2 Април, 2021 22:30 3 795 6

Колко сол можем да си позволим, преди да стане опасно

  • сол-
  • полезно-
  • вредно-
  • дневна доза

Ето по колко сол можем да ядем на ден

Колко сол можем да си позволим, преди да стане опасно - 1
Снимка: Shutterstock

По-опасната съставка в солта е натрият, който повишава кръвното налягане, когато се консумира във високи дози. Обикновено бъбреците ни са тези, които ни помагат да изхвърлим излишната сол чрез урината. Солта се изхвърля от организма по-малко през кожата, белите дробове и червата. Една част от солта, която се отделя през бъбреците, се всмуква обратно, пише obekti.bg

Какво е минималното количество на ден и какво максималното, за да не бъде солта вредна за организма ни?

Прекомерната употреба на сол води до високо кръвно налягане, което пък става причина за сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и мозъчен инсулт. Солта кара организма да задържа вода, като го принуждава да елиминира калия, при което се увеличава работата на бъбреците и те се свръхнатоварват. Специалисти твърдят, че всеки излишен грам сол води до задържането на 23 грама излишна вода в тялото, чиято проява е целулит и клетъчно обезводняване.

Само около 1-2 грама от дажбата позволена за прием дневно идва от солницата. Останалите 80% се намират в кулинарните изделия. И докато медицината затвърждава, че възрастния организъм на човек не бива да приема повече от една чаена лъжичка сол дневно, то много престъпват тази граница. Около 10-15 грама са порциите, които всеки си позволява да консумира. Според световната статистика, намалената консумация на сол, дори само с 30 процента е способна да сведе количеството инсулин с поне 40 хил. пъти, по-надолу от позволената граница.

Добре е да знаем още, че всяка една подправка за храна може в голяма степен да замести солта. Затова следващият път, когато посегнете към солницата, помислете за миг дали на масата няма нещо друго, което може да я замени – ще направите услуга на организма си.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззззззззз

    14 1 Отговор
    Какъв инсулин 40 хиляди пъти. Нещо грешно преписвате фейка.
  • 2 Солта, е опасно нещо

    1 1 Отговор
    Усещам го веднага...!
  • 3 Морска сол!

    3 1 Отговор
    Много зависи каква сол!
  • 4 Мимч

    1 1 Отговор
    Написано е с голяма грешка.40 000 пъти.Няма такова нещо .По вероятно е 4 пъти и пак е много.....
  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    Един пакет на ден аз толкова консумирам защото животът ми е много сладък малко да го подсоля в България е много хубаво и горчица ползвам много.
  • 6 Гост

    2 0 Отговор
    Искам да питам този преписвал статията как точно намаляването на солта влияе на инсулина? и изобщо наясно ли е какво е инсулин? Това безумие за 40 хил не го коментирам