Last news in Fakti

8 Юни, 2014 17:07 936 0

Абдел Фатах ал Сиси положи клетва като президент на Египет

  • египет-
  • абдел фатах ал сиси-
  • президент-
  • клетва

Той приветства този момент, който нарече исторически

Абдел Фатах ал Сиси положи клетва като президент на Египет - 1
Снимка АП/БТА

Бившият командващ на армията на Египет Абдел Фатах ал Сиси положи клетва като президент на страната днес, съобщава Би Би Си.

Ал Сиси успя да постигне внушителна победа на изборите за държавен глава през май. Неговият предшественик- ислямисткият лидер Мохамед Мурси, беше свален от власт миналата година с военен преврат.

Оттогава той провежда акция срещу движението „Мюсюлманско братство“, което издигна Морси за президент и призова за бойкот на изборите.

Либерални и светски активисти, включително младежкото движение 6-ти април, което бе много активно по време на революцията през  2011 г., когато бе свален дългогодишният президент на страната Хосни Мубарак, отказаха да отидат до урните на 26-28 май в знак на протест срещу орязването на гражданските права.

59-годишният Сиси определи избирането си като "демократично и мирно предаване на властта", което представлява "исторически момент и повратна точка" за нацията.

Сиси заяви: "През цялата си история, в продължение на хиляди години, страната ни никога не е била свидетел на едно демократично мирно предаване на властта."

Бившият фелдмаршал положи клетва на церемония в Конституционния съд, която беше излъчена на живо по телевизията. Силите за сигурност бяха разположени на ключови места около столицата Кайро за церемонията във Върховния конституционен съд.

„Заклевам се във всемогъщия Бог да съхраня републиканската система, да спазвам конституцията и законите, да се грижа за интересите на народа и да запазя независимостта на нацията и нейната териториална цялост", каза Сиси. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА