Last news in Fakti

5 Март, 2012 14:17 6 700 0

Машина е убиецът на починалата 32-годишна в Пирогов

  • софия-
  • пирогов-
  • галина мигохосян-николова-
  • починала-
  • апендицит
Машина е убиецът на починалата 32-годишна в Пирогов - 1
Снимка БГНЕС

Техническа неизправност е причината за смъртта на 32-годишната Галина Мигохосян - Николова в „Пирогов” на 29 февруари тази година. Това каза д-р Христо Цеков, началник на 3-та хирургия, на пресконференция в лечебното заведение.
Цеков обясни, че пациентката е постъпила в Пирогов с оплаквания за болки в корема.
Прегледана е от хирург, направени са й изследвания и й е предложено да й бъде направена операция, след като е установено, че става дума за остър апендицит.

След като се допитала до роднините си, Николова отказала оперативна интервенция. За следващия ден е насрочен контролен преглед.
24 часа по-късно пациентката постъпва в болницата със същите оплаквания и в 19 часа е въведена в обща анестезия.
Жената бе оперирана от апендицит с апарат за лапароскопия.
Според специалистите е въведена камера в коремната кухина, която дава информация за предполагаемата диагноза. Блокаж на системата, прибираща острието на инструмента, е предизвикал разкъсване на голяма артерия в коремната кухина.
Преди 20 дни е била направена пълна проверка на апаратурата, която е 8-годишна със срок на използваемост 12-13 години.
Скъсването на артерията е станало  причина за втора операция на жената. Операцията е извършена от д-р Виктор Попов, главен асистент на 3-та хирургия, който през последната една година е извършил 86 безкръвни операции с апарата.
При разкъсването на артерията пациентката е загубила около 1 литър кръв и това е наложило широко отваряне на корема. След това тя е имала стабилни параметри. Това е основната предпоставка за повишаване на налягането под конците от предишната операция и последвалото им разкъсване, обясни още доц. Ценов.

Но жената е получила един вид тромбоза на артериите на долни крайници, специалистите са възстановили артериите и са извадили тромбите.
Проф. Милан Миланов обясни, че при първата операция съдът е бил зашит правилно, но след това усложнение „сърцето е започнало да блъска срещу една затворена артерия и това е предизвикало отпускането на конците.
Макар и да са направили всичко необходимо специалистите жената почива 48 часа след като е приета в „Пирогов”.
Лапароскопията е бил избран като метод на опериране, тъй като само преди година жената е претърпяла секцио.


Три дни от болницата криха информацията за смъртта на прокурорската снаха.  Галина Мигосян - Николова е снаха на заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев.  Жалбата по случая бе подадена от мъжа й - Атанас Николов, служител в администрацията на МВР и син на Гроздан Илиев.
Иззети бяха всички документи от "Пирогов" и беше назначена петорна медицинска експертиза. Случаят е възложен за разследване на СДВР. Образувана бе вътрешно - лекарска комисия, която да анализира случая.
Във връзка с настъпилата смърт в "Пирогов" на 29 февруари прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Производството е за извършено престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс - за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или небрежно изпълнение на действие, представляващо източник на повишена опасност. То е образувано, след като в прокуратурата е пристигнал сигнал от съпруга на починалата жена. Цялата медицинска документация по случая вече е изискана и е при разследващия орган.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА