Last news in Fakti

13 Август, 2021 15:07 3 526 16

Експерт: Възможно е нулевият пациент да е работил в лабораторията в Ухан

  • лаборатория-
  • петер бен ембарек-
  • сзо-
  • китай-
  • ухан-
  • вирус-
  • коронавирус-
  • нулев пациент

Пациентът може да се e заразил в полеви условия

Експерт: Възможно е нулевият пациент да е работил в лабораторията в Ухан - 1
Снимка: Shutterstock

Нулевият пациент с коронавирус може да е бил служител в лабораторията на Института по вирусология на Ухан. Това заяви ръководителят на мисията на Световната здравна организация (СЗО) в Ухан, която се състоя през януари 2021 г. - датския експерт Петер Бен Ембарек, в гостуването си за предаване на датската TV2, пише вестник Le Figaro, предаде агенция "Фокус".

Пациентът може да се e заразил в полеви условия, докато е събирал проби за научни изследвания, каза експертът. По-рано СЗО смяташе за малко вероятно нулевият пациент да е свързан с лаборатория в Ухан, отбелязва изданието. „Служител, който се е заразил на терен, докато е взимал проби [свързани с прилепи], е една от вероятните хипотези. Така вирусът е преминал от прилеп към човек, а не от случаен селянин или друг човек, който е в редовен контакт с прилепи“.

Задачата на групата експерти, ръководена от Ембарек, беше да идентифицира източника на първоначалното разпространение на инфекцията. В доклад на мисията на СЗО се казва, че лабораторно изтичане е малко вероятно и че първият случай на COVID-19 е бил предаден чрез заразяване от прилепи. „48 часа преди края на мисията все още нямахме консенсус дали ще говорим за лабораторията. Доскоро обсъждахме дали да включим това в доклада“, призна Ембарек.

Произходът на новия коронавирус

Американският президент Джо Байдън заяви в края на май, че разузнавателната общност на САЩ няма достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на новия коронавирус: от човешки контакт със заразено животно или възможен инцидент в лабораторията на Ухан. Байдън инструктира разузнавателните служби да удвоят усилията си да проучат всички налични данни и да му изготвят нов доклад след 90 дни.

През юли генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че неговата организация се подготвя за втората фаза на изучаване на произхода на коронавирус SARS-CoV-2. Тогава той призна, че разпространението на коронавируса може да бъде резултат от „спешен случай в лабораторията“. В отговор китайското външно министерство изрази надежда, че експертите на СЗО по време на новия етап на изследването ще обърнат по-голямо внимание на теорията, че коронавирусът е бил пренесен в Ухан заедно със замразена храна и не се е появил в резултат на изтичане от лаборатория. На свой ред на пресконференция в Пекин на 22 юли заместник-ръководителят на Държавния комитет по хигиена и здраве на КНР Зенг Иксин заяви, че предложеният план на СЗО за втората фаза на изследване на произхода на коронавирус съдържа формулировка, която „не уважава науката“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    9 5 Отговор
    След като се полагат такива усилия да се изкарат китайците виновни, като нищо хамериканците са си правили някакви експерименти.
  • 2 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    Нулевият политически вирус, ще затрие планетата. Нас мамуните ни мани.
  • 3 хаха

    11 2 Отговор
    Или нулевите пациенти в Ухан да са пристигнали заразени като хамерикански войнички от Форт Детрих, който беше заличен с такава бързина, с която хамериканските войнички на Доналд Кук подаваха оставки и купуваха памперси по една незначителна причина.
  • 4 Неексперт

    7 2 Отговор
    Даа може и от космоса да е паднал.Не трябва да си експерт за да ръсиш такива простотии.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Детройтски гларус

    13 2 Отговор
    Мен ми притеснява бързина с която Китай овладя пандемията на тях територия, значи знаят нещо, което други не знаят?

    Коментиран от #7

  • 7 русенец

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Детройтски гларус":

    Да, знаят главното - абсолютна дисциплина и никакви мангъровци! То така са се овладявали такива ситуации.

    Коментиран от #15

  • 8 Жалко

    9 2 Отговор
    Много неща са възможни истината обаче е само една и никога няма да я разберем всичко друго е загуба на време
  • 9 в кратце

    10 2 Отговор
    Май вирусът не е от У-Хан,а е от Щат-Хан Ска лаборатория?!Те и като си гръмнаха двете сгради на кулите-близнаци не признаваха за създаването/пак лабораторно/на "Ислямска държава",но създаването й беше факт по-късно. И си признаха под сурдинка. Та и вирулентният щам е каубойска разработка. Злото идва от сатанистите в САЩ. Разбиха света тия щураци!
  • 10 Менгеле

    6 1 Отговор
    Само терористите имат биологични лаборатории не само на своя територия, но и на териториите на васалните си държави, които не подлежат на никакъв международен контрол – е при тези обствоятелства е ясно, че само Империята на злото Сащ може да произведе и произвежда такива вируси, защото мрази човечеството също като баща си дявола, на когото служи за бъдещата последна Трета Световна война, мислейки си, че ще останат както и до сега през останалите две незасегнати, но истината е, че ще бъдат унищожени до степен, в която индианците в миналото ще се смятат по-напреднала цивилизация от Янкинстан.
  • 11 Лост

    4 1 Отговор
    Само Батман е минал из лабораторията и го е разнесъл из целия свят.
  • 12 Ние им вЕрваме

    5 0 Отговор
    Абе, хубаво, от прилеп е, разбрахме. Прилепите го носят туй, гадовете. Ясно.

    А сега, въпрос.

    КОГА най-накрая ще вземете да изследвате популациите на прилепи?! Ние тука втора година скоро ще стане откак си играем на маски, боцкане, затваряне на граници, 2 седмици изолатори от/към чужбина и прочее.

    И после какво - таман се изчисти някой град, на тавана на някоя изоставена къща се засели прилеп, дечица се заиграят - и айде пак, пламна. А пред града - три кордона КПП-а, че и танков батальон пази.

    Абе в смисъл, искаме да ви вярваме де, не си мислете друго - ама поне от кумова срама, вземете, та пратете там двама-трима да правят ПСР на прилепите по пещерите...
  • 13 Рошко

    4 1 Отговор
    Нулевия пациент може и да не е разбрал как са му лепнали вируса
  • 14 експертно

    1 0 Отговор
    ВЪЗМОЖНО Е!!!!
  • 15 Тра ла ла

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Да, ама не, както казваше покойния Петко Бочаров. Точно преди да избухне пЛандемията в Ухан бяха проведени международни, военни, спортни игри. След това Нещото тръгна масово да се разпространява из целия свят. В Ухан първи го откриха и реагираха. Без ваксини го овладяха. Отначало световните медии само разтръбяваха за различни случаи и шашкаха хората. Нещо като подготовка за това какво им се готви. И хоп, точно в петък 13.03. 2020г. затвориха над 2 милиарда души по цял свят. С една дума запряха добитъка в оборите. Останалото всеки го знае. И да не забравя: В Индия се справят с Нещото с ЛЕКАРСТВО, не с инджекции. Друго : При Мангъров няма и един смъртен случай.
  • 16 В ХХI Век,

    3 0 Отговор
    при тази напреднала технология, да не може да се докаже нищо, си е чиста проба - Лъжа! Въпросът е, защо ни навират точно този вирус, при наличието на още над 2 000 установени вируса и още повече техни рзновидности и куп бактери, които не са по-безопасни от него?!?