6 Декември, 2020 22:30 3 934 9

7 промени, които настъпват в тялото ни през зимата

  • зима-
  • студено време-
  • тяло-
  • промени-
  • промени в тялото

И какво да правим, за да се чувстваме добре през студения сезон

7 промени, които настъпват в тялото ни през зимата - 1
Снимка: shutterstock

Ниските температури през зимата ни карат много повече да си стоим на топло вкъщи и ни правят много по-податливи на вирусите и бактериите през този сезон. Но има и други физиологични промени, които настъпват в телата ни заради студената зима. Не всички са толкова неприятни или вредни, напротив, те по-скоро ни помагат да се справим с условията през най-студените дни в годината.

Езикът ни се движи повече от обикновено
Студът кара устните ни да съхнат постоянно, затова и ги облизваме много по-често, за да ги овлажним. Този навик обаче може да ги накара да се напукат. Слюнката се изпарява много бързо и устните остават още по-сухи отпреди. Затова през зимата е особено важно да използваме балсам за устни.

Появяват се болки в зъбите
Ако зъбите ви са по-чувствителни, може да усетите болка в тях, когато навън е студено. Студеният въздух стига до венците и това провокира болката. Зъболекарите препоръчват да носим шал през зимата и да дишаме през носа, а не през устата.

Можете да отслабнете
Макар че повечето хора трупат килограми през зимата, всъщност точно тогава за тялото е по-лесно да гори калории. Когато тялото ни се бори да се приспособи към студа, изразходва повече енергия.

7 промени, които настъпват в тялото ни през зимата
Снимка: shutterstock

Повече бръчки
Не можем да обвиняваме само зимата за тях, но през този сезон кожата ни изпитва трудност да задържа достатъчно вода, става по-суха и това причинява образуването на повече бръчки. Нужно е и зимата за използваме специални кремове за защита на кожата, включително и крем със слънцезащитен фактор.

Зрението също се влошава
През зимата очите ни са подложени на по-голям риск. Все пак през този сезон по-рядко носим слънчеви очила, които да ги предпазват от UV-лъчите. Докторите дори препоръчват да ползваме изкуствено сълзи за очите, когато излизаме навън през зимата.

7 промени, които настъпват в тялото ни през зимата
Снимка: shutterstock

Кръвната ни захар може да се покачи
Студеното време провокира производството на хормон на стреса в тялото и заради това кръвната ни захар се повишава. Освен това, когато е студено, сме по-малко мотивирани да се движим и да спортуваме, което също има значение за нормалните нива на кръвна захар. Затова не е добра идея да спираме да спортуваме и през най-студения сезон.

По-лесно се дехидратираме
През зимата, когато много по-често ни е студено, пием много по-малко вода. Но фактът, че не се чувстваме много често жадни, не означава, че сме достатъчно хидратирани. Затова трябва да пием достатъчно вода и през зимата, без значение, че не се потим толкова или не усещаме силна жажда.

7 промени, които настъпват в тялото ни през зимата
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тодор Живков

    12 1 Отговор
    Първите две промени са най гадни,глад и студ!
  • 3 Пеню

    5 5 Отговор
    Аз мисля, че коментарът на Бесен Язовец трябва да стане статия. Да гласуваме, аз съм с "за". Благодаря, човек, хиля се като съдран :))) опави настроението :)))
  • 4 Русский ВИС-2

    4 6 Отговор
    Не знам. Може би ние, руснаците, вече сме генетично свикнали със студа. За мен лично -7, тъй като сега имаме приятна комфортна температура. Дишайте лесно, сняг .. Добре :)) Може би влажността ни не е същата като в България?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 оня с магарето

    2 0 Отговор
    зимата се яде повече, защото се стои повече вкъщи. и се дебелее, като няма движение. по-добре гледайте 1 епизод на сериал по-малко и излезте да повървите навън...
  • 9 Аз ше отслабна, ама

    1 0 Отговор
    Като виснат старите кожи, съсет богат нямам... то лесно на думи, караконджул бил, такъв останал...!