7 Август, 2021 07:14 5 175 50

Проф. д-р Добрин Василев: Очевидно ще чакаме да влезем във фактически локдаун, за да направим нещо

  • проф д-р добрин василев-
  • коронавирус-
  • локдаун

На лична отговорност не може да се разчита, смята началникът на Клиниката по кардиология в Александровската болница

Проф. д-р Добрин Василев: Очевидно ще чакаме да влезем във фактически локдаун, за да направим нещо - 1
Снимка: БГНЕС

У нас вече 3.2% от тестовете за коронавирус през денонощието са позитивни - в някои държави при 4% се налага пълен локдаун, а тук не се предприемат мерки. Такава констатация направи проф. д-р Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровската болница.

"На лична отговорност не може да се разчита (най-вече покрай индивиди от нашите географски ширини) и това дори дисциплинираните нации го разбраха, и въвеждат адекватни мерки за всички." - написа той в профила си във Фейсбук, цитиран от news.bg.

Д-р Василев посочва, че може да се стигне до фактически локдаун без официално да е предприета такава мярка.

"Очевидно ще чакаме да влезем във фактически локдаун (като се разболеят една трета от работещите в дадена сфера тя блокира и не може да работи), за да направим нещо. Като вземем предвид, че сме единственото население в ЕС, дето една медицинска маска не се научи да носи за близо година и половина - нищо изненадващо. Както казах - еволюционен натиск. Който се приспособи - оцелява, който не успее... си е за негова сметка." - обобщава той.

Д-р Василев прогнозира, че при сегашния обхват на тестването се очертава огромна скрита заболеваемост.

"Ще се ориентираме за размера на вълната по общата смъртност. Жалко." - допълва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    34 6 Отговор
    За мерките , и за теглилките :

    Коментиран от #10, #11

  • 2 Рошко

    68 20 Отговор
    Ами излизате всички купени от бил гел доктори мисирки вирусолози във фактическа отпуска и спрете да ни занимавате с глупости
  • 3 Зайко Байко многознайко архив

    26 6 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици

    Коментиран от #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Айде

    76 19 Отговор
    спрете се бе платени некадърници. Затваряйте се колкото искате вас. По цял свят отричат ваксините и локдауна. Не се наядохте от комисионни
  • 6 Ей, михлюзин

    39 10 Отговор
    Мръшо!
  • 7 Тоя ще не се гръмне

    59 12 Отговор
    Ей не престанаха тия идиоооооти.
    В Холандия,маски никой не носи,даже в магазините.
    Нищо че са в оранжева .
  • 8 Зайко Байко многознайко архив

    11 7 Отговор
    киселинноста на лигавиците и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!
  • 9 За овце

    51 8 Отговор
    Кардиолозите много я разбират вирусологията и епидемиологията.
  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    55 5 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Слагайте маски , ако не - глоба 5'000 ! Може и шлемове- не може шлемове! Гониха ни от парковете! Спазвайте дистанция - е и ! Вечерен час - сякаш вируса броди нощем! Слагайте си ваксини - бъдете отговорни, а фирмата НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дааа

    13 7 Отговор
    Абе, нямали да забранят на всякакви бели гивендии, да ни заливат по медийте с платени промивки. Фа се издаде един указ, че освен здравбия министър и шефа на щаба Кунчев друг да няма право да дава мнения и медийте в оандвмия да не дават дума за изява, осве 2та.

    Коментиран от #26

  • 13 БАЙ Х@Й ‼️

    25 4 Отговор
    "ФОР ЮДЕН ФЕРБОТН!" === " ЗА НЕВАКСИНИРАНИ ЗАБРАНЕНО"
  • 14 big

    42 3 Отговор
    Г-н професор и доктор еди кой си, какво трябва да се направи? Само малоумниците не разбират, че тези мерки не работят, т.е. не са правилните! Кажи умнико, как се разпространява вируса? Защо в едно семейство един се разболява друг - не? Как ще помогне една дистанция от 1-2 метра, ако духа вятър или си в климатизирано помещение и въздуха постоянно се движи? Как ще се ограничат контактите с ръцете, всички в скафандри ли трябва да бъдем! Ваксинацията какво помага, ако господ е казал ще изкараш по-леко вируса, друго нищо! Не четеш ли умнико, какво става в Токио? Там не са като у нас: спазват всичко до най-малката подробност, ваксинират се, пълен ежедневен контрол и въпреки всичко случаите на този вирус растат и на Олимпийските игри и сред населението! Нямам нищо против някакви мерки, но работещи, не като тези!

    Коментиран от #20

  • 15 Бохо

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Хе хе , закърнялото ти мозъче мисли,че славуцата е по различен от другите ли?Хе хе хе хахахахахаха.
  • 16 123

    25 7 Отговор
    Кой си ти да затваряш останалите? Можеш да се разпореждаш със себе си , а не с околните. Платено лекарче.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БАЙ Х@Й ‼️

    16 3 Отговор
    Това ли са мерките ::::: "Für Juden verboten!" 30. Juni 1942 /// 30. Juni 2021 " за неваксинирани забранено!"
  • 19 нннн

    42 6 Отговор
    Какъв процент от населението вече се е сблъскало с вируса??? На този простичък въпрос никой не иска да даде отговор. Защо ли? Защото за година и половина вирусът е преминал през почти всички ни. Долу маските! В пряк и в преносен смисъл.

    Коментиран от #21

  • 20 Вирусолог

    31 1 Отговор

    До коментар #14 от "big":

    Ето ей тука трябва да се НАБЛЕГНЕ-"ЗАЩО В ЕДНО СЕМЕЙСТВО ЕДНИТЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ,А ДРУГИТЕ НЕ",значи има нещо ,което ги защитава и трябва да се разбере какво е?
  • 21 Трябва

    24 4 Отговор

    До коментар #19 от "нннн":

    Да се измерят антителата на всеки и ще се разбере,кой е преболедувал и кой не,ето ти бърза статистика.

    Коментиран от #22, #33

  • 22 нннн

    22 2 Отговор

    До коментар #21 от "Трябва":

    Да, ама не щат! Защото знаят какъв ще е рзултатът.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Зайко Байко многознайко архив":

    Никой не може да ти гарантира дали и кога един вирус ще остлабва или не!
  • 25 Политолог

    6 8 Отговор
    Много точно казано. Добре дошли в Ганьостан нпрез 21 век.
  • 26 Бягай в трети клас

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Дааа":

    Неграмотник.
  • 27 Ей такива 0лиг0френи

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    като теб съсипват България...
  • 28 ха ха ха

    5 2 Отговор
    Тоз пък... в лабораториите те питат положителен или отрицателен резултат ти трябва 🤣 къв критерий ми дава само 🤣
  • 29 Любопитен

    28 4 Отговор
    Някой да ме светне, защо не видях циганин болен от Ковид?

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кратунчийски

    23 4 Отговор
    Процентът на статиите за Ковид последната седмица расте 100 пъти по-бързо от заразените. Забележете и от днес колко са политическите новини и колко за Ковид и сравнете с преди 10 дена! И усилията, които полагат модераторчетата, за да трият различните мнения се утроиха. Много смели станаха мисирки и мисирковци в цензурата. Особено тука в DW.
  • 32 Любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Каква дистанция? Един връз друг ли?
  • 33 Не е и така баш

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Трябва":

    Има хора с автоимунни при които дори след боледуване няма антитела.
    Трябва да се изследват т- клетки, там се вижда вече дали имаш защита или не.
    Това обаче е скъпо към 200лв.
  • 34 Доценти, професори агитиращи за

    27 3 Отговор
    Ваксинация!!! Толкова много лъгаха колегите ви от НОЩ, психарите Витанов, Томов, Балтов и какви ли не доктор чета чиновници, че Народа се от врати от Вас!!! Не вярва на Мафията в Бели престилки и фарма Мафията!! Използваха КВ 19за политически цели а вашата Докторска гилдия вършеше мръсната работа!!! Няма ви никой Доверие!!!
  • 35 Смирението

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Смири се":

    е пред Бог, Създателят ! А ти , не си ли чул, че Той е казал: НЕ КЪЛНИ, а БЛАГОСЛАВАЙ ОНИЯ КОИТО ТЕ ХУЛЯТ.
  • 36 Ето

    10 0 Отговор
    този професор идва да смени проф. Балтов. А какво стана с неговата хоспитализация в "Пирогов" хипертоничната заради криза? Никой не ни информира...
  • 37 Хахаха...

    5 2 Отговор
    Абе ние 15 години сме във фактически логдаун.Явно е че българина не се плаши толкоз лесно.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 проф Ушиков

    6 3 Отговор
    Кво ти разбира кардиолог от вируси? Те цял живот едно сърце не научиха.

    Коментиран от #40

  • 40 Реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "проф Ушиков":

    Да бе, все едно шоумен със средно образование да разбира от политика и да ръководи държавата. Защо ли съм го виждал в една територия на изток от Европа
  • 41 Българин

    2 8 Отговор
    Професора ви го каза точно! !!

    ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ СА ИЗЛИШНИ! !!
  • 42 шефче

    7 2 Отговор
    И това било лекар!?
    ДЕБИЛ продажен е!!!
  • 43 Настана

    4 1 Отговор
    Безвремие,заради политиката.Дойде и истинското лято.И о,ужас! Изчезнаха НОЩи и дни,експерти по всичкология,графики и числа на новозаразени,абе всичко изчезна! А за престилкаджиите изведнъж изчезнаха първи линии, клинични пътеки по 1670 лв, отделно 600 лв дневно за лечение. А това са пари- много пари.Няма вълни,локдауни, няма пачки- здрави пачки.Трябва да работят както преди.Да лекуват традиционни заболявания.Гадна работа!
  • 44 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 2 Отговор
    Днес показаха репортаж за Слънчев бряг. Там никой не носи маска на закрито. Пред заведенията има едни големи халби със сламки, който мине да си пийне и ако му хареса да влезе в заведението. Сламките не се сменят и всички смучат от едни и същи сламки. Брависимо! Да живее Ковид19 и простотията!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 дядо

    3 0 Отговор
    Василев, умен си като баща ти.И той беше такъв тъпан, като тебе.Ходи се скрий от там от където си излезнал.
  • 48 лекар

    1 0 Отговор
    г-н професоре,до вас ли стигнаха,че и вие да давате заключение за епидемиологичната обстановка.за вас единствения важен орган е сърцето / къде,как и колко стента да поставите /!!!
    Освен това процентът на новозаразените не 3,2 а под 3 процента.Може би ще искате и да спим с маски.
    Освен това такива хабилитирани лица като вас не са ангажирани пряко с лечението на Ковид болни,тъй като вие стемного ценни за управляващите
  • 49 бахо

    1 0 Отговор
    И на вас вече никой не вярва...Предавате народа си,ей,хора!Вече не сте доктори.Вече сте предатели!
  • 50 miro

    0 0 Отговор
    няма болни,има положителни тестове правете разлика.но затова трябват гънки на едно определено място под шапката.