Last news in Fakti

19 Юни, 2014 16:14 2 327 0

Фелипе Шести призова за „нова Испания“ (Снимки)

  • испания-
  • фелипе шести-
  • хуан карлос-
  • крал

Испанският крал официално положи клетва пред парламента днес

Фелипе Шести призова за „нова Испания“ (Снимки) - 1
Снимки АП/БТА

От днес Испания официално има нов крал. Точно в полунощ Хуан Карлос предаде престола на сина си - крал Фелипе Шести.

Новият крал на Испания всъщност заема високия пост от снощи с публикация в Държавен вестник. Там беше обнародван извънредният закон, приет миналата седмица от парламента, за абдикирането на Хуан Карлос и поемането на короната от престолонаследника.

Вчера Хуан Карлос подписа закона за слизането си от власт, което беше последната формалност преди предаването на короната. Днес по обяд Фелипе формално положи клетва пред Общото събрание на двете камари на парламента.

Той призова народа за "нова Испания, която ще изградим заедно", след като бе обявен за крал по време на тържествената церемония в парламента.

Тази сутрин, преди тържествената церемония, имаше друга - в двореца Сарсуела Фелипе Шести официално пое от бившия вече крал Хуан Карлос функциите на върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Испания.

В тържествената зала на Конгреса Фелипе се закле пред депутатите и короната "Да спазва Конституцията и законите и да защитава правата на гражданите и на Автономните области".

Фелипе Шести получава властта в момент, когато страната е разкъсвана от тежка икономическа криза и сепаратистки политически стремежи. Анализатори се надяват, че новият крал ще успее да сплоти страната и няма да допусне нейното разцепление.

Това е първият подобен преход на кралската власт в Испания, след като демокрацията е възстановена през 1970г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: