7 Февруари, 2021 06:12 3 471 27

Българи в чужбина: Защо се ваксинираме, щом изискват PCR тест за влизане в страната?

  • коронавирус-
  • карантина-
  • тест

Позицията на Министерство на здравеопазването е, че към момента сертификати за ваксинация срещу COVID-19 не служат за доказателство за влизане в страната

Българи в чужбина: Защо се ваксинираме, щом изискват PCR тест за влизане в страната? - 1
Снимка: БГНЕС

Изискването за влизане в България само с отрицателен PCR тест, което е в сила от една седмица, вече предизвиква много въпросителни. Българка, която живее в Германия, се обърна към NOVA с молба за съдействие.

Радостина Първанова живее в Германия от 4 години, където започнала работа в кухнята на старчески дом. Тъй като е на първа линия, тя получава ваксина срещу COVID-19 с приоритет. Днес ще ѝ бъде поставена втората доза от препарата на Moderna.

„Налага ми се да се прибера в България, за да сменя паспортите на децата и искам да знам – след като ще имам двете ваксини на короната, трябва ли да си правя PCR тест, ще трябва ли да стоя под карантина?”, пита тя.

Пътуването ѝ до България ще е в началото на април. Това означава, че ще са минали необходимите 14 дни за изграждане на антитела след поставяне на втората доза от ваксината. Въпреки това от Министерството на здравеопазването са категорични: Радостина трябва да се изследва с PCR, за да влезе у нас, или ще подлежи на 10-дневна карантина.

Позицията на Министерство на здравеопазването е, че към момента сертификати за ваксинация срещу COVID-19 не служат за доказателство за влизане в страната и респективно за отмяна на карантина или за замяна на изискването за PCR тест.

„Защо правим ваксина, при положение, че изискват PCR тест след това? Тази ваксина би трябвало да ни предпазва от този вирус”, посочва Радостина.

Експертите имат научен отговор за казуса на младата жена.

„14 дни след втората доза самият човек не е застрашен от разболяване – този вирус няма да предизвика заболяване, но може да стане посредник за заразяване на други хора. Ваксината няма 100% ефективност – той е над 90, но тези оставащи проценти е възможно човек да попадне сред тях”, посочи проф. д-р Мария Николова, имунолог, НЦЗПБ.

Децата на Радостина са на 5 и 11 години. За да влязат на българска територия и те трябва да се изследват. PCR тестът в най-близката до Радостина лаборатория струва 75 евро – или общо 225 евро за нея и двете ѝ деца. Българката вече проучва и други варианти да подмени паспортите им.

„Аз съм си запазила час в консулството във Франкфурт, но от нас до там са 430 км. В момента имам самолетни билети, които ми излизат по-евтино, отколкото пътя от тук до Франкфурт”, заявява Радостина пред NOVA.

Ако подаде документи за нови паспорти на децата си в България, документите могат да станат готови в рамките на 8 часа. В консулството на България във Франкфурт обаче това ще отнеме 3 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 7 Отговор
    герб ще ни дойзморят

    Коментиран от #3

  • 2 Анализ

    46 6 Отговор
    Защото тези ваксини нямат 100% успеваемост, съмнявам се да имат дори 90%.
    С ваксина или без опасността си остава.

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Демоде

    18 2 Отговор
    Ваксинирането е модерно.!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гадно

    15 17 Отговор
    Смешници ваксинираните не боледуват, но това не пречи да пренесат заразата затова им искат тестове.

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Въпрос

    20 2 Отговор
    Защо паспортите не са валидни 10 г. Както е според промените в закона, нали това трябваше да стане още от миналата година 31 октомври? Също и за електронните заявления както се тръбеше
  • 10 гост

    8 35 Отговор
    Още една нискообразована обща работничка в Германия ,задава тъпите си въпроси .Защо това, защо онова.........ами защото. Защо не пита танте Меркел за какво и е ПСР тест после,като се връща обратно в Бъргария? Да пита немските власти защо го искат.

    Коментиран от #11, #15, #24

  • 11 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    да се чете : обратно в Германия, грешката е моя.
  • 12 Коко Н

    22 3 Отговор
    Вземи Немско гражданство,откажи се от бг и не се занимавай с кочини.
  • 13 Коко Н

    6 3 Отговор
    Вземи Немско гражданство,откажи се от бг и не се занимавай с кочини.PCR теста да не е за Covid19?Лумпени!
  • 14 нашия

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Анализ":

    с ваксина или без ...малоумието си остава---опасност няма и ваксина няма -елементарно -но рестрикции има-хитро а??!!
  • 15 нашия

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    въпроса е резонен-няма значение кум кого е отправен-ваксина а после и тест -едно би трябвало да изключва другото

    Коментиран от #21

  • 16 нашия

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "гадно":

    грееешка грешка си направил с начина си на осведомяване -пробвай пак
  • 17 Йордан,дан,дан

    7 11 Отговор
    Правилна позиция на управляващите! Ваксинираният може да пренася вируса и да зарази други хора.Това е коварното...Ваксините не са решението!Трябва да се открие лекарство.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Защо

    23 0 Отговор
    Защото ваксинираните могат да заразяват. Затова.
    Пък и след 3 месеца може би пак ще трябва да се ваксинирате.
    Никой не знае колко траен ще е ивунитета на ваксинираните, защото тепърва ще се установява. Вие сте трета част от изпитанията на ваксините с тази разлика, че не ви плащат за експеримента.
  • 20 Ужасът

    6 7 Отговор
    Защото въпреки че е ваксинирана, тя може да носи вируса и да зарази много хора за определено време.
  • 21 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "нашия":

    трябва, но не е прието .Само се говори. Задаването но подобни въпроси е дразнещо.Това че се е ваксинирала нищо не значи в момента.След престоя си в България ,за да влезе обратно в Германия и трябва ПСР тест плюс десетдневна карантина .Да се обърне към Меркел защо е така,нали е ваксинирана в Германия.А не да пита защо и как било в България
  • 22 идиотизъм

    24 1 Отговор
    Ваксинираш се ,но не можеш да се движиш свободно.Еми тогава ,за чий хоъ се ваксинираш?
  • 23 ГОСТ

    4 7 Отговор
    Пълни глупости в Германия тестовете са БЕЗплатни без значение по какъв повот си ги правите.
    Както винаги фейк пропаганда.

    Коментиран от #25

  • 24 Отговорът

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Много злоба, бе колега! Или това е защото сте високо образован и мразите "низшите" според вас прослойки на обществото имали смелостта да потърсят нормален живот извън България ? Жалък човечец сте Вие, много жалък....
  • 25 Ми, не е така

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГОСТ":

    Излизащите от Германия по собствена воля заплащат сами теста както и обратно на влизане в страната. Вторият локдаун ограничава дори движението между провинциите в страната. Изключение има за командировките и бизнес пътуванията. Теста е безплатен ако имате симптоми "дори и на настинка" или сте контакт на доказан заразен или болен. А цената варира от 75€ до 120€ . Бъдете здрави
  • 26 Аз40🏴‍☠️

    3 4 Отговор
    Вече си бракувана, Радостинче. Модифициран вирусоразносител. Стой си в Германия.
  • 27 Айхман

    1 0 Отговор
    Пешките на Б.Борисов изпълняват разпореждането му максимално да се ограничават хората,да не могат да гласуват на 4 април.