6 Май, 2014 18:37 1 865 1

Частична военна мобилизация в Украйна

  • украйна-
  • мобилизация-
  • частична

Германия призова своите граждани да напуснат спешно страната

Частична военна мобилизация в Украйна - 1
Снимка: АП/БТА
Украинският парламент днес прие закон за частичната военна мобилизация, съобщи УНИАН. Според приетото постановление частична мобилизация ще се проведе в столицата Киев, както и на територията на областите - Виницка, Волинска, Днепропетровска, Донецка, Житомирска, Закарпатска, Запорожка, Ивано-Франковска , Киевска, Кировоградска, Луганска, Лвовска, Николаевска, Одеска, Полтавска, Ровненска, Сумска, Тернополска, Харковска, Херсонска, Хмелницка, Черкаска, Черновицка и Черниговска.
 
Мобилизацията ще се проведе в продължение на 45 дни след встъпването на заповедта в сила. 
 
На закрито заседание на парламента за провеждането на общоукраински референдум за бъдещето на страната гласуваха 154 депутати, а бяха необходими 226 гласа "за", за да се организира провеждането на общонародното допитване, съобщи ИТАР-ТАСС. Така референдума, планиран да се проведе на 25 май заедно с президентските избори, няма да се състои.

Освен това украинският парламент предостави на участниците в наказателната операция в Източна Украйна статута на участници в бойни действия. За това решение гласуваха 251 депутати от 450-членния парламент при минимално необходими 226 гласа, съобщи ИТАР-ТАСС.

Приет е и закон, предоставящ на генералния прокурор правото да започва процедура по сваляне на имунитета - лишаване от наказателна неприкосновеност на украинските депутати.
 
Временният президент на Украйна - председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, одобри с указ назначаването на генерал-лейтенант Анатолий Пушняков за командващ сухопътните войски на страната.
Същевременно президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изключи военна намеса на Евросъюза за справяне с кризата в Украйна. Според него Европейският съюз е длъжен да използва други инструменти. Трябва да помогнем на страната в политическо и икономическо отношения за създаването на нови институции, каза още Ромпой и добави, че Украйна е станала жертва на кампания за дестабилизация, предприета от външни елементи.

Много е важно изборите да се състоят по прозрачен начин, те са политическа платформа, чрез която Украйна може да определи насоките си за бъдещето, заяви на пресконференция Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Русия, че се опитва да наруши планираните за 25-и май президентски избори в Украйна. Германия призова своите граждани да напуснат спешно страната, а френският президент Франсоа Оланд заяви, че ако не се състоят президентските избори, насрочени в Украйна за 25 май, страната ще затъне в "хаос" с "риск от гражданска война", предаде Франс прес. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    Явно няма да има нужда от това, Путин го каза. "Сепаратистите" от ИУ /източна Украйна/ ще трябва да се примирят. Но в момента резултата е 2:0 за "дребния"-Сирия и Крим. В Белия дом да си ядат бананите, и да си мислят как ще си оправят икономиката. На този етап идеята им е една-конфликти с цел, вижте ни нас глобалните полицаи и още, контролираме благодарение на долара световната икономика. Ама, напусто, Китай излезе на световната сцена, какво ще последва-думата имат икономистите и анализаторите...
Новини по държави: