Last news in Fakti

27 Май, 2021 17:56 25 514 21

Кога изпускането на газове се оказва опасно за здравето

  • газове-
  • здраве-
  • стомах-
  • черва

Прекаленото изпускане на газове може да е сигнал за сериозен проблем

Кога изпускането на газове се оказва опасно за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Изпускането на газове е нещо нормално. Някои хора пръцкат повече от други и това също е нормално. Оказва се, че средно човек изпуска газове от 5 до 15 пъти на ден, но, ако забележите голяма промяна или пък изпускането започва да се отразява сериозно на живота ви, има неща, които можете да направите, пише zdrave.to.

Топ медицински експерти разкриха основните виновници за изпускането на газове повече от обикновено и как да разберем дали това не е сигнал за нещо по-сериозно.

Газирани напитки

Газираните течности могат да бъдат основен принос, заедно с дъвката и пиенето през сламка, които водят до задържане на въздух в дебелото черво, допринасяйки за 50% от прекомерните газове.

Д-р Сара Джарвис, личен лекар и клиничен директор на Patient.info, казва, че газираните напитки, използването на сламки, стреса, яденето бързо или по време на разговор могат да ни накарат да се изпукаме повече от обикновено.

Възпалително заболяване на червата

Д-р Даниел Аткинсън, лидер на клиничните практики в treate.com, казва, че пръцкането може да е признак на възпалително заболяване на червата (IBD), което има тенденция да се отнася до болестта на Крон или язвен колит.

Симптомите включват болка или подуване на стомаха, умора и повтаряща се диария, които са склонни да идват и да се появяват при възпаления.

Зеленчуци

Салатата е полезна, но може да ви накара да се изпускате повече от обикновено. Зелето, кълновете и броколите съдържат въглехидрати, които затрудняват храносмилането, оставяйки ги да стоят по-дълго в стомаха, произвеждайки газове.

Д-р Джарвис казва: „Всички знаят, че определени храни ни правят по-податливи на пръцкане. Това са така наречените зеленчуци "брасика" брюкселско зеле, зеле, броколи - както и лук, череши и сливи, както и храни с високо съдържание на разтворими фибри като печен боб, грах и леща.“

Синдром на раздразненото черво

Известно още като IBS, състоянието се отразява на храносмилателната система и може да бъде много неудобно. Симптомите включват стомашни спазми, подуване на корема и запек.

Д-р Аткинсън казва, че въпреки че състоянието е трае през целия живот, то може да се управлява чрез промени в начина на живот като упражнения, намаляване на приема на пикантна храна и избягване на трудно усвоима храна като боб и броколи.

Преработени храни

Бързата храна като бургери и пица може да е полезна за вкусовите ви рецептори, но тя не благоприятстват баланса на здравите бактерии в червата.

Яденето на много преработени храни и пропускането на плодове и зеленчуци може да балансира нивата на бактериите в червата, което води до повече газове.

Целиакия

Ако изпускате газове по-често, отколкото смятате, и това трае дълго, д-р Аткинсън предполага, че може да имате болестта целиакия. Други симптоми включват запек, коремна болка и лошо храносмилане.

Медикът казва, че болестта може да бъде "много болезнена" и се предизвиква от консумацията на глутен, който се намира в храни като тестени изделия, зърнени храни и хляб.

Той добавя: "Избирането на безглутенови алтернативи ще помогне за овладяване на симптомите на заболяването".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    24 0 Отговор
    Когато си до акустична бомба, и се изпърдиш
  • 2 гост

    24 0 Отговор
    Яжте фасул и бройте колко пъти ще пръцкате !
  • 3 шоп

    29 2 Отговор
    Единствено е нездравословно, когато си ги душкаш под юргана в опианение.
  • 4 сила

    17 3 Отговор
    АКО СИ РАЗРАБОТЕН ГЕРБЕРАСТ.....
  • 5 абе

    43 1 Отговор
    истината е боб с ред бул
    едното дава тяга , другото крила
  • 6 Нормално

    19 0 Отговор
    Яжте си здравословно и с кеф, а като ви се образуват газове, пийнете една джодженова вода(хладка), ментов чай или лайков. Важното е да нямате болки, защото тогава сте за доктор.
  • 7 русенец

    21 0 Отговор
    Най-опасно е да си пуснеш шумно газовете докато ти правят фелацио! Даже е и болезнено.:(
  • 8 Мюмюн

    8 3 Отговор
    Ази, кат парда-така шумну фъргам газуве, чи кукушкити скачат у полуга и снасят пу три яйця за 5 минути. Магарету почва да фърля къчове, а кучито почва да лай и да припада-то и мойто кравно пада от зор. Честну-аку сложа идва свещ изотзаде си-ша има пламак кат гурелка с ацитилен-стумана ша режи. Айша и чаветата бегат у комшито, щот целиа ми палат са тресе кат зимитрасение 8ма степен пу Рихтер.
  • 9 Газанализатор

    9 1 Отговор
    Е щом "топ медицински експерти" са се заели с тази важна тема, значи проблемът с пробития ауспух е сериозен.
  • 10 Според мен

    12 1 Отговор
    Например когато се на..с...еш
  • 11 Гост

    6 1 Отговор
    Опасно е когато има свещ за теб и пръднеш . Може и запалка .💨💨💨💨💨💨💨💨
  • 12 Камикадзе 🛩

    5 1 Отговор
    Добре, като е вредно „изпускането на газове”, си заврете една тапа в з@dnika за да не изпускате. Ще е много полезно за вас.
  • 13 Надървен

    4 1 Отговор
    Събина Андреева ако не беше толкова грозна щях да си завра пилето в задния и двор
  • 14 Бойко пърдич@

    5 0 Отговор
    Аз не пърд@ направо се н@сирам
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Детско порно

    0 1 Отговор
    Не препоръчвам консумацията на прясно мляко в комбинация с полусуров пилешки дроб....
  • 17 цербер

    0 0 Отговор
    Д-р Сара Джарвис- лична лекарка и клинична директорка
  • 18 попара

    3 0 Отговор
    Просто не яжте брюкселско зеле, зеле, броколи, както и лук, череши и сливи, както и храни с високо съдържание на разтворими фибри, като боб чорба и фасулец, грах и леща. Ако си пръцкате,идете на разходка в парка и гледайте да няма други след вас. На гребната база или около река Марица в Пловдив ,в посока към хранителния университет, можете да си пръцкате на воля. Там минават рейсове и тролеи,така че не се страхувайте,че някой ще ви чуе. После ,като си идете у вас, си измийте дупето и си сменете бикините.
  • 19 Грета

    1 0 Отговор
    ако пускате често газове, рискувате да ви обложат с данък "въглеродни емисии"
  • 20 Ай леле мале

    1 1 Отговор
    Ако военната хунта на Радев продължи, много скоро ще ни се наложи да минем на бобови храни, и тогава ще видите що се вика канониада от иззадничева гръмовност. Леви-десни пръц-пръц, леви-десни пръц-пръц...
  • 21 Меленко

    0 0 Отговор
    Аз изпускам газове под юрганя. И после ръгам като заек