10 Юни, 2014 16:42 966 0

Израел избра десен политик за президент

  • шимон перес-
  • израел-
  • реувен ривлин-
  • президент

Реувен Ривлин наследи 90-годишния Шимон Перес

Израел избра десен политик за президент - 1
Сника АП/БТА

Реувен Ривлин е новият президент на Израел. Той ще наследи 90-годишния Шимон Перес, който през юли завършва своя седемгодишен мандат, съобщава вестник „Аарец“.

Той бе избран от Кнесета (израелския парламент), където мнозинство има неговата дясна партия Ликуд, за 10-ти президент на страната.

Бившият говорител на парламента победи на втория тур центристкия си опонент Меир Шитрит.

На първия тур 74-годишният Ривлин получи най-много гласове - 44, следван от Шитрит с 31.

Ривлин сега е изправен пред трудната задача да следва стъпките и да държи високото ниво на успех, който имаше Шимон Перес - Нобелов лауреат за мир, която му донесе  международен престиж и признание.

Работата на президентския пост е до голяма степен церемониална и няма официална роля в мирните преговори с палестинците. Въпреки това политическите възгледи на Ривлин може да се окажат пасив за страната.

Той се противопоставя на създаването на палестинска държава, което го противопоставя на мнението и желанията на международната общност и дори собствения му премиер.

Социологически проучвания показаха, че бившият председател на парламента е предпочитаният и от обществото претендент.

Кандидатурата на Реувен Ривлин се изправи пред съпротива от страна на премиера Бенямин Нетаняху, тъй като двамата са вътрешни опоненти в Ликуд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА