11 Юни, 2014 11:31 930 1

"Газпром" даде отсрочка на Украйна

  • украйна-
  • газпром-
  • цена на газа-
  • русия-
  • арсений яценюк

Москва и Киев не могат да се споразумеят за цената на газа

Русия отлага за понеделник  въвеждането на предплащането на газа, който доставя на Украйна. Това заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер след среднощна среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Руската страна направи крачка към продължаване на конструктивните преговори", съобщи Милер като уточни, че "съответните разпореждания вече са дадени в "Газпром".

Русия ще продължи преговорите за цената на синьото гориво за Украйна с посредничеството на Европейската комисия. Днес тристранните преговори ще бъдат подновени. Това ще бъде петият кръг на преговори в подобен формат. В тях ще участват руският министър на енергетиката Александър Новак, украинският му колега Юрий Продан и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Преди тристранните разговори ще се проведат двустранни срещи от представителите на ЕС и Русия и ЕС и Украйна.

Темата е била обсъдена по телефона руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел. Путин е подчертал, че руската делегация е упълномощена да продължи разговора с крайната цел да се постигне приемливо за всички страни  споразумение.

Москва и Киев не могат да се споразумеят за цената на газа. След като правителството на Янукович беше свалено през февруари, Кремъл отмени всички отстъпки и повиши цената от 286 на 485 долара за 1000 куб. Метра. Сега обаче предлага намаляване на цената и отсрочки.

Украйна настоява за промени в договора с Русия относно цената на вноса на природен газ, заяви днес по време на среща на украинското правителство премиерът Арсений Яценюк.

"Русия ни предложи отстъпка от 100 долара за 1000 куб. метра природен газ, но ние знаем, че това е капан. Имаме нужда от промени в договора", заяви министър-председателят.

"Русия ни предложи да намали цената на газа. Но нашата позиция е била и остава такава -  да се промени договора. Не сме  съгласни с решението, което взе руското правителство за намаляване на цените на природния газ", заяви Яценюк, добавяйки, че руското правителство може след това да реши да повиши цената.

Според Яценюк, Украйна е натрупала 13,4 млрд. куб. метра газ в своите подземни съоръжения за съхранение на газ. За да се справи със зимния сезон Украйна трябва да разполага най-малко с 18,5 милиарда куб. метра газ в хранилищата си.

Украинският посланик в Турция Сергей Корунски днес заяви, че украински частни компании водят преговори с турски партньори за транспортиране на природен газ. Това ще запълни недостигът на газ в момента и евентуално ще подсигури газовите доставки за напред.

Дипломатът подчертал необходимостта от разнообразяване на източниците за доставка на природен газ. По неговите думи единственият маршрут, позволяващ това, преминава през Черно море.

Турската страна обаче има известни резерви поради опасността от аварии на бъдещия газопровод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    5 0 Отговор
    Имаш крава, пиеш мляко, нямаш крава, купуваш мляко от магазина и не биеш магазинерката, че ти го продава скъпо...
Новини по държави: