17 Май, 2014 13:22 2 292 1

Самолет с висши държавници се разби в Лаос

  • ан-74-
  • самолет-
  • лаос-
  • се разби

Катастрофиралата машина АН-74 е произведена в Украйна

Самолет с висши държавници се разби в Лаос - 1
Снимка: Синхуа/БТА

Самолет, превозващ за военен парад високопоставени държавни ръководители на Лаос, включително неколцина министри, се разби в североизточната лаоска провинция Сиенкуанг, съобщи ИТАР-ТАСС.
Пилотът не успял да измине повече от 4 км след излитането на машината. Причините за аварията засега не са известни. От 18 пътници и членове на екипажа, които са се намирали на борда, оцелели са трима, но за момента няма информация за състоянието им.

Според РИА "Новости", в самолета са били вицепремиерът и министър на отбраната на страната Дуангтяй Пхичит и министърът на обществената безопасност Тхонгбан Сенгапхон със съпругите си, кметът на столицата Виентян - Сукан Махалат, и членът на висшето ръководсто на Народно-революционната партия в Лаос - Чианг Сомбункхан. И тримата държавни мъже са загинали.

По непотвърдени засега данни, на борда може да се е намирала и председателката на лаоския парламент Пани Ятхоту.

Националната телевизия на азиатската държава е потвърдила в обедната си емисия новини факта на катастрофата със самолет АН-74 ТК 300, без да уточнява броя на жертвите.

Разбилият се самолет е бил почти нов – лаоската страна го е придобила неотдавна за превоз на ВИП-пътници. Ан-74 (известен и като "Чебурашка") се произвежда в украинското предприятие "Антонов". В Росия например са в експлоатация над 20 въздушни съда от този тип.

Украинският сайт "Подробности" уточнява, че луксозна модификация на Ан-74 е била демонстрирана на поръчители от Лаос през есента на 2009 г. Според  ИТАР-ТАСС пък катастрофиралият самолет е конструиран в Харковския държавен авиозавод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    4 0 Отговор
    дай боже и тук така