Има храни, които можем и дори се препоръчва да хапваме сурови, за да извлечем максималните ползи от витамините и веществата, съдържащите се в тях. Също така има и храни, които никога не трябва да консумираме в сурово състояние, защото можем да си навлечем неприятности, свързани със здравословното ни състояние.
Ето кои са те:
Патладжан – обожаваме го печен, но не и суров. Не си позволявайте да тествате вкуса му преди да е обработен, защото този зеленчук съдържа токсин – соланин. Среща се в току що откъснатите домашни патладжани, обикновено младите. Предизвиква дразнене в стомаха, проблеми с червата и алергии при някои хора. Хубавото е, че опитването на суров зрял патладжан не е опасно, но все пак не е и особено вкусно, ето защо не ви го препоръчваме. Най-добре си намерете някои вкусна рецепта за патладжан на фурна или пълнен патладжан, която ще ви помогне да се насладите на вкусния зеленчук и да не навредите на здравето си.
Кълнове – една от модерните храни, които слагаме в салатата, за да се храним уж здравословно. Истината е, че кълновете не бива да се консумират сурови, защото това повишава риска от болести като листерия, салмонела и ешерихия коли. За да се чувствате добре и да не подлагате стомаха си на изпитание, е препоръчително да не хапвате сурови кълнове.
Бадеми – макар мнозина да препоръчват консумирането на ядките в сурово състояние, това не важи за всички. Вероятно рядко сте виждали сурови бадеми в търговската мрежа. Те са продават само печени. Това е така, защото бадемите съдържа хидроцианидна киселина, която е много опасна за здравето. Ако се приеме в организма, тя може да доведе до сериозни проблеми със здравето.
Картофи – може да сложите резен суров картоф само на изгорено място или да свалите висока температура с него, но не и да го хапнете. Това ще доведе до обратния ефект. Консумацията на сурови картофи води до вдигане на температура, проблеми със стомаха и кожата.
Боб – бобовите храни са много полезни, когато се хапват в преработено състояние, не и сурови. Яденето на сурови бобови зърна може да доведе до много сериозни неразположения в организма, чиито симптоми напомнят на тези при отравянето.
Брашно – едва ли би ви дошло на ума да си хапнете сурово брашно просто така. Понякога обаче, когато месите тесто за хляб, баница или сладкиш, може без дори да си давате сметка да опитате малко то готовото тесто. Внимавайте и най-добре не го правете, защото суровите яйца в тестото са един проблем, а брашното – втори. То може да пренася бактерии, които да повлияят негативно на стомаха.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Много
16:39 27.06.2021
2 ТО КАКТО Е ТРЪГНАЛО
Коментиран от #6
16:42 27.06.2021
3 Врачка
—Миличко,какво ядеш?
Детето:
—Не знам мамо.
Майката:
—Кой ти го даде?
Детенцето:
—Ами ,то само дойде.
16:43 27.06.2021
4 Мръсния Фикри
16:44 27.06.2021
5 Лейка
16:46 27.06.2021
6 Втория с коня
До коментар #2 от "ТО КАКТО Е ТРЪГНАЛО":
С корените може да ги ядеш. Само да не са тикви!16:47 27.06.2021
7 ежко
Коментиран от #8
16:47 27.06.2021
8 Лейка
До коментар #7 от "ежко":
Тези твои градски легенди си ги запази за себе си. А, и всеки може да чукне в гоогле и да извади хиляди неща които не трябва да се ядат сурови.16:51 27.06.2021
9 Механик
Като малки сме опитвали да "вдигаме" температура с по някое и друг резенче картоф, но все безуспешно. Между другото, картофите също съдържат соланин и то доста.
Единственото полезно в статията е това, че суровите бадеми и изобщо ядките на костилковите плодове, съдържат доста цианидни съединения, кито в същност са много силна отрова.
Та това е полезното, защото младите хора малко четат и не знаят тоя факт, а така си рискуват здравето. Останалото е точно както е казал колегата от коментар 1- "не яжте доматите с колците и не вадети картофи с взрив".
Коментиран от #16
16:53 27.06.2021
10 От хляб и гаже от гарата
16:58 27.06.2021
11 Иван
17:01 27.06.2021
12 Ааа, у жакузиту една голяма ракия
17:07 27.06.2021
13 Кат
17:18 27.06.2021
14 Полезни съвети
17:56 27.06.2021
15 WTF сладкар
18:31 27.06.2021
16 Млад читател
До коментар #9 от "Механик":
Не знам на коя от всички статии да вярвам. За пръв път виждам статия за вреда от консумация на суров бадем. Потърсете в гугъл и сами ще се убедите колко много ползи има при яденето на сурови бадеми. И това са материали, публикувани в сериозни издания, свързани със здравословното хранене. От години ям сурови бадеми, накиснати и сухи, смея да твърдя, че се чувствам страхотно.18:50 27.06.2021
17 122333
Аз консумирам сурови бадеми от 3 години, на ден по 5 броя и се чувствам в отлично здраве.
Даже ги ям за здраве, а не за вреда и съм жив. Потърсете за какво са полезни в гугъл.
21:51 27.06.2021