Last news in Fakti

27 Юни, 2021 16:37 9 815 17

Никога не консумирайте тези храни сурови

  • храни-
  • сурови храни-
  • консумация-
  • здраве-
  • съвет

Могат да предизвикват дразнене в стомаха, проблеми с червата и алергии при някои хора

Никога не консумирайте тези храни сурови - 1
Снимка: shutterstock

Има храни, които можем и дори се препоръчва да хапваме сурови, за да извлечем максималните ползи от витамините и веществата, съдържащите се в тях. Също така има и храни, които никога не трябва да консумираме в сурово състояние, защото можем да си навлечем неприятности, свързани със здравословното ни състояние.

Ето кои са те:

Патладжан – обожаваме го печен, но не и суров. Не си позволявайте да тествате вкуса му преди да е обработен, защото този зеленчук съдържа токсин – соланин. Среща се в току що откъснатите домашни патладжани, обикновено младите. Предизвиква дразнене в стомаха, проблеми с червата и алергии при някои хора. Хубавото е, че опитването на суров зрял патладжан не е опасно, но все пак не е и особено вкусно, ето защо не ви го препоръчваме. Най-добре си намерете някои вкусна рецепта за патладжан на фурна или пълнен патладжан, която ще ви помогне да се насладите на вкусния зеленчук и да не навредите на здравето си.

Кълнове – една от модерните храни, които слагаме в салатата, за да се храним уж здравословно. Истината е, че кълновете не бива да се консумират сурови, защото това повишава риска от болести като листерия, салмонела и ешерихия коли. За да се чувствате добре и да не подлагате стомаха си на изпитание, е препоръчително да не хапвате сурови кълнове.

Бадеми – макар мнозина да препоръчват консумирането на ядките в сурово състояние, това не важи за всички. Вероятно рядко сте виждали сурови бадеми в търговската мрежа. Те са продават само печени. Това е така, защото бадемите съдържа хидроцианидна киселина, която е много опасна за здравето. Ако се приеме в организма, тя може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

Картофи – може да сложите резен суров картоф само на изгорено място или да свалите висока температура с него, но не и да го хапнете. Това ще доведе до обратния ефект. Консумацията на сурови картофи води до вдигане на температура, проблеми със стомаха и кожата.

Боб – бобовите храни са много полезни, когато се хапват в преработено състояние, не и сурови. Яденето на сурови бобови зърна може да доведе до много сериозни неразположения в организма, чиито симптоми напомнят на тези при отравянето.

Брашно – едва ли би ви дошло на ума да си хапнете сурово брашно просто така. Понякога обаче, когато месите тесто за хляб, баница или сладкиш, може без дори да си давате сметка да опитате малко то готовото тесто. Внимавайте и най-добре не го правете, защото суровите яйца в тестото са един проблем, а брашното – втори. То може да пренася бактерии, които да повлияят негативно на стомаха.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    54 1 Отговор
    Умна статия от рода, не яжте доматите с колците
  • 2 ТО КАКТО Е ТРЪГНАЛО

    13 11 Отговор
    КАТО ДОЙДЕ И.Т.Н. НА ВЛАСТ МАЙ МАЙ ЩЕ ЯДЕМ САМО КОЛ ЦИ ТЕ !

    Коментиран от #6

  • 3 Врачка

    28 1 Отговор
    На плажа млада майка пита невръстното си детенце:
    —Миличко,какво ядеш?
    Детето:
    —Не знам мамо.
    Майката:
    —Кой ти го даде?
    Детенцето:
    —Ами ,то само дойде.
  • 4 Мръсния Фикри

    3 5 Отговор
    Всеки ден по ена лъжица брашно, за младост...!
  • 5 Лейка

    18 1 Отговор
    Е кой би ял тези неща сурови? Даже се чудя защо е написана тази статия! Како Миленче, дай по-добре някоя здравословна рецепта. Благодаря
  • 6 Втория с коня

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТО КАКТО Е ТРЪГНАЛО":

    С корените може да ги ядеш. Само да не са тикви!
  • 7 ежко

    6 11 Отговор
    Консумацията на сурови картофи води до вдигане на температура?!?Това е градска легенда.Няма такова нещо...

    Коментиран от #8

  • 8 Лейка

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "ежко":

    Тези твои градски легенди си ги запази за себе си. А, и всеки може да чукне в гоогле и да извади хиляди неща които не трябва да се ядат сурови.
  • 9 Механик

    12 0 Отговор
    Никога не съм виждал някой, дето да яде сурови патладжани, боб или брашно.
    Като малки сме опитвали да "вдигаме" температура с по някое и друг резенче картоф, но все безуспешно. Между другото, картофите също съдържат соланин и то доста.
    Единственото полезно в статията е това, че суровите бадеми и изобщо ядките на костилковите плодове, съдържат доста цианидни съединения, кито в същност са много силна отрова.
    Та това е полезното, защото младите хора малко четат и не знаят тоя факт, а така си рискуват здравето. Останалото е точно както е казал колегата от коментар 1- "не яжте доматите с колците и не вадети картофи с взрив".

    Коментиран от #16

  • 10 От хляб и гаже от гарата

    5 1 Отговор
    Се вдига темпе4ура....!
  • 11 Иван

    3 0 Отговор
    Време е да си пиеш хапчето такава простотия
  • 12 Ааа, у жакузиту една голяма ракия

    3 0 Отговор
    Да има.,, тръц, пръц, тръц,,....!
  • 13 Кат

    2 0 Отговор
    Няма хора, рибите ли ше лекуват:)
  • 14 Полезни съвети

    4 0 Отговор
    Не яжте рибата, преди да сте я уловили и сготвили или не яжте крушите, преди да сте си ги обрали.
  • 15 WTF сладкар

    6 0 Отговор
    "Вероятно рядко сте виждали сурови бадеми в търговската мрежа. Те са продават само печени." Това не е вярно! В сладкарския бранш ползваме предимно сурови ядки и се продават в много магазини. До сега не е имало оплаквания от отровени клиенти (поне не от ядки 😄).
  • 16 Млад читател

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Не знам на коя от всички статии да вярвам. За пръв път виждам статия за вреда от консумация на суров бадем. Потърсете в гугъл и сами ще се убедите колко много ползи има при яденето на сурови бадеми. И това са материали, публикувани в сериозни издания, свързани със здравословното хранене. От години ям сурови бадеми, накиснати и сухи, смея да твърдя, че се чувствам страхотно.
  • 17 122333

    3 0 Отговор
    Всеки организъм е различен.
    Аз консумирам сурови бадеми от 3 години, на ден по 5 броя и се чувствам в отлично здраве.
    Даже ги ям за здраве, а не за вреда и съм жив. Потърсете за какво са полезни в гугъл.