помпа мускули с набезите на военната си авиация. Не трябва да се забравя, че подобни маневри се използват за тест на украинските радари. Както Факти.бг първи съобщи Русия е струвала значителен военен контингент по западната си граница. Официалното съобщение от руското военно министерство се посочва, че в района се провеждат военни учения, които участват авиация, пехота и бронетанкови части.

НАТО дори разпространи снимки, от които се вижда струпването на руска бойна авиация до границата с Украйна.

Междувременно стана известно, че тринайсет наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OССЕ) и военни експерти, са били задържани от проруските сепаратисти в Славянск, Източна Украйна. От своя страна украинската армия затяга блокадата около града, където има окупирани сгради.

Революционният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов, издигнат след настоящите събития, съобщава за 12 задържани, сред които 4 украински офицери и 8 представители на ОССЕ - военнослужещи от НАТО. Пономарьов заявява пред телевизия НТВ, че става дума за граждани на Германия, Чехия, Полша и Дания.

E-NEWS рано тази сутрин съобщава за задържани "кадрови разузнавателни офицери на Германия, Чехия, Полша, България и Дания." Според Life News.Ru, "Новости мира" и "Русский Клуб Новостей" също става въпрос за военни от тези 5 държави.

Радиостанция "Эхо Москвы" съобщава за 12 задържани офицери, като в списъка на страните България отсъства.

Министерството на отбраната на Германия и потвърдило за изчезването на германски военни наблюдатели. От самата ОССЕ уточниха, че сред задържаните има членове на военна верификационна мисия, пристигнали по покана на властите на Украйна. В мисията били включени граждани на Германия, Чехия, Дания, Полша и Швеция. В официалната информация не се посочва да има военни от България.

Преди седмица с посредничеството на Запада Украйна и Русия постигнаха договорка в Женева за мирно разрешаване на конфликта. Документът предвиждаше слагане на оръжие и освобождаване на сградите от сепаратистите в замяна на приемане на промени в законодателството, насочени към даване на повече права на рускоговорящите региони.

Сепаратистите отказват да изпълнят договорката.

Страните от Г-7 одобриха нов пакет санкции срещу Русия, които ще бъдат наложени на Москва заради анексирането на Крим. Рестрикциите бяха договорени в конферентен разговор между лидерите на организацията.

Санкциите ще бъдат обявени в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    7 1 Отговор
    Военнослужещи на НАТО в Украйна...
  • 2 по темата

    13 2 Отговор
    Да се радват терористите от запад, че за сега само си летят!
  • 3 бай тошо

    11 3 Отговор
    какво още чака Путин,че не смачква подлогите

    Коментиран от #4

  • 4 йордан иванов

    4 17 Отговор

    До коментар #3 от "бай тошо":

    Може да си смачка кайсиите! Целия свят е против случващото се в Украйна!
  • 5 ярослав станчев

    14 4 Отговор
    А от 20 години американски,турски и всякакви други,"приятелски" самолети си хвърчат над България,без да питат,ама никой нищо не споменава.А когато 3 руски изтребителя направят завой над полосата "демократична" Америка оревава орталъка.Когато "демократичното" НАТО смачка някоя държавица като Ирак или Сърбия,всичко е в името на свободата,а когато руснаците дислоцират войски на СОБСТВЕНА територия,макар и гранична,настава рев и сополи.И децата знаят,че руснаците първи няма да ударят.Те имат огромно търпение.Ще гледат,ще слушат,ще чакат и през това време ще се подготвят.Те не са безнаказания агресор,както ги изкарва "свободолюбивия" Запад.Друг е агресора,всички го знаят,кой е.Скрит зад гръмките лозунги "демокрация","свобода" и "човешки права",Чичо Сам заграбва и унищожава народи и държави в името на парата и петрола.Ама сега нашите управници ближат задника на Обама и за всичко им е виновен "агресора" Русия.Същият "агресор" Русия,заради която в момента не носим фесове и не сме "рум миллиет".

    Коментиран от #6

  • 6 Дошo

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "ярослав станчев":

    За това сме на едно мнение, но не заради частта с освобождението.

    Коментиран от #9

  • 7 Десислава Димитрова

    6 17 Отговор
    без лошия запад ,днес щеше да се редиш още на опашки за банани и пред мавзолея на димитров.не мога да разбера щом толкова харесвате тоталитаризма и комунизма и щом толкова ви са неприятни европа и америка ,що не ходите на гурбет в северна корея или коми?що не стимулрате децата ви да следват в русия или беларус?що не си кyпувате лади и трабанти,що не носите докови панталони ?хора като вас приличат на пуснато на свобода канарче несвикнало на свобода и връщащо се в клетката по собствено желание.америка съсипала сърбия и ирак да ги ненажалиш сърбите и иракчаните дето преди съсипията натвориха безброи свинщини.и логиката ви е убииствена щом америка е съсипала ирак,то съвсем нормално русия да съсипе украйна.

    Коментиран от #8, #14, #16

  • 8 ярослав станчев

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Благодарение на хубавия Запад,България вместо 6 работещи,ядрени реактора има 2,които не се знае до кога ще работят.
    Благодарение на хубавия Запад,България вместо 90 000 въоръжена и обучена армия има 25 000 смачкани от мизерия "рейджъри",2 самолета,5 танка и добре,че още правим добрия,стар Калашников,че да има работа и за Арсенал Казанлък.
    Благодарение на хубавия Запад,в България вместо да се карат хубави и нови коли,дори и да са Лада,масово се карат таратайки,изхвърлени от хубавия Запад.
    Благодарение на хубавия Запад младите и способни българи емигрират,защото не могат да оцелеят в собствената си "демократична" и "с работеща пазарна икономика" страна.Емигрират в хубавия Запад,за да мизеруват и оцеляват и там.
    Благодарение на хубавия Запад,България от икономически развита и стабилна държава се превърна в бедния роднина от третия свят.А народа едва си плаща сметките за ток и вода,а с останалото оцелява.
    Още много мога да пиша за хубавия Запад,но немам желание да ти обяснявам истината.Досети се сама,по снимката изглежда,че не си на 10 години,можеш да разсъждаваш.
    От 25 години управление на евро-атлантиците сме на това дередже.Благодаря,не ви ща повече ценностите,не ви ща "свободата","демокрацията","равенството" и "братството".
    Искам си България.
  • 9 ярослав станчев

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дошo":

    Е,не може да се отрече,че са подпомогнали Българското революционно освободително движение,под формата на Руско-турската освободителна война.За разлика от Британската империя,Френската република и Велика Германия,които са сегашните ни "братя".

    Коментиран от #10

  • 10 Монго

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "ярослав станчев":

    Няма смисъл да спориш с нея/него-твърдеше, че е мъж. Обзалагам се, че зад този ник стои, някой модератор, някой пишещ политическите рецензии в този форум или просто някой, който проучва общественото мнение. Аз ако бях на нейно/негово място, с толкова много минуси /по другите теми за Украйна/, щях да се скрия в някоя дупка от срам и неудобство...
  • 11 Монго

    10 5 Отговор
    Моля ви не и/му слагайте минуси, може да е някой мазохист.
    П.П. Аз вече и/му слагам +...
  • 12 Десислава Димитрова

    5 14 Отговор
    до 7
    кво ти решават ядрените реактори и 200000 армия/не 90000/.през комунизма с реактори и армия нямахме ток.на всеки два часа единия бе без ток.калашници милиционери и комунисти ,това е комунизма ,а лади хубави няма и никога не е имало.кола на която и тече масло още като я купиш и пътуваш софия бургас за два дни няма как да я наричаш хубава.сравни я с фолксваген от същото време ,а какво остава за мерцедес или ферари.
    за толкова години не разбрахте ли, че проблема не е суровинен ,а ментален.проблема ви е в главите и всичкото злато на света няма да ви помогне.не свикнете ли да живеете в конкуренция и да се справяте ,без да чакате да дойде сталин,путин или живков да ви оправи няма спасение за такива като вас.
    що само на българия и вземат ,а?
    що не вземат на чехия ,полша на балтийските републики в които няма такива като вас носталгици по калашников и компания?
    и последно през балканските войни и първата световна армията ни е достигнала милион и въпреки това сме инкасирали две национални катастрофи ,а гърците със 150000 армия удвои територията си почти без жертви.та истината е ,че не е важна каква е армията ти ,а политиката ти.срещу турция каквато и армия да мобилизираме все ще е малка,така че не трябва да адмирираме руските практики в европа щото утре могат да ни дойдат до глава дори и с 300000 армия.
  • 13 Десислава Димитрова

    5 15 Отговор
    do10
    не се коси скоро няма да ми опонира никой от тези дето ми слагате минусите.стандартните заблуди които тук си повтаряте самозодоволявайки се ще се изчерпат,после следва нормалната липса на аргументи,пред истината.
  • 14 Кристиян Иванов

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Ех Деси, Деси. Ако не бяха руснаците сега щеше да ходиш с шалвари и бурка, а не както си се издокарала на снимката леко облечена. Я да те питам нещо. Ти какво толкова положително за България и българите видя от този ЕС като изключим свободното придвижване? Да не би да сме заживяли по добре от преди? Да не би да сме станали по богати от преди? Не, не и не. Точно твоя любим ЕС ни държи бедни като ни определят с хиляди директиви какво можем и какво не можем да правим. Месят се във всяка свера на икономиката и живота ни. направиха ни единствено консуматорско общество чиито малки финансови ресурси изтичат към тях. Заробиха ни икономически, хората работят за жълти стотинки и така нямаме пари да отидем до съседния град, а за Европа да не говорим. та какво и беше хубавото не разбрах. Ще се опиташ ли да ме убедиш в противното? Съмнявам се.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Vasik Atanasova

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    ЗАПАДА ГЛЕДА КАКВО ДА ВЗЕМЕ ОТ НАС А НЕ ДА НИ ПОМОГНЕ
    ЖАЛКО ЧЕ ИЗГУБИХМЕ ПАЗАРИТЕ СИ С РУСИЯ
    ОТ КЪМ СТРАНА НА БАНАНИТЕ ЛИ ИМАШ ПРОБЛЕМ ?
  • 17 Atanas Nikolov

    8 1 Отговор
    ...понеже гледам има големи фенове на ....запада....деси...когато България бъде досрината,то ще е благодарение на запада...и на Европа....та те енинствено това целят...трябва да си мноо прост да не виждаш тва..
  • 18 Десислава Димитрова

    2 16 Отговор
    до 7
    аз се чуствам европеец, имам европейска визия за своя живот както и за този на близките ми.приятелите ми роднините ми всички около мен искат да живеят в държава подобна на холандия или португалия ,демек в европейска такава с такива ценности и взаимоотношения.това ми носи и евросъюза,европейски стандарти в законодателство,бизнес и живот като цяло.тва че ние благодарение на огромната маса мрънкалници и соцносталгици ,не можем да се пренастроим, като общество си е за наша сметка.това че въпреки присъединяването си в евросъюза е пълно с путинопоклонници ,чакащи някои нещо да ни даде с протегната ръка за милостиня от добрия чичко путин и лошите европейци дето нищо не ни дават е сюжет който трябва да ни обижда ,а не да се гордеете с него.
    да русия ,ни освободи,тя активно участваше в нашето възраждане,руския народ е велик народ ,но путинова русия се превръща в тоталитарна и враждебна на нас страна и това не е по вина на българия, а руските действия създават прецеденти опасни за българия .
  • 19 Десислава Димитрова

    4 12 Отговор
    до 16
    постоянно повтаряна лъжа .кво да вземе запада от нас?нито сме голям и атрактивен пазар ,нито сме имали стратегически суровини нито сме имали технологии или икономика пречеща на някого.запада с или без българия си има неговото развитие.
    не е вярно и другото ти твърдение ,че ние се отдръпнахме от русия .всъщност русия се отдръпна от нас още в далечната вече 1986 година ,като актоализира цените на суровините дето ни даваше.вследствие на което за три години ,великата ни социалистическа държава фалира.след което падна комунизма ,но ние таяхме надежда за братска прегръдка от русия още 6 години,докато останалите бивши соц държави работеха активно за евроинтеграцията си.държавата изпадна в тотална безпътица 1996 година и критичната маса на комунистите бе преборена при изборите 1997,но тя и днес съществува .ние като манталитет приличаме на руснаците и сме най-засегнати от социализма ,като техни добри ученици .районите в които социализма бе най-силен днес тънат в най-голяма разруха .пияниците и безделниците там са най-много и демографията там е най-плачевна.

    Коментиран от #25

  • 20 Пенчо Мянков

    9 2 Отговор
    АБЕ ДЕСИ,ТИ Мозък имаш ли,че ги пишеш тия работи??? Или си от ГЕРБ,или крадеш общината където уж работиш??? Глупостите дето ги пишеш ги съчиняваш на МАРС,където вероятно живееш!!! Ама красивите мечти умряха много отдавна в БЪЛГАРИЯ,какви ги говориш??? Ти Семейство нямаш ли??? Не Виждаш ли как тънат в Мизерия и Безнадеждност твоите Сънародници???? Сигурно вземаш наем от някоя сграда или получаваш лесни пари??? Ама какъв е тоя Демократичен Трепет дето те е Обзел???? Направо се Втрещявам от хора като теб???? 25 години не ти ли стана ясно какво се провежда в БЪЛГАРИЯ???? Планирана разруха,Корупция,НОВОТО РОБСТВО!!! Русия била виновна??? В Какво??? Че не иска да даде и малкото което и е Останало????Те не са БЪЛГАРИ!!!!Не Продават Живота си за Стотинки!!!!!Като НАС!!!!! Толкова Години са Инвестирали в тия нещастни Републики ??? И сега какво??? Да ги подарят на ОБАМЧО???? Половината Украйна са Рускоговорящи и Руснаци по Душа!!! Да ги пуснат в НАТО??? Така ли???? Ние като сме в НАТО ,Голям Рахатлък Видяхме???? Няма Що???? Като сме в ЕвроСъюза много си вдигнахме Стандарта,Живота Тръгна и Лети??? Така ли???? още 500 години Турско Робство ще изкараме заради лУМпени като тебе!!! много Страдам че не си само ти,има много избръмчали Сънародници,дето пишат Глупости и даже си вярват!!!!БЪЛГАРИЯ кога ще спасим бе Момиче??? КОГА????

    Коментиран от #28

  • 21 Любомир Петков

    9 3 Отговор
    Ех Деси , и аз се чувствам европеец ама над 80% от народа ни се
    чувстват помияри с тия ниски заплати и високи цени благодарение на евроакцизите и евроограниченията,и ако сега някой проведе
    референдум дали да се присъединим към Русия,поне 60% ,биха гласували със за .Биха предпочели руснаците пред броещите жълти стотинки европейци.То се вижда по морето и курортите ,кой какви бакшиши оставя ,европейците им треперят ръчичките при плащане на сметките,а туризма ни се крепи основно на руснаци а от там и половината икономика .

    Коментиран от #29

  • 22 Монго

    9 1 Отговор
    Хайде сега, ще си мерим...европейското ли? Имам фирма, два апартамента и три коли. Децата ми учат висше. Петима мои роднини са вече американски граждани /от тях лекар, инжинер и летец/, и к*во? Ако има референдум за присъединяване към Русия ще съм против това, но знам и кой предизвика кризата в Украйна, знам какво е казал Чърчил за българите /дето се поздравяваме за банята/. Знам какво мислят европейците за народа ни и колко ни искат в "Европата". Знам за историческата обвързаност на Украйна с Русия и желанието им да се обособят, като отделна нация /нещо подобно на Македония, с разликите и приликите/. Много бързо забравяме, кой организира събитията на "Мейдана"-клиповете в "Ю Тубата", разговорите между украински и чужди политици по телефона, нецензурните думите на един /една/американски политик за ЕС и т.н. Знам, че сега Путин прави същото в източните части на Украйна и к*во? За разлика от Деси не искам да живея в Холандия а в България, но тази моята /нашата/ България и разгониха "фамилията" нашите тъпи политици. Нека не се правим на европейци , а на българи и да си гледаме нашето канче...
  • 23 Сульо

    9 1 Отговор
    То и аз се чувствам европеец, но когато САЩ не спазват договорката от Женева, мога само да им тегля една каруцарска!
  • 24 преподобния расист

    10 1 Отговор
    Аве този там, журналистчето, не се панирай толкова де, чак когато руските бомбардировачи се появят в небето над Вашингтон!
  • 25 Монго

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Десислава Димитрова":

    А днес преброихме ли и минусчетата...

    Коментиран от #30

  • 26 Stone Kold

    4 1 Отговор
    айде и тука да по4нат да летят хаха
  • 27 Лили Костадинова

    6 3 Отговор
    Ако НАТО имат Гео политически интереси в някой регион на света дали няма да покажат присъствие ?
    Да попитам писача на тази статия ,дали си спомня Фолкледдската криза ?
    Как едни хора на другият край на света се определиха като поданици на Британската корона -и Британската войска се нарами да се бие за тези хора ?
    Ами нещо по -прясно и по-близо до нас ....КОСОВО?
    Или това сега е друго -не демократично /защото не отърва на някого/.
    Кой определя кое е демократично ,замислете се ....всичко останало е пропаганда
  • 28 Десислава Димитрова

    3 12 Отговор

    До коментар #20 от "Пенчо Мянков":

    имам семейство,и деца.не смятам да се местя от българия ,но искам да съм европеец.не смятам че европа е нещо лошо напротив,свободния пазар и конкуренцията с равни права между членовете на еврозоната е ситуация в която искренно вярвам.не вярвам в реваншизма ,не съм член на герб и гледам какво става около мен.бедни сме ,но европейската визия е единствената ни алтернатива в средносрочен план.всички държави в източна европа имат желание да бъдат част от евросъюза без русия и не виждам що си мислиш че народите им са глупаци.
    никъде не съм твърдял че русия ни е виновна .проблема си е наш и ние трябва да си го решим.
    украйна е независима държава и няма как етническите малцинства да искат отцепване при политически катаклизми в държавата и русия да анексира територии от друга държава.
    как го виждаш ако в софия свалят сегашното правителство ,турците в знак на протест да отцепят кържали и разград?отговори ми конкретно .
  • 29 Десислава Димитрова

    3 12 Отговор

    До коментар #21 от "Любомир Петков":

    какви са тези евроакцизи?и то с такива ставки?
    не виждам причина да се чувстват помияри работещите .ако парите не те устроиват ходи в европа работи събираи,развиваи се.на балканите така правят от време оно всички без да се чувстват помияри.сърби,турци,албанци,хървати ,гърци,македонци с милиони са гурбетчии в европа без комплекси.при свободния пазар на труда така деистват и останалите европеици често местеики се на хиляди километри.
    явно си слабозапознат с взаимоотношенията украина русия щом ги сравняваш с тези бг македония.руснаците през гладомора избиха милиони украинци ,после украинците избиваха руснаци при немската окупация ,после имаше гражданска война в западна украйна и пак стотици хиляди убииства изселвания,затвори.как мислиш дали всички украинци са с амнезия за онези времена?руснаците също помнят и се страхуват щото са гузни ,като котката изяла канарчето.
    и ние като предпочетем руснаците какво?мляко и мед ,руско при това :)!виж им обществото на руснаците ,бедни отрудени хорица хронично злоупотребяващи с пиенето ,без никаква переспектива за развитие.не се ли оттласнем от тази матрица ,ще продължаваме да стоим с ръка търсеща милостиня на някои като путин.
  • 30 Десислава Димитрова

    3 10 Отговор

    До коментар #25 от "Монго":

    минусите не ме притесняват.няма да се кандидатирам на изборна длъжност и съм далече от това да давам мнение заради хорското одобрение.моята позиция е различна от тази на болшенството ,но в дискусията се виждат аргументите.
  • 31 Vasik Atanasova

    6 1 Отговор
    ОЩЕ НИКОЛАЙ ХАЙТОВ КАТО БЕШЕ ЖИВ КАЗА АКО БЪЛГАРИЯ ВЛЕЗЕ В ЕВРО СЪЮЗА ТЯ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЗАЩОТО Е МАЛКА СТРАНА

    Коментиран от #32

  • 32 Десислава Димитрова

    3 12 Отговор

    До коментар #31 от "Vasik Atanasova":

    колкото и да е странно българия като големина е средно голяма спрямо останалите европейски държави.кво да кажат кипър или словения.черногорците са на крачка от влизането ,а македонците дават дупе само да се шмугнат вътре.

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Людмил Матев

    1 9 Отговор
    Аз съм доста съгласен с Десислава Димитрова...Умирам когато някои каже че САЩ или ЕС или Русия ни взели това и онова..А нищо за това че сами сме го ДАЛИ :) Еми политиците ни се хванаха за палците и продадоха де що има..Кой ни е виновен???Аз също искам да вървим като общество към САЩ и Европа...НЕ РУСИЯ, ( освен рускините разбира се :) ) Който не му харесва-ей къде е братска Русия ;) Ама спасили ни били..на каква цена?? и най-важно защо? Били сме братски народи?Ко?НЕ! Това че 45 години ни пускаха туй онуй свърши. България претърпява 3 фалита за 45 годинки :) Благодарение на НАШТЕ Оправници...И сега е същата работа
  • 34 Монго

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Десислава Димитрова":

    + от мен, обещах . Обещавам и, че няма да влизам в спор с човек с
  • 35 Монго

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Десислава Димитрова":

    ...с IQ под 120
  • 36 Али Бабата

    10 1 Отговор
    Десислава
    Димитрова............. Нека оставим настрана разтягането на локуми и погледнем реалните факти.....Относно: Стандартът.......,,без лошия запад ,днес щеше да се редиш още на опашки за банани и пред мавзолея на димитров‘‘.........Индексът на човешко развитие, който от 1990 г. насам се прилага от Програмата на ООН за развитие. Той подрежда страните съобразно три основни критерия: 1. продължителност на човешкия живот от момента на раждането; 2. знанията, измервани с притегления показател от грамотността на възрастните и продължителността на училищното образование; 3. реалният доход на човек от населението.
    През 1987 г., когато ООН за първи път мери този показател, България е поставена на 27-о място между 130 държави в света. На първо място по индекс на човешко развитие тогава е Япония, на 19-о – САЩ. Това означава, че в предходните десетилетия България се е развивала във висока степен успешно, защото по един комплексен показател се е оказала много напред в класацията. От балканските страни само Гърция е била малко по-напред – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави – само ГДР (на 21-во) и Чехословакия (на 25-о). Югославия е на 31-во място, Унгария – на 30-о, Полша – на 33-о, Румъния – на 41-во. След България са държави като Сингапур (35-о място) и Южна Корея (34-о място).......... В началото на прехода в България има около 80 на сто средна просло
  • 37 Али Бабата

    10 1 Отговор
    В началото на прехода в България има около 80 на сто средна прослойка. 15 на сто от населението притежават кола, вила и апартамент, 35 на сто имат две от тези неща, а 40 на сто - поне едното, най-често апартамент. Само 10 процента не притежават нито едно от тях [7]. Съществуват практически пълна заетост, всеобщо неплатено образование, гарантирано и незаплащано лично ниво на здравна защита, висока защита на майчинството, достъпна почивна и спортна база, високо ниво на културно потребление, огромни обществени фондове за потребление, значими държавни ресурси за интеграция на малцинствата, несъизмеримо повече от сега средства за наука и култура.
  • 38 Али Бабата

    10 1 Отговор
    Десислава
    Димитрова….......Относно: НАТО,Русия:...... Набутаха ни в НАТО без референдум и ни обработват с пропаганда ,която издиша от всякъде, при наличие на толкоз факти, всеки про-западно настроен изглежда смешен :.......САЩ разполагат с военни бази на всички континенти. Големите бази на Америка разположени на чужда територия са над 700.
    Пентагонът е собственик или наемател на 700 бази в 130 държави. Освен тях американските военни имат 6 000 бази в Съединените щати и други контролирани от тях територии. Те разполагат и с огромен брой малки секретни подслушвателни бази в различни точки на света. Тези данни, обаче, са непълни. Те не включват много от новите големи военни бази като "Бондстийл" в Косово, бази в Афганистан, Ирак, Израел, Кувейт, Киргизстан, Катар, Узбекистан и т.н.От 1914г.до момента САЩ са извършили над 150 военни операции(войни) по Света, (само в Ирак има над 1 000 000 избити цивилни-УИКИПЕДИЯ)..........Най-елементарният логически въпрос- В близост до коя граница(Русия,САЩ) съществуват военни бази?
  • 39 Али Бабата

    10 1 Отговор
    Десислава
    Димитрова..........................Относно: ЕС.............. Според Евростат:

    - България е най-бедната държава в целия съюз;
    49% от българите живеят в крайна бедност, застрашени са от нея, или са социално-изключени. 52% български деца живеят с заплахата от бедност и лишения.
    - България е на последно място в ЕС по отделяне на средства за социална защита и политики
    И това, ако не е възмутително! Не може най-бедната държава в ЕС да отделя най-малко средства за справяне със социалните проблеми и бедностт.
    Към момента:

    Над 400хил. безработни
    61% от пенсионерите живеят в бедност
    85% от доходите на българина отиват за ПОКРИВАНЕ НА ОСНОВНИ НУЖДИ
    22% от населението работи на минимална заплата
    Северозападна България е най-бедния и мизерстващ регион в целия ЕС
  • 40 Али Бабата

    10 1 Отговор
    Десислава
    Димитрова...........Относно: ,,великата ни социалистическа държава фалира‘‘......... Държавният дълг често се представя като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) на съответната страна. По този начин е представен и един от Маастрихтските критерии на Европейския съюз, а именно държавният дълг не следва да надминава 60% от БВП на страната. Външният дълг на НРБ към 1989 година е 46.6% от БВП, а към 1990 – 52.5. НРБ покрива със запас Мастрихтските критерии по този параметър. За сведение само към 2010 година този критерий не се покрива от голяма част от развитите европейски страни, например Германия (чийто дълг е 82% от БВП), Франция (82%), Великобритания (76%), Италия (119%), Холандия (63%), Белгия (101%), Гърция (143%). Т.е. изпадането на социалистическата икономика в непоносим дълг всъщност е мит създаден по времето на прехода...Прословутият външен дълг на България към 1989 беше 10,7 милиарда долара. Тогава населението беше около 8 милиона. Това прави около 1300 долара на човек. А обявиха България за фалирала?!?! Към края на януари 2009 външният дълг на България според БНБ е 36,4 милиарда евро (5400 евро на човек!) , но капиталистическата ни икономика не се счита за фалирала!...
  • 41 Монго

    5 2 Отговор
    Къде е Десито, да и сложа едно +, че си нямааа...
  • 42 Десислава Димитрова

    2 9 Отговор
    постарал си се и благодаря за което.само че ...
    българската икономика до края на осемдесетте бе субсидирана от съветската и структурирана под натиск крайно неефективно.заводи от черната металургия без суровини със стари и неефективни технологии,производства без реален пазарен стандарт извън сив замърсяващи околната среда .заводите във враца,бургас,разлог ...под натиск от ссср в българия се извърши най-сериозния геноцид върху българина ,колективизацията и унищожаването на българското село,не турското или циганското ,а българското.което заложи демогравския и културно-ценностния проблем пред българина и от който берем плодовете и днес.при този тип структурирана икономика и нови национални стандарти ,ссср в лицето на горбачов реши да ни изостави и фалирахме.само моля ти се не ми продавай ташаци за бъбреци с цифрите за 10 милиарда долара тогава и сегашната задлъжнялост.ние практически нямаше от де да вземем долари ,а и покупателната способност на
  • 43 Десислава Димитрова

    2 8 Отговор
    ние практически нямаше от де да вземем долари ,а и покупателната способност на си фактите ,режим на тока, липса на хранителни стоки от първа необходимост в магазините ,купонна система и километрични опашки за всичко.като сложим и тоталната несвобода ,забрани за пътуване ,не само в чужбина ,но и в много райони на българия,забрани за свободно изразяване на мнение ,забрани за избор на прически или дрехи/колкото и невероятно да изглежда днес/.не знам дали за теб това са локуми ,но за мен са житеиски практики .никаква средна прослоика не е имало в българия през социализма.в тоталитарното общество никой нищо не притежава ,тва са многокртно повтаряни лъжи .турците загубиха всичко за един ден ,същото би се случило и с теб във въпросната тоталитарна държава ако тя е имала нужда да ти го отнеме.
  • 44 Десислава Димитрова

    2 9 Отговор
    и не ми говори за жилище кола и вила щото и ние сме имали панелка ,барака на лозето и москвич.това обаче е далече от всякакви европейски стандарти в онова време и за трите.разходи се сред някои от панелните мастодонти изградени от трудови войски набързо днес и веднага усещаш депресията на социалистическата градия.социалния елемент на социализма на пръв поглед наистина изглежда привекателен,но това е много ниска топка пич.при соца няма човешката инициатива няма я и конкуренцията и поколение след поколение обществото отслабва.пълната заетост е инкобатор за пияници и слабаци ,професионални мрънкалници и скатавки.тези хора и днес ни теглят към дъното .липсата на часна инициатива и уравнивиловката уби жизнения жилав българин имащ по 7-8 деца и работещ по 18 часа на ден с импотентното инжинерче комсомолче ,живеещо при мама и тате и пиещо от обяд .върху това наблягам пълната заетост и липсата на свободна воля в икономиката не са положителни качества ,а напротив това е огромно зло,това е съсипия за обществото.без конкуренция в природата и обществото видовете са обречени на бавна и мъчителна смърт.тва с културата е най-големия маитап .имало пари за култура ,само дето няма как в тоталитаризма да има култура.сервилни казионни писатели и поети както и музиканти и артисти,с малки изключения разбира се ,но изключенията и тогава работеха на свободния пазар /едни от малкото които можеха да си го позволят/.две теливизионни прогрми едната с сериозен актив от 3 часа на ден
  • 45 Десислава Димитрова

    1 9 Отговор
    няколко комунистически вестника и филми и песни да не ти разправям :) .един разпопен поп и лепа брена станаха национални герои само щот народа искаше неистово да се оттърве от щуротиите дето му предлагаше културата.е наистина имаше театри и опери повече ,но играеха на празни зали.няма да забравя единственото ми посещение в операта в благоевград .аз и чичо ми единствените зрители ,а ни пеят и свирят дузина .ние бяхме там щото основната певица бе на чичо ми гадже ,но наистина което си е вярно вярно си е.опери да искаш в комунизма.при науката бе същото изсипваха се наистина милиарди за нищо.то за това фалира комунизма .учените бяха импотентни :) не можеха ни да измислят нещо ни да въведът.ако не бе разузнаването да пооткрадне нямаше да има лада седмица.само че те хубаво че пооткрадваха ,но и въвеждането в призводство се забавяше ,така че все не успявахме да произведем нещо стоиностно.вместо да инвестираме приходите от руските суровини в инфраструктура ,земеделие и туризъм ,където имахме дадености в българия се развиваше тежка металургия,наука,култура,номенклатура ,армия и не на последно място износ на комунизъм.четох че обвиняваш американците във военни инвазии хубаво,но те са ги правили за да подобрят имотното състояние или сигурността на собствения народ.социализма е наи-милитаристичната система известна някога на човечеството,дори древните спартанци биха си скъсали дипломите пред ,комунистическия милитаризъм,но той е за сметка на собствения народ.ние отдел
  • 46 Десислава Димитрова

    2 9 Отговор
    .ние отделяхме буквално от храната си за да подпомагаме ,братските виетнам,куба,салвадор,мозамбик....толкова ценните ни и трудно изкарвани доларчета отлитаха в помощ на незнаини за мен народи при износ на революция.потдържахме самолети ,танкове ,военни ,потдържахме и граничари да ни пазят да не избягаме от държавата,смешо ама не и на тези дето измряха при опити за бягство.малка българия имаше повече танкове отколкото германия при нападението над ссср .отделно боиците на тихия фронт милиционери и доносници,плюс един милион комуниста ,сложи и верните земеделци и комсомолците дето чакат реда си.та няма да сме наи-бедни днес в европа след това наследство.задавал ли си си въпроса защо сме наи-бедни след анализа и цифрите дето си дал?
    защо естония има вече три пъти по-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението от нас?
    само не ми се мотивира с грандиозния световен антибългарски заговор .
    и още един въпрос би ли живял в държава в която путин или тодор живков или ердоган ти казват непрекъснато какво да правиш па макар и да е тази държава с по-малка безработица и високи пенсии?
  • 47 Монго

    4 2 Отговор
    +...
  • 48 Али Бабата

    3 1 Отговор
    Десислава
    Димитрова……………………..За да спорим бих искал да видя, факти,проценти,изледвания,години,история.С художествени произведения ще я караме безкрайно. Дай поне, само едно доказателство. Ето пример:.......... ,,При средна заплата 252 лева/за 40 часа на седмица (1,44 лева на час) през 1988 г., която заплата получават над 90% от населението, могат да се купят 630 литра бензин или с един час работа могат да се купят 3,6 литра бензин.
    При средна заплата от 670 лева/ през 2012 г., могат да се купят 248 литра бензин . За 630 литра бензин от времето на соца, на днешно време трябва заплата от 1701 лева на месец‘‘.

    Коментиран от #49

  • 49 Десислава Димитрова

    2 8 Отговор

    До коментар #48 от "Али Бабата":

    добре.нека гледаме конкретно.ако мерим в бензин е така и то съвсем обективно.цените на суровините се вдигат в абсолютни стоиности ,а и данъчните политики в европа са натоварващи цената на бензина.освен това както казах имаше преференциални цени за доставкка на руски петрол.3 пъти е паднала покупателната способност на българина към бензина.
    нека да видим обаче някои други области.
    колко независими медии имаше към 1988 година и 2012?
    в колко държави можеше да пътува българина свободно,преди и сега?
    ако покупателността ни в бензин е паднала 3 пъти независимите медии са се изкачили в безкраиност ,както и свободата на придвижване.това са конкретни неща надявам се и за теб.освен това никъде не съм твърдял че към днешна дата ние сме икономически или политически добре.ние днес живеем в посткомунизъм с огромна маса бивши комунисти и тяхното наследство ,като деца ,взаиоотношения,морал ,визия за деиствителността и бъдещето.
    не ми отговори на двата ми въпроса!

    Коментиран от #50, #51

  • 50 Монго

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Десислава Димитрова":

    +...
  • 51 Хрисофор Карамфилов

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "Десислава Димитрова":

    Когато по времето на соца ,станеше някоя кражба, или убиѝство, колкото и рядко това да се случваше,казваха,това са остатъци от буржоазното минало, та и ти в този дух ,хвърляш цялата вина за положението сега десетки години назад. Отвори си очите , нещата отиват все по на зле , както и в много други страни в Източна Европа, и Стара Европа ,без Германия,Франция,Англия,тяхната мощна икономика потопи останалите.Не съм за комунизма ,но и без пазари суровини и кадри, никоя държава не може да просъществува колониализма не е алтернативата на комунизма.

    Коментиран от #57

  • 52 Али Бабата

    3 0 Отговор
    Десислава
    Димитрова…………………………..Разтягането на локуми продължава.Относно въпросите ти не отговарям, защото са не на място, нелогични без нужна обосновка.Това с,, независимите медии‘‘ме развесели,оправи ми настроението за днес.Ако исках такъв диалог щях да съм във форум от тип -,,мама.бг.‘‘ Все пак, ще бъда толерантен за последно.Отговарям за всичко, общо и забележи ,,ХУДОЖЕСТВЕНО‘‘:.........................Сега имаш "Свобода" но дали е така, всъщност си финансово-предметно зависим и ако искаш да имаш, трябва да спазваш правилата, които ти налагат кредити, работа, обществени норми,законови задължения и тн. Т.е.Демокрацията,свободата ни е набутана в някаква строго определена рамка,която трябва да спазваме.Признавам преди 1989 в соца...също имаше подобна рамка,но в нея съществуваше сигурност и спокойствие,които са едни от причините за щастието на човек. Старите хора казват-,,Щастието идва в дома,в които се чува смях‘‘.Незнам дали имаш ясни спомени от соц.Б-я, дали в днешно време си минавала през отдалечени села из страната,за да съпоставяш веселие и грижи по домовете по времето на Социалистическа и Демократична Б-я... Европейският съюз е виновен,по-точно неговият модел като цяло:------- работи ли този политически модел и система и отговаря ли той на нашите нужди? Съобразен ли е той с развиването на нашите най-доходоносни пера в икономиката и справяне с проблемите ни? Защото корпоративния капитализъм не е подходящ за скромни държави като България, тъй като той
  • 53 Али Бабата

    4 0 Отговор
    , тъй като той подчинява цялата държава като „васал“ на чужди компании и монополи, убивайки българския бизнес и производство.

    Ресурсите на държавата трябва да бъдат придобивани от самата държава, а не от държавни фирми или чужди корпорации от други страни, които ги експлоатират и реализират печалбите от тях, трупайки капитали за себе си, докато държавата разчита само на концесии, които са твърде ниски именно заради държавната ни политика да „привличаме инвеститори“, поднасяйки им всичко на безценница.

    - подходящ ли е Европейския съюз за държава като България? Не е ли взаимно вреден за развитите държави, които са го създали съобразно своите по-големи възможности, амбиции, условия и тн., които нямат нищо общо с нашите? Сред държавите създали ЕС са Франция, Германия, Италия и др. Той е създаден според техните нужди и възможности. Членството на България(без референдум) в този съюз е въпрос на гео-политика, а не на реалните нужди на България. В света, в който няколко организации и могъщи държави се борят за световно надмощие България просто е заела страната на едните, но реално няма какво да прави в ЕС.

    Налагането на този модел и система превърна България във васал на монополи и външни корпорации с нищожно производство и основен човешки ресурс – евтина работна ръка. Мачкането на българското предприемачество,бизнес и продукция е в полза именно на тях, а не на държавата и хората.

    Коментиран от #54

  • 54 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Али Бабата":

    Отдвана се отказах да споря с Десито или този който се крие за ника и. Учудвам се на упорството ви, успех в начинанието...

    Коментиран от #55, #58, #59

  • 55 Али Бабата

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Монго":

    Знам,по този начин предоставям информация за читатели без знания,но с акъл.В случаят използвам Десито за това...Все пак благодаря за подкрепата!
  • 56 Владислав Димитров

    0 9 Отговор
    Много промити мозъци са се събрали тука ееей и се кичат един друг с плюсчета и се радват... ШМАТАРОЦИ !
  • 57 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор

    До коментар #51 от "Хрисофор Карамфилов":

    ти си отвори очите.малките държави в европа просперират.белгия,холандия, люксенбург,австрия са малки европейски държави със стандарт и условя за живот по-добри от големите такива,а чехия,унгария,словения,полша ,естония са нови държави с постоянно нарастващ жизнен стандарт .в нито една европейска държава ни от стари ни от млади няма мутри,олигарси ,неработеща съдебна система,путиновисти и соц носталгици в количествата които ги имаме ние.никъде в европа няма толкова много нихилисти и ревалници на едно място както при нас .ти и компанията ти сте единствените в цяла европа страхуващи се от колониализъм.явно останалите европейци са глупаци и грешат .
  • 58 Десислава Димитрова

    0 9 Отговор

    До коментар #54 от "Монго":

    отговаряш като неотговаряш.наистина интересен подход и самочувствие.та пак да почнем от там.до смеха през комунизма и щастието на хората ,които и без свободни медии се смеели..смеели се ама колко се смеели?ти спомняш ли си като падна режима смеха на хората и колко избягаха мигновенно след като граничарите спряха да стрелят?
    само избягалите в гърция през браздата са над 200000,които и до днес нямат намерение да си идват независимо от кризата там.през соца имало сигурност и спокойствие което компенсирало свободата.ето това е ключовото и фундаменталното различие между роба и свободния човек.панелка вместо жилище,трабнат вместо кола,барака на лозето вместо ваканционен имот.живуркане вместо живот.резултатите са налице две поколения по-късно!липсата на конкуренция,липсата на собствена инициатива ни доведоха до събори колиба.веселието в социалистическа българия бе временно,докато руснаците спряха субсидиите и спря тока и хляба стана кът в наи-плодородната част на европа.веселие през 1988-89 година имаше едва след като свалиха живков.
    няма как да се живее дълго с веселие в държава дето никои не работи усилено ,а през соца би ли ми подсказал кой сектор в икономиката го правеше?
    днес наистина е по-зле от тогава щото ние не се оттласваме от тази матрица ,народите които го сториха ,се сещат за соца с презрение.
    тва че икономиката ти е тъмна индия се видя и в другите ти постове ,но тук с тези ленинови изяви изби рибата.държавата е наи-лошия стопанин и практиката го е п
  • 59 Десислава Димитрова

    0 10 Отговор

    До коментар #54 от "Монго":

    държавата е най-лошия стопанин и практиката го е показала и в соца и в капитализма.както казват сърбите :само курец расте у чужди ръце.
    та няма как да коментирам щурутии за фирмите и концесиите .има си регулаторни механизми от които държавата печели много по-ефективно отколкото от държавните монополи на които си явно привърженик.тва че ние не ги използваме не значи че чехи ли гърци не го правят макар че не са големи държави.
    та пак въпросите:
    защо българия е полседна в европейския съюз след като бе според твоите твърдения в позиция близка ,а и по-добра от останалите бивши соц държави през 1988?зашо изостанахме в пъти от балтииските държави и от тези в централна европа ?
    каква ни е алтернативата извън ес и ти склонен ли си да приемеш тоталитарен режим да те управлява?
  • 60 Али Бабата

    7 0 Отговор
    Десислава
    Димитрова…………………………………Без извинение ,вече започваш да пишеш пълни глупости.Нямаш право да задаваш въпроси, след като не си предоставила нито един факт или довод из твоите съчинения. Отговарям пак защото, след това аз ще задам въпрос на който, ще е нужен отговор с обосновка...............................Относно:... ,,само избягалите в гърция през браздата са над 200000‘‘.............Разрових се и никъде не намерих данни за такова чудо,ако имаш линк предостави ,проверявам,вярно ли е-взимам си думите назад.Нямаш ли такъв аргумент - унизително за теб.Всъщност сега се сетих знаеш ли че: от 1944 до 1989г. 350 000 гърци са преминали границата и си живеят в Б-я щото,видеш ли и демокрацията омръзва-смех,но е вярно по твойте методи...............................Относно: ,,веселие през 1988-89 година имаше едва след като свалиха живков‘‘...Всичко в България започва след 1989 , под надзорът на Запада протича процес на гигантско икономическо насилие над обикновения гражданин. С методи, типични за първоначалното натрупване на капитала – експроприация на собственост и бързо увеличаване на социалното неравенство, свързано с крайна липса на ресурси. Извършва се експроприация на два вида собственост. Първата са личните спестявания, унищожавани чрез взривна либерализация на цените, инфлация и създаване на безконтролна банкова система, чието рухване ги стопява. Втората е гигантската собственост, принадлежаща на всички граждани, която се присвоява от едно малцинст
  • 61 Али Бабата

    3 0 Отговор
    В периода след 1944 г. в България се одържавява собствеността на немалка част от населението. Тя обаче след това се умножава и на нейна основа се развива една българска версия на социална държава. В периода 1989-2001 г. отново протича процес на отнемане на собственост. Това са основните фондове, с които разполага държавата; собственост, близо сто пъти по-голяма от експроприираната от частни лица след 1944 г. Тези средства са принадлежали на всички българи, но са отнети от тях, а след това - унищожени, разграбени и разпределени между хора, съставляващи малък процент от населението. Извършена е експроприация на собственост, несъпоставима по размери с тази от 1944-1956 г. Тъй като този процес се извършва официално от политици, политически сили, правителства, той води до криминализация на не малка част от новопоявилия се политически елит, което от своя страна има силни деморализиращи последствия за най-широки слоеве от обществото.

    В резултат на всичко това до сега над 700 000 души (съставляващи една неимоверно голяма част от населението) по същество икономически насилствено напускат България. Загубата на човешки ресурси е по-голяма, отколкото във всички войни, водени преди това от буржоазна България....................
  • 62 Али Бабата

    3 0 Отговор
    Относно:... ,,няма как да се живее дълго с веселие в държава дето никои не работи усилено ,а през соца би ли ми подсказал кой сектор в икономиката го правеше‘‘? Тук вече се замислям дали не си под 16г-възраст........ИКОНОМИКА-Енергетика:... Каскада “Арда” – с обема на трите й язовира 1, 15 млрд. куб. м, е една от най – големите в Европа! Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност – 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра – най-високите в Европа/Сега абсурдът на капиталистическата не планова икономика е следният: “Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век – АЕЦ “Белене” (започнат преди 89 г. и спрян след избухването на демокрацията. Изграждането на една огромна ядрена мощност ще заплаши бъдещите продажби на електроенергия от тецовете”/ Производството на водни турбини и генератори .През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW. В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония. Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания. България беше сред европей
  • 63 Али Бабата

    4 0 Отговор
    . България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, не построили нито един енергиен обект! ....................................................... МЕТАЛУРГИЯТА Към 1989 г. вече произвеждахме 3 милиона и 300 хиляди т стомана и бяхме 27-ата металургична страна в Света. Нови технологии и продукти разработваха институтите по черна и цв. металургия, катедри във ВХТИ и ВМЕИ, Институтът по металознание към БАН, институтите по леене, по металокерамика и прахова металургия ............................... Българската химия през 1945 г. беше в зародиш. Внасяхме дори сода каустик и син камък! Към 1989 г. отрасълът вече произвеждаше годишно: – 2, 5 млн. т минерални торове – 1 милион тона калцинирана сода – 400 хил. т пластмаси – 1, 8 милиона броя автомобилни гуми – 20 хил. т химикали за растителна защита – Преработваше 12 млн. т суров нефт Българският карбамид имаше неограничени пазари. – Заемахме 4-то място в света по производство на калцинирана сода. – Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси. - В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада. - Произвеждахме или таблетирахме от вносни субстанции всички масови лекарствени средства. Огромният износ в Русия ни направи първи в с
  • 64 Али Бабата

    3 0 Отговор
    Огромният износ в Русия ни направи първи в света по производство на пасти за зъби. Всичко това вече е ликвидирано................... Машиностроенето В 1989 в отрасъла работеха 730 завода, 430 хиляди работещи и 35 000 инженери. 5000 научни дейци създаваха нови технологии и машини в 30 научноизследователски института Първата конструкторска организация "Машпроект" заработи още в 1949 г. От нея излязоха проекти за преси, компресори, помпи, вентилатори, водни турбини, парни котли, дизелови двигатели, повдигателни кранове, минни машини. ................... Транспортното машиностроене. Първият български електрокар се появи в 1951 г. След 3 десетилетия изнасяхме годишно 83 хиляди електро- и мотокари. Три бяха световните фирми в тази област: "Кларк" - САЩ, "Тойота" - Япония и "Балканкар" - България. Първият ни електротелфер е от 1952 г. След 30 години износът стигна 150 000 броя годишно, бяхме сред петицата световни производители. След 3 десетилетия изнасяхме в десетки страни машини за обработка на стелажи с височина до 24 метра и при скорост на придвижване на палетите до 120 м/мин, с телеуправление, с програмно адресиране и с робокари. Тази система се създаде в НРБ. Днес транспортното машиностроене е разрушено!..............
  • 65 Али Бабата

    6 0 Отговор
    Корабостроенето от 1945 до 1990 са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона. От износ на кораби спечелихме $ 2 млрд /5 пъти повече от инвестициите за отрасъла/. Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, бе един от най-съвременните в Европа. Цикълът до готов кораб може да бъде 3-4 месеца! Той произведе танкера "Хан Аспарух" с товароподемност 100 хиляди тона. С помощта на ООН /ПРООН/ във Варна бе построена хидродинамична лаборатория, даваща възможност да се изпитват корабни модели и корабни винтове за сложни комбинирани ситуации.
    След 1990 г. се постигна невероятното - корабостроителната индустрия бе доведена до фалит! - КЗ, Варна бе продаден за $ 1!........... Металообработващите машини бяха основно направление на отрасъла 1980 то имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90 % от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа. Днес производството на металообработващи машини е почти ликвидирано. ………………………Спирам до тук, списъкът е дълъг
  • 66 Али Бабата

    4 0 Отговор
    …………………………………..Относно:... ,, зашо изостанахме в пъти от балтийските държави и от тези в централна европа ?‘‘..............Тук факторите са много-мултинационалност-националност-етнос,религия-католици-православни,история,гео-политика, но най-вече особено за Естония много бе подпомагана и приобщена от Финландия- Когато Естония се възстанови като независима държава 1990 г Финландия направи 6 милиарда инвестиции в Прибалтиката и изцяло обедини с финландската и естонска икономика. Високоразвита демократична и икономически държава Финландия стана пример във всяко нещо за естонците. Финландия съветваше всяка крачка естонците по новия им демократичен път. Дори Естония прие държавните символи на Финландия- националния и химн. Сега в момента страните са изградили обща икономическа зона без граници и почти конфедерация. В момента се строи най-дългия мост в Европа над Балтийския залив обединяваш двете столици- Талин и Хелзинки.....................
  • 67 Али Бабата

    4 0 Отговор
    Относно: ,,каква ни е алтернативата извън ес и ти склонен ли си да приемеш тоталитарен режим да те управлява?‘‘ Решението е Азия,там с а големите пазари,пари,реална свободна икономика,производство,търговия.Това е съвсем друга и дълга тема.... А под тоталитарен режим сме сега,защото в България и бившите соц.страни от балканският полуостров след 1989г. никога не е имало и няма да бъде допуснато да има демокрация. Демокрацията е пълен провал, иначе казано: че това, което е днес , не е никаква демокрация, а псевдо-демокрация, квази-демокрация, фалшива демокрация, менте-демокрация и въобще каквито още синоними и метофари на лъжата, измамата, фалшиментото и т. н. се сетите? МВФ не би допуснал реална демокрация,тяхното е афиширане за истинска,но всъщност е добре прикрита лъже- демокрация.Може ли МВФ-САЩ-СБ-ЕС да рискува чрез референдум(пряка демокрация) ? Относно-членсво в ЕС,НАТО,приватизация,енергетика,води,продажба земя,банкова с-ма и т.н.Отговора е: не неможе да рискува. И точно тази безрискова,угодна (за САЩ)демокрация на нас ни се прилага,а това си е пряк- тоталитаризъм.........................Има още един въпрос от теб:... ,,защо българия е последна в европейския съюз след като бе според твоите твърдения в позиция близка ,а и по-добра от останалите бивши соц държави през 1988?‘‘........Мога да докажа защо? Но се припокрива с моят въпрос на който държа да ми отговориш с АРГУМЕНТИ. Как и защо САЩ+Западна Европа колонизират и ограбват България ?...........
  • 68 Али Бабата

    6 0 Отговор
    Как и защо САЩ+Западна Европа колонизират и ограбват България ?............ Съществуват два варианта- 1. Мълчиш-съгласна си и всичко писано до сега от теб, заминава в коша за боклук..... 2. Не си сигласна-отговаряш,опровергаваш въпросът ми с аргументи без съчинения.

    Коментиран от #69

  • 69 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор

    До коментар #68 от "Али Бабата":

    ясно,няма да ми отговориш.не се хаби да пишеш толкова дълги постове .едва ли има някои желание да ги чете.липсата ти на познания по икономика няма как да се прикрие с дългите ти волни съчинения.
  • 70 Петър

    0 0 Отговор
    Али Баба, за какъв бензин говориш, то почти нямаше коли преди 1989 г. Колите пред моя блок със 100 семейства се брояха на пръстите на двете ми ръце. Всеки знаеше коя кола на кого е, даже и малките деца. Комунистите са имали план до 2000 година в София да достигнат до 30 000 автомобила. Хахаха, все по-пълно и цялостно задоволяване на потребностите!
Новини по държави: