Last news in Fakti

27 Март, 2020 19:01 4 813 21

Да заколим ли кокошката, или да я оставим да ни снася яйца?

  • боян дуранкев-
  • криза-
  • кризисен план-
  • извънредно положение-
  • бизнес-
  • икономика-
  • малък бизнес

Както хора умират, така ще се споминат и доста бизнеси

Да заколим ли кокошката, или да я оставим да ни снася яйца? - 1
Снимка: БГНЕС

Има огромна разлика между Кризисен оперативен план за неопределен период и Следкризисен дългосрочен план за възстановяване и развитие (за определен период).

Пандемията с коронавируса ни поставя пред един класически бюджетен въпрос: да заколим ли незабавно кокошката, за да си сготвим вкусен бульон, или да я оставим жива, за да продължи да ни снася яйца? Обратно казано, да разтворим ли държавната хазна и да я ометем докрай незабавно, за да „спасим“ всеки бизнес и всеки човек, или да „процеждаме“ по капки за най-нуждаещите се, като отложим вземането на решения за по-обилно наливане на средства на следващ етап? Тоест, сега ли е време да се прави антикризисен („антикоранавирус“) бюджет? Още повече че кризата е вече тук?

Признавам че не спадам към ентусиастите, които изискват на секундата „заколването на кокошката“, за да се спаси всеки бизнес и да се задоволи всеки гражданин. Причината ли? Много просто, никой от нас, простосмъртните, няма никаква представа колко време ще продължи пандемията с коронавируса, каква дълбочина ще обхване от обществото (като проценти: заболели – излекувани напълно – излекувани с леки дефекти – излекувани с тежки дефекти – починали). Моля, посочете ми един, който има представа за тези дялове и веднага с него ще седна да правя бюджет!

Очевидно е, че при такива условия е необходим кризисен оперативен план на всеки от нас, на всяко семейство, на всеки бизнес и също от държавата, но не само от нея! Продължителността на оперативния план ще бъде до достигането на етапа на отсъствие на новозаразени поне в срок от две седмици. Сега сме на етапа на „въвеждане“, следва етапа на „растеж“, после – етапа на „платото“ (съвсем не е щастлив и този етап), накрая – етапа на „спад“, а след него – етапа на отсъствие на новозаразени.

  1. За отделния гражданин кризисният оперативен план ще бъде: да не излиза извън рамките на правилата на извънредното положение, спазвайки всички необходими предпазни мерки. Към това: разумно отнасяне към наличните и евентуално на спестените средства, запасяване с вода, храна и необходими лекарства при хронични заболявания за две седмици.
  2. За всяко семейство кризисният оперативен план ще изисква: същото като на отделния гражданин, но с особено внимание към най-безценните хора в семейството – малките деца. Какво по-щедро време от това, в което могат да се прочетат забравени и нови книги, да се гледат интелигентни филми и да се слуша приятна музика?! И да се говори, говори и говори с най-близките хора?! Естествено, „финансовият център“ на семейството трябва да бюджетира така приходите и разходите, че да посрещне най-належащите нужди и то в условията (вероятно) на по-висока инфлация от прогнозната.
  3. За собственика на определен бизнес това ще означава или да замрази всякаква активност (хотели, ресторанти, религиозни храмове, реклама и PR, пътнически транспорт, концерти и т.н.), или да намали своята производствено-търговска дейност поради намалено търсене, или да разшири своя бизнес (здравеопазване, фармация, хранително-вкусова промишленост, специализирана текстилна и шивашка промишленост, интернет-услуги и т.н.).
    1. При замразяване на икономическата активност се налагат очевидни необходимости: ограничаване на персонала и като численост, и като работно време на оставащите; пренасочване на някои кадри в други дейности – ремонти, охрана и т.н.; опазване на имуществото. Никой не може да каже кога и как ще се възстановят предишните финансови потоци в подобни предприятия, стоящи във „фризера“. Както хора умират, така ще се споминат и доста бизнеси. Рискът е елемент на пазарната икономика, нали? Няма как да бъдат компенсирани пропуснати печалби – това е елемент на обществения договор (само през кризата от 2007-2008 г. банкерите и няколко едри компании бяха щедро възнаградени с държавни помощи в САЩ и ЕС, но времената са се променили).
    2. При ограничаване на икономическата активност в дейности, свързани с извънредното положение, особено ако става дума за месеци, е необходим микро антикризисен план. В този случай държавата наистина може да помогне, но би било редно това да става при определени условия. Например, временно кризисно ограничаване на печалби до месечен доброволен таван (а защо не временно и без печалби?) и съотношения на заплати (например, минимална спрямо максимална заплата – 1:3, драги бизнесмени, забравете временно поне сега за доходи от порядъка 60 000 – 200 000 лв. месечно). Ще се наложи някои особени финансови услуги да разработят планове за спасение в условията на невъзможност за плащане по кредити или при много по-ниски възможности на клиентите.
  4. За държавата кризисният оперативен план означава непредвидени и сложни нови дейности, които преди това не е планирала. От една страна, в зависимост от продължителността на кризата ще има спад и на БВП, и на приходите (значително и по линия на еврофондовете) в бюджета, ще се наложи да се премине към „диетичен режим“. От друга страна, вероятно ще скочи безработицата, ще се увеличи и броят на неработещите пенсионери; ще се завърнат от чужбина още наши сънародници, които са изгубили работата си там.
    1. При спад на БВП до 2% и при инфлация над 2% (сега вече тя е по-висока) вероятно преките и косвените приходи в бюджета ще намалеят. Не смея и да си мисля за по-високи отклонения от тези прогнози, въпреки че са възможни. Ще се наложи да се подпомагат по нов начин безработните (например, работил в София и купил апартамент на изплащане там, но притежаващ къща на село и 10 дка земеделска земя, е различно от младеж, работил в малък град и живеещ при родителите си, които са пенсионери с ниски доходи) и хората с доходи под жизнения минимум. Намеквам за ББД (Безусловен Базов Доход), ако се сещате, но в най-диетичен режим. Новото явление – рефлацията (рецесия и инфлация) ще наложи държавата да е доста оперативна. И тук му е мястото за хеликоптерните пари!
    2. Но в условията на криза държавата става и най-крупен потребител. Държавните здравни институции, държавните администрации и държавните предприятия не са само сгради и хора, работещи там; те са потребители на какво ли не – не само на лични предпазни маски и хигиенни средства, но и на електроенергия, парно, вода, храна и т.н. За всичко това ще трябва да се заплаща, естествено.
    3. Към средата на кризата и особено в края ѝ държавата ще трябва да се подготви да стане и работодател от последна инстанция: безработните, вместо да стоят у дома, ще поемат редица занемарени дейности, включително и прост труд. Спомнете си Кейнс и неговата „Обща теория на заетостта…, лихвата и парите“. Кейнс намира формулата за пълната заетост, а не търси начини за извличане на печалби! Държавата ще трябва да плаща заплати и осигуровки на всички заети лица под нейната егида.

На другия ден след приключването на кризата, държавата може да разработи и приеме следкризисен план за възстановяване и развитие, базирайки се на останалите средства от проскубаната и отслабнала кокошка, която все пак продължава да носи яйца.

И така, не приемам за проява на върховна политическа мъдрост, мистична проницателност и откровена загриженост точно в този момент да се изисква от парламент и правителство цялостен антикризисен план с точно разписани социални ангажименти. Ако това беше възможно, щяха да излязат с точни сметки и точно сега опозиционните партии, стратегическият съвет към президентство, въодушевени „десни“ и „леви“ икономисти и т.н. Не могат, понеже не знаят до кога и колко дълбока ще бъде кризата с коронавируса у нас и по света. Затова е най-добре засега да оставим на мира кокошката. А и правителството. Засега! Пак ще подчертая, има огромна разлика между кризисен оперативен план за неопределен период и следкризисен план за възстановяване и развитие за определен период (той ще зависи от това, колко яйца може да снася още кокошката).

А това не пречи междувременно да се работи тихо и кротко по План Б и даже План В за кризата. Иначе защо в парламента и в партиите си получавате такива тлъсти заплати? Направете „Визия за България след кризата“, интересно ще е. И между другото, дайте дефиниция на „обосновано високи цени“ и на „необосновано високи цени“. Така ще може да се прославите с Нобелова награда по икономика.

Автор: Проф. Боян Дуранкев

Източник: в. "Труд"


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    35 5 Отговор
    След кризата ще останат само фирмите на властта. Ще ни превърнат в ратаи, гласуващи под строй.

    Коментиран от #12, #20

  • 2 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    7 11 Отговор
    Я хочу вернятса в Российской Федерации товарищи 😢😢😢

    Коментиран от #6

  • 3 Behemoth

    35 1 Отговор
    Честно казано не ми е ясно що за икономика е тази в която фирмите нямат никакви резерви за да посрещнат месец два криза....може би при фирмите е същото както при работниците им които също живеят от заплата до заплата и нямат спестявания за такива моменти...

    Коментиран от #4, #11, #13

  • 4 Последния софиянец

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Междуфирмения дълг е 160 000 000 000.Една четвърт от фирмите бяха пред фалит още преди кризата.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ръмпези

    17 4 Отговор
    КОЛИ И КОКОШКАТА И ПЕТЕЛА , ДА СВЪРШВА ВСИЧКО И ДА ПОЧВАМЕ ОТ ЕОЛИТА......
  • 8 КралиМарко

    17 1 Отговор
    Епа как убаво им дойде тоя Вирус на Милиардерите, дека стоят на сенкя и назначават чучулата - президенти,премиери,царе.Стана опасно за тея..изпущия Китай да стане могущ,да им отапе от пазарите толкова много, че вече не се търпи бре!Решия да го морят с невидима война - биологична, ма великан не можеш го тръшнеш така лесно - тея са близо 2 милиарда, та щели да измрат 100иляди..бълха ги уапала.Да, ама ред, дисциплина и за три месеца - преебаа вирусо..Населението на развитите и богатите - нема нито ред, нито дисциплина, ма има самочувствие и щека на секаде с евтините Авиокомпании...и те сега Цела Европа, и даже САЩ се запалиха тотално!Страх сковава безделниците имитатори, дека ръководат на ужким държавите!Милиарди разходи..и милиони затворени обекти.Икономиките - едвам мъждукат, а не е минало още 2-3месеца, а след една година...Вирусо изгони милиони нелегални емигранти - е , и нашите над 200иляди си дойдоха у БГ, а така е и с другите бедни държави.Тея са без здравни, немат нищо-и пари даже.Тея никога нема да ги пуснат отново на Запад.Германия затвара автомобилната индустрия - е, па това им е най-доходоносното!Франция одавна е фалирал, за такива като Италия и другите да не говорим.Кой остане след епидемията, ще се вбърне по стандарт с 30-40години назад.Ще му обяснят, че е щастливец - и че при масовата безработица и минималната заплата - само за храна и сметки, ще им стигат парите на хората.Луксове ли...Загубите , ще ги платят бедните и работещите от бъдещата им
  • 9 умно

    10 2 Отговор
    Но откъде у нашия свети бойко такива разсъждения.Вие сте прости и я съм прозд и затова ми и вервате.И най_важното всички около него са избирани на същия принцип.Но за съжаление не можем да се обиждаме на марионетките.На тях само можеш да им се радваш.
  • 10 Тодор Живков

    20 3 Отговор
    Само че хора не умират. При грип умират повече. Значи целта е да унищожим бизнеса. Те го бяха почнали преди март, но сега ще се развихрят, затова онова редкото, дето живее безплатно в луксозен апартамент и не е искало да става министър на финансите, но Борисов го е предумал (навярно с думите: о, да знаеш колко печелим ние, хич няма да искаш да ходиш в частия бизнес - който ще ти прехвърлим даром), нарича народа маргинали - това е повече от половината хора в България, т.к. те са под жизнения мининум. Там има и хиляди деца.
  • 11 Тодор Живков

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Българската икономика под робството на Борисов и сие.
  • 12 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    И с чипове в дупарите😂😂😁😁😁
  • 13 сега ти обяснявам

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Аз съм стройтел имам фирма която само се води че съществува.Когато баце дойде на власт престана да функционира държавата реално.Докато се ослушваха как трябва да грабят и елиминират конкуренцията минаха може би 2 г .Помниш времето на дянков няма пари и точка.После криза. После за да може да се отпускат евросредства трябваше баце да е на власт.И се започна едно страшно грабене.Аз за да отцелея какво ли не опитах но видях че само чрез държавна помощ тук можеш да се замогнеш.А аз не мога да се примиря че трябва да дам на някой почти половината от печалбата еи така.И се сещай колко ми се смеят колегите че съм глупав .Даже някой от гербаджиите ми се обаждат и ми казват .Ти ще умреш от глад.

    Коментиран от #14

  • 14 JPower

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "сега ти обяснявам":

    Напълно съм съгласен с теб, дадох ти +, но БАЦЕ, ТОТАЛНО НЕГРАМОТЕН СИ!!! България, няма нужда от такива, като теб "" "бизнесмени" "!!!! Ако си обикновен работник, строител, не ми се обижда, моля!!

    Коментиран от #19

  • 15 JPower

    5 9 Отговор
    На тоз измислен комунистически, пишман професор - теоритик, не бих му дал и бюджет на една детска градина да направи!!! Тоз в живота си, едно пакетче семки не е продал, тръгнал иначе, икономически теории да разправя!!! Писането му е пълно с противоположности и тотални глупости!!! За тия, които не са наясно с икономически теори, тоз ни проповядва комунистическите идеи за икономика!!!! Ся, да очакваме и възгледи за ПЛАНОВО СТОПАНСТВО!!! Ако тоз професор по икономика, не знае какво да направи, ще му кажа, Аз!!! При положение, че в България няма никакво производство и сме зависими от ЕС, САЩ, Китай да насърчи производството в България. Щото, чуждестранните фирми, вериги магазини, са колонизатори!!. Те не са допринесли с нищо, подобряването на България.... Те ще смучат от българската икономика, докато имат полза. При таз измислена криза, ако трябва ЕС да ни снабдява с храни, медикаменти или технологии, сме живи умрели. Спре ли вноса, ще има глад, защото нямаме производство!!! Познавам, "" замеделци"" , които "" "работят" над 100 хил. Декара земя... Добре де, защо не може, 100 човека да работят по 1000 декара, а трябва всичко да е концентрирано в ЕДИН??!! ВСИЧКИ ТИЯ СА ОТ гроб, а рекордьора с 350 хил. Декара е от..... ДПС!!! Защо държавата не раздаде тетехника, семена, препарати и да върне хората към земеделие, а всички са се юрнали към гради, да работят в кол центрове, сервитьори, хамали, шофьори и т. н. Тази практика е има в ЕС,.... Защо трябва да внасяме м
  • 16 JPower

    14 2 Отговор
    Защо трябва да внасяме маски от Китай, като можем да ги правим тук??!! Много още примери мога да дам, но всеки средно интелигентен човек ги знае. За 30 години ни Унищожиха производството, за да внасяме боклуците на ЕС И САЩ. Да им работи българина, колкото да не умре от глад, туй и по турско не го е имало!!!
  • 17 Минчо

    7 1 Отговор
    Интересна статия Кара те да се замислиш за а някои неща..който може да мисли де
  • 18 на пауза сме

    9 1 Отговор
    Много ни е добре под карантината. И на Бог май му писна от вакханията и натисна стоп бутона. Вече не гледаме снимки на мутанти по голи задници из фейса. Коли няма - тишина. Въздуха - чист
    Пък ако се позадържи вируса, може и да отидем да посеем картофи и домати из полята. Пък може и да започне и нещичко да произвеждаме за да не зависим толкова от Китай. Цивилизацията не е нищо повече от употреба на ненужни вещи.
  • 19 сега ти обяснявам

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "JPower":

    Няма как да се обидя на истината аз сам си признавам че съм глупав.колегите станаха милионери а аз. Но няма значение.Твоите разсъждения са добри но има едно но.Олигарсите това за което говориш трябва те да го внасят или да получават комисионни .Как ще имат келепир ако ти го произвеждаш.И едно уточнение най_голямата земеделска фирма обработва над милион декара.
  • 20 ха пък тоя

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Грешка-Дураков: гол зад с чифте пищови
  • 21 Притесних се за тебе бе Дураков

    3 1 Отговор
    За последно се появи да ръсиш мозък точно преди евроизбирите, когато заради "Апартамент гейт" изпълзяхте всички червени слуги, надявайки се че Червената хунта ще оредизвика предсрочни избори и ще дойде на власт. И ще има нещо и за вас Лукановите гении. Я кажи Дурачко как по времето на прав Луканов 1 и Луканов 2 ти оглсвяваше "съвет за развитие на икономиката" хахахахаха. Е добре я развихте икономиката хаххахха. От това време 91г. например е АКБ Форест-приватизационния фонд на Николай Банев. Ееех как развихте наща икономика ееееее.
    Виж ся Дурачкооо, ние по-младите не сме като онези дето за една панелка лижеха задни части, пълзяха, пишеха доноси за съседа, колегата, приятеля, че и за брат и сестра,а сега си хвърлят спестяванията през балконите на тел. измамници с 8 клас. Ние четем, знаем и помним, и да не забравяме, че благодарение на Интернет високотехнологичното постижение на "загниващия Запад", библиотеката е в Смартфона ни още едно постижение на "фалиралия Запад",и лесно проверяваме всяка информация. Така че Дуранчо, твоите гениални промивки на мозък, по-добре в пенсионерски клуб или ъелевизията на Червената хунта.