Last news in Fakti

14 Август, 2021 22:30 7 854 10

Лукът е по-полезен печен, отколкото суров

  • лук-
  • печен-
  • ползи

Полезен е за хора с проблеми на коагулацията на кръвта

Лукът е по-полезен печен, отколкото суров - 1
Снимкa: Shutterstock

Ползите за здравето на лука са доказани във времето. Но малцина знаят, че подобно на картофа, този зеленчук е по-добре да се консумира печен, отколкото суров. Разбира се, една салата с пресен лук е страхотно удоволствие, ако не се притеснявате от лошия му дъх. Но когато е в печен вид, лукът има доста повече ползи за здравето, отколкото ако се яде в сурово състояние. Тогава лечебните му свойства се увеличават в пъти. Освен това, когато се запече, лукът е и доста по-вкусен. Затова сега е време да разберем как да го изпечем във фурната, така че да стане вкусен и полезен.

Когато печете лук, е добре да знаете, че неговият вкус е много пикантен и почти не оставя типичния лош дъх, когато го консумирате. Това е предимство, когато ви предстои важна среща, защото характерната миризма на суровия лук оставя лош дъх след вас, без да го усещате, а това дразни останалите хора. Когато го печете е важно да го приготвите по правилният начин. Ето как да си го направите така, че да ви е най-вкусен и полезен за здравето ви.

Лукът трябва да се опече при температура от сто до сто и петдесет градуса, като продължителността на печене е от петнадесет до тридесет минутки. Ако искате лукът да е максимално полезен за здравето ви, то е добре да го консумирате поне два часа преди сън. Половин глава печен лук сутрин на гладно също ще ви се отрази благотворно. Печеният лук е страхотна гарнитура за морски храни или като гарнитура за скара. Комбинацията е страхотна. Но да се върнем на темата и да се спрем на най-полезните свойства на печения лук: - държи в норма кръвната захар, което го прави много подходящ за хора с диабет.

- Полезен е за хора с проблеми на коагулацията на кръвта. Ако човек е прекарал сърдечен или мозъчен удар, лекарите го препоръчват като възстановително средство. Той прочиства съдовата и облекчава атеросклеротичните плаки.

- Нормализира кръвното налягане и премахва досадното главоболие;

- може да се ползва и като мехлем, като обелките се нанасят върху засегнатото място. Раните заздравяват по-бързо от нормалното.

- компрес от лук има страхотен антибактериален ефект. Лекува успешно хемороиди в начална форма, но все пак е добре преди това да се консултирате с лекар.

Като обобщение може да се каже, че печеният лук има страхотен превантивен ефект и може да потисне доста неприятни проблеми, свързани със здравето, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганю

    10 10 Отговор
    Отворил си торбата, изкарал лук и сух лебец, па си похапнал сладко, сладко, пиййнал си водица и се оригинал шумно... омръзва печения....лаврак и шпеков салам, за онези,, търтеите,,....!
  • 2 Киро Шпека

    10 10 Отговор
    Пиле мое, изрусено!Да знаеш от мене, че е най-добре да си похапнеш шпек от моя и е задължително да го поемаш суров!
    Питай Koзлодуеца и кaзaнлъшкото говедо и те ще ти потвърдят.
    Само неги питай точно сега, че надуват дудука на смени.
  • 3 Виталия

    1 7 Отговор
    Едно е да ти викат Лукчо, а различно е да си с фамилия Лукович, Милорад☺
  • 4 тодър колев

    9 8 Отговор
    Госпожо или..це,Вземи си печения лук и си го постави отзад,на задното стъкло на трабаня!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1001 Нощ

    3 4 Отговор
    Какви са тези приказки на Шехерезада. Ми то нямало нужда от хапчета за кръвно, диабет, антикоагуланти, ибупрофени за главоболие, мехлеми и т.н. Стигало само да изпечем малко лук ... В кой свят живеят тия дето го вярват и правят ли разлика между 2 и 200?
  • 8 Гошо мексиканецо

    5 2 Отговор
    Пета3459та Димков пише за ползата от печения кромид.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наску диаманда

    2 0 Отговор
    Опеках едно кило, дашкън ми дойде, Хитър Петър, също обича лучец и сух лебец и студена водица, който не харесва художественото изказване, личи си какъв е.....!