23 Април, 2021 16:24 8 368 3

Откриха сериозни странични ефекти от най-популярното болкоуспокоително

  • странични ефекти-
  • болкоуспокоително-
  • здраве-
  • лекарства-
  • парацетамол

Най-честите симптоми на предозиране с препарата са гадене и повръщане

Откриха сериозни странични ефекти от най-популярното болкоуспокоително - 1
Снимка: shutterstock

Дори малко предозиране с парацетамол - популярно средство за облекчаване на болката, може да предизвика неприятни странични реакции, пише в. „Express”, позовавайки се на данни от Националната здравна служба на Англия.

Най-честите симптоми на предозиране с препарата са гадене и повръщане. Те обикновено се появяват в рамките на часове след приемане на хепатотоксична доза, което от своя страна може да причини увреждане на черния дроб.

Освен това предозирането с лекарството може да доведе до сънливост, жълтеница и болка в горната дясна част на корема.

По-рано лекарите от испанския университет в Навара нарекоха парацетамола идеално лекарство за лечение на лека до умерена болка, свързана с треска, като например при грипоподобни заболявания.

Парацетамолът е популярен аналгетик и антипиретик (обезболяващо и антипиретично средство). Блокира циклооксигеназата в централната нервна система, засягайки центровете на болка и терморегулация, но противовъзпалителният ефект практически липсва.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    19 6 Отговор
    РАЗБИРА СЕ, БЕЕ....ЩОТО ТО ПОМАГА ПРИ ВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ...ВАКСИНИТЕ СА ПОЛЕЗНИ, С ТЯХ ..ЩЕ СИ ОТИДЕТЕ БЪРЗИЧКО И ..НЕОЧАКВАНО
  • 2 Варненец

    14 2 Отговор
    Парацетамола е хепатоксичен. По-добре течен аналгин.
  • 3 Сега вместо Парацетамол ще искарат на

    18 3 Отговор
    Пазара нещо двойно по скъпо и с друго име, съдържание същото,!!! Фарма Мафията не спи,!! Платена статия, Бялата Мафия в действие!!!