Last news in Fakti

10 Декември, 2020 16:00 5 886 46

Ще чуе ли Борисов предупрежденията на лекарите?

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • мерки

Получава се нещо като балканската версия на Доналд Тръмп

Ще чуе ли Борисов предупрежденията на лекарите? - 1
Снимка: БГНЕС

Здравната общност изглежда се активира и започна да предупреждава отдалеч Бойко Борисов да не бърза с изказванията и да не дава обещания, които е възможно да не може да изпълни. Става дума за отхлабването на мерките срещу разпространението на COVID-19 и сериозната заявка на премиера, че цялата държава ще отвори на 21 декември. Дали?
Получава се нещо като балканската версия на Доналд Тръмп. Всички си спомняме сблъсъците между епидемиолози и инфекционисти и американския президент Доналд Тръмп. Именно спорната му политика за овладяване на кризата в САЩ (която изведе страната на предни позиции по смъртност в света) “отсякоха главата” на републиканеца в битката за Белия дом. Изборите бяха спечелени от демократа Джо Байдън като вече почти всички щати са ратифицирали резултатите от вота.

Кратка хронология у нас

Преди два дни Борисов отиде на поредна инспекция - хлебозавод. От там без маска и предпазно облекло, премиерът обяви:

"Разпоредил съм на 21 декември да отворим отново всичко. Това е най-добрата антикризисна мярка."

"Всеки ден имаме по 2000-3000 оздравели. Хората трябва да се връщат в производството, защото няма икономическа логика, без да събира данъци, без да се произвежда, а държавата да плаща. Тя няма свои приходи. Накрая решението – или заеми, или фалит. Ние не искаме да задлъжнеят следващите поколения, затова всичко отваря. Броят на оздравелите вече е много, ваксините идват".

"Хората трябва да свикват, че излизаме от пандемията – ваксини, лекарства, докторите се научиха – лекуват. Иначе финансово-икономическата криза ще е много тежка през следващите година-две"

Какво обаче се случи часове по-късно?

Случи се това, че здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че е рано за подобна заявка. Последваха и други гласове от страна на здравната общност.

Днес доц. д-р Ангел Кунчев също посочи, че се наблюдава тенденция на спад в случаите, но тя е все още твърде крехка и “не трябва да пропилеем този ресурс, който набрахме, с бърза отмяна на всички мерки, защото бързо ще се върнем в изходна позиция”.

Същата позиция има и математикът и експерт по овладяване на кризи Петър Велков.

И доц. Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника на белодробна болница "Света София". посочи днес, че това би било проблем, защото по моловете ще се стекат огромен брой хора.

Въпросът е - ще ги чуе ли Борисов?

Свикнали сме обаче държавата обикновено да се управлява еднолично и да живеем в някаква псевдодемокрация. Може да се направи и обосновано предположение кой взема решенията за здравната криза вместо лекарите.

Джесика Вълчева


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    82 5 Отговор
    Не !!!Има кюлчета в ушите!!
  • 2 Генералът

    70 4 Отговор
    Те такива като него знаят само да говорят, не знаят да слушат
  • 3 Ганьо

    38 15 Отговор
    Защо да слуша, баце знае повече...
  • 4 един от многото

    52 5 Отговор
    Ще чуе каквото кажат господарите му!
  • 5 Боко ментата

    62 5 Отговор
    Борисов е Патологичен Лъжец, защо изобщо му се връзвате, че и дискутирате, какво бил "казал" ! Селският хитрец пак го играе "доброто и лошото ченге", изтъркано до втръсване и пак му кълвете ???
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 4 Отговор
    май щото ни БОРИСОВ не го интересуваЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ
  • 7 КОТарАК

    37 1 Отговор
    интересен въпрос-лудия клоун от Батман слуша ли някой?
  • 8 месара

    10 30 Отговор
    що се оплаквате ?! дава ви това което искате .
  • 9 Софиянец

    25 6 Отговор
    То мерки няма, като не спряха държавата ще се наложи до го направят отново за по дълго
  • 10 Българка

    45 5 Отговор
    Шизофреничният Борисов е като отприщен. Разхожда се без маска, продължава пъкленото гробаджийско дело -"След мен и потоп" (само, че при управление на мафия и вода няма). Той умишлено се опитва да подкупи хората, че като бащица иска всички свободно да работят и ходят където поискат. Истината е друга и той я знае.
    Оставка, съд, доживотен затвор и конфискация!!!!!!!!!!!!!
  • 11 Боко Боков

    36 8 Отговор
    В цял свят са прости и въвеждат мерки, но аз съм по-хитър и нищо няма да затварям, а ще отварям.Трябва да измрат достатъчно пенсионери, че да си избия 50 лв. подаяние които им дадох. Все пак им обещах предстоящото увеличение на пенисите от март и трябва да им редуцирам доста броя инак ще ме увътрят много. А аз имам доста докато напълня хубаво шкафчето. Докато не можех да обикалям с джипа разчистих гардероба и него смятам а да напълня с пачки и кюлчета.
    Затова не гледам какво правят в Европа аз ще отворя всичко. На мен ми се размина, а другите са без значение да умират като кучета по стълбищата в къщите си не ми трябват . На пролет се страхувах за себе си сега съм си спокоен.
  • 12 14 ДЕНА

    25 10 Отговор
    ДА ЗАТВОРИ НО КАТО В ГЪЪРЦИЯ ИЛИ СЪРБИЯ, НИКОЙ ДА НЕ ИЗЛИЗА НА УЛИЦАТА!
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 5 Отговор
    БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦО долна двулично лицемерна егоистична мутро оставка съд присъда
    ЦСЗ южно крило 11 килия
  • 14 Пророк

    22 7 Отговор
    Естествено, че няма! Той преследва политическите си цели - маха забраните, "племето" е доволно, защото Вожда е мъдър. След около десетина дни положението се влошава, следва ново затваряне и няма време за никаква подготовка за изборите на 28-ми. Те се отлагат за по нататък. Умрелите бог да ли прости!Виновни няма и племето цвили доволно!!!
  • 15 150 УМР НА ДЕН

    19 3 Отговор
    8 МИНА, ЧАКАМЕ 25 И 31. ПОСЛЕ БАНГО ВАСИЛ 2.02, 8.03, ТРИФОН...ИЗБОРИ
  • 16 Само

    37 1 Отговор
    всичкологът тъпанар взема решения в тази клета страна.Защото държавата я няма Бойко движи всички схеми за търговия с втечнен газ с американците,където мутресата Цв.Бориславова движи нещата.Бойко се разпорежда с обществените поръчки,където гуши своите.Бойко се разпорежда с бюджета-парите ни,със здравето ни .С полицейските терори на неудобните.,с банките.Да си ходи,не щем повече геноцид от герберски фашисти.
  • 17 Стига

    31 2 Отговор
    Съд и затвор за тези, които унищожават нацията ни.

    Коментиран от #20

  • 18 Мария

    30 1 Отговор
    Ееее видяхте ли сега каква стана - ТОЙ иска, ама те дофторите не дават да се отпуснат мерките . Е признавам го - има шест по манипулации. Как беше " Ние ги хващаме - те ги пускат".
  • 19 name

    21 2 Отговор
    Д-р Борисов знае най добре, не случайно намали карантината от 14 на 10 дена.
  • 20 guest

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Стига":

    Няма лошо, но такива унищожиха Левски и Ботев. 21 век нищо ново под слънцето...
  • 21 питане

    17 4 Отговор
    Каква е зависимостта на Бойко Борисов от ТИМ/Тихомир Митев, Иво Каменов,Марин Митев-основателиот 1993 г./Ако някой знае да коментира.

    Коментиран от #38

  • 22 въпрос

    10 4 Отговор
    ТИМ ,кого контролират освен Б. Борисов и обкръжението му?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост

    6 15 Отговор
    Стига писа глупости ,разбира се че ще послуша докторите и само идиот може да мисли обратното! Първо, Борисов е страхлив ,качество което не харесвам и второ ,Борисов има мнение по въпроса ,бърза да го изкаже и обикновено не съвпада с това на експертите .Слава богу ,научи се да чува мнението на експертите и да се съобразява с тях и ще ги послуша.
  • 25 затвор заББ

    19 1 Отговор
    Пoлcки журнaлиcти: Бългaрия e Трeтия cвят - прeмиeрът cпи c пиcтoлeт дo възглaвницaтa cи, a хoрaтa глaдувaт.Бългaрия e кaтo нoв Трeти cвят. В тaзи държaвa прeмиeрът cпи c кюлчeтa и пиcтoлeт дo възглaвницaтa cи, хoрaтa мизeрcтвaт и цaри дeмoгрaфcкa кaтacтрoфa, пишe пoлcкaтa мeдия Przеgląd (Прeглeд), прeдaдe асtuаlnо.соm.Прeмиeрът cпи c пиcтoлeт дo лeглoтo cи и държи хиляди eврo в брoй и злaтни кюлчeтa в нoщнoтo cи шкaфчe. Eжeднeвни прoтecти прoдължaвaт пoчти три мeceцa пo улицитe. Тoвa e пoщeнcкaтa кaртичкa oт минaлoтo лятo в Бългaрия.

    Коментиран от #26

  • 26 Ганьо

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "затвор заББ":

    Всички го знаят, само ние не...
  • 27 Мурджо

    8 1 Отговор
    Този Боко Мутрата нека не го показват, той не става за нищо.
  • 28 Откога

    9 3 Отговор
    математиците са експерти по вирусология? Е затова никой за нищо не ви вярва.
  • 29 Нострадамус

    14 1 Отговор
    ТЪП НАГЛЕЦ, KРАДЕЦ, ГЕНЕРАТОР на КОРУПЦИЯ и ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, АНДРЕШКО, БАЙ ГАНЬО в СЪВРЕМЕНЕН ВАРИАНТ. ХОРА, НАПРАВЕТЕ ДОБРО НА на БЪЛГАРИЯ, НЕ ПОДКРЕПЯЙТЕ ПОВЕЧЕ ТОЯ ПОЛУГРАМОТЕН БАЙ ГАНЬО, ЗАЩОТО ПОКОЛЕНИЯТА СЛЕД НАС ЩЕ НИ СЪДЯТ ЗА ТОВА, ЧЕ ВИЖДАМЕ, ЧЕ ТОЯ ИНДИВИД е ПРОСТ, ПРЕСТЪПНИК и КРАДЕЦ, но а го подкрепяме.
  • 30 Мечо Пух

    7 0 Отговор
    Хора, които страдат от логорея не слушат. Трябва да се изходят по въпроса, независимо какъв е той и имат ли компетенцията.
  • 31 Матей

    13 3 Отговор
    Добре го усвои тоя маниер да се прави на ларж,арабия,под маската се крие чудовище.Може ли човек да си представи подобно извращение и унижение,и доктори и раята да му се моли:НЕ ОТВАРЯЙ БОЙКО,СТРАХ НИ Е,ЩЕ ИЗМРЕМ! От какво бре,от сезонния грип ли,защото това което представят за ковид е всъщност сезонния грип и това е ясно като бял ден.
  • 32 Блатен Асечки

    9 0 Отговор
    Тоа що е толкова църн бе???!
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    оставка мутро
  • 34 Верно

    6 1 Отговор
    Протестите няма да го свалят, но covida сигурно !
  • 35 име

    7 0 Отговор
    интересно , ако премиел стане министъра на здравето , какви решения ще взема...след като се срещне с работодатели , учители , синдикати , полицаи.....???
  • 36 Ташунко сапа

    8 1 Отговор
    чел сам Винету и сам ногу умен
  • 37 В БЕЛИТЕ

    4 2 Отговор
    държави се реши ограничителните мерки /не всички/ да действат до 2022 г. т.е. перспективата е крайно неблагоприятна. Наще си говорят за отпадане на мерките на 21.12.2020г. Има ли пилот в самолета? Некой мисли ли въобще?
  • 38 Белмекен

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "питане":

    Публична тайна е, че ТИМ защитават руските интереси!!! Русия няма да ни изпусне НИКОГА!!! Всичко друго е пунт и пластика и на магарето ластика! Управляват ни ДС и КГБ! Каква демокрация ви гони? Всичко по морето е продадено и се контролира от Русия или руски граждани. От кого мислите се финансира ДПС!!! Мухи лапаме всякакви!

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ангел

    1 0 Отговор
    Той онзи отгоре вижда и чува ,само някой отдоло са забравили и чакат да се стопли водата в казанът
  • 41 Христо

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Белмекен":

    Руски интереси?? Блумбърг затова са ги предпочели да излъчват канала им. И това е доста по публично от твоята ''публична тайна''.
  • 42 Дядо ви Вуте

    2 0 Отговор
    който го е страх да си стои в къщи под юргана със скафандъра, какъв ви е проблемът, бе хора, аз от самото начало си ходя без намордник по улиците, в магазините се маскирам за камуфлаж с едно шалче, за да не разлайвам кучетата и нищо ми няма, а съм над 70! Включете си горните етажи, мозъчни, ако ги имате, разбира се!

    Коментиран от #44

  • 43 Пенсионер 200

    2 0 Отговор
    Докато чува шума на чекмеджето, нищо друго няма да чуе!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ебасси ГЛУПЕНДЕРА!

    1 0 Отговор
    Дедо Вижте, купи си ковчег па си спинкай. Той вируса мутира, ама ти няма да се плашиш - ще му праснеш една тупаница между веждите, тъй ами!
  • 46 Матей

    0 0 Отговор
    НЯКОИ лекари му казали да бъде предпазлив,а той загрижен за икономиката и поминъка.Ми това е детинска игра и залъгалка,уговорен мач.За да има охлабване,трябва да е съгласувано със задокеанските ни господари и разрешено от Мустафата,иначе е немислимо.След нова година ново затваряне,за назидание от самозабравянето на празнуващите.Не ви ли се струва,че с всеки следващ цикъл ОТВАРЯНЕ-ЗАТВАРЯНЕ,настъпва едно безразличие,привикване и усещане за повсеместен фарс,олекване на авторитета на властта особено спрямо мерките и извънредното положение.Ккаво му е извънредното ,след като стана обичайно?