Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 11:11 2 537 17

3-годишно дете е в болница, фелдшер му поставил лекарство за кръвно вместо против алергия

  • 3-годишно-
  • болница-
  • фелдшер-
  • поставил-
  • лекарство-
  • кръвно-
  • алергия-
  • по грешка

От Спешния център в Луковит признават, че колежката им е допуснала опасна грешка

3-годишно дете е в болница, фелдшер му поставил лекарство за кръвно вместо против алергия  - 1
Снимка: Нова телевизия

3-годишно дете е в тежко състояние, след като фелдшер от Спешна помощ му сложил лекарство за сваляне на кръвното, вместо противоалергичен препарат. Това твърдят близки на момченцето. Детето е настанено в болница, но опасност за живота му няма. За случая разказват от Нова телевизия.

3-годишният син на Стилиян и Сара от село Румянцево има алергия от определен вид мъхести плодове. Във вторник вечерта детето пие плодов сок и получава обриви по цялото тяло. Притеснени, родителите му звънят в Спешна помощ. Пристигналата на място фелдшерка преценява, че трябва да даде на детето противоалергично лекарство. Поставя му инжекция и си тръгва.

„След по-малко от две минути детето се унесе, беше сънливо. След пет минути заспа. Не реагираше на бутане и викане. Дъщеря ми сметна, че вероятно медиците са объркали нещо. Оставиха игла и две ампули. Погледнахме ги и установихме, че са от хлофазолин. Аз съм с високо кръвно и знам за какво се използва това лекарство. Изплашихме се и отидохме в Спешното”, разказва бабата на детето Ани Илиева.

Разбирайки какво е направила, фелдшерката коментирала случилото се пред роднините с думите: „Мале, убих на хората детето”. От Спешния център в Луковит детето е транспортирано в плевенската болница. Там му поставят системи и го стабилизират.
„Сложиха му две системи. Отпаднал е, иска да спи, а аз се опитвам да го държа буден. Изкарвам го навън, само и само да не заспива”, споделя майката Сара.

„Казаха ни, че детето трябва да остане там 70 часа. Защото след 70 часа можело да получи отново пристъпи на сънливост и да изпадне в кома”, добавя бабата.

Екип на Нова потърси за коментар филиала на Спешна помощ в Луковит. Фелдшерката, поставила инжекцията, отново беше на работа. Първоначално отрече обвиненията. След няколко минути ръководството разреши на завеждащия филиала да коментира случая. Лекарят призна за грешката.
„Ампулата разтворител е точно толкова, колкото е ампулата хлофазолин. Те са били една до друга. Едни и същи са и не може да ги познаете. Фелдшерката е взела и е разтворила хлофазолин. Много е опасно. Щом ние с ампули сваляме кръвно от 200 нагоре и кръвното се нормализира, представете си, какво значи това за едно дете”, обясни завеждащият ФСМП – Луковит д-р Георги Цветков.

70-годишната фелдшерка отказа да разговаря с екипа на Нова официално, въпреки разрешението от управата. А родителите на детето са категорични – ще си търсят правата в съда.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В България сме

    8 5 Отговор
    Нормално и за бг докторите те останаха само алкохолици ,наркомани и некадърниците … бягайте докато можете ! Ейги ромите имат повече пари и хубави коли щото ходят да бачкат за пари в Германия примерно …
  • 2 др Гей Билтс

    10 3 Отговор
    Ангелите на смъртта в бяло изумориха маса народ по Ковид протокола. Плачат за медицински одит и прокуратура.
  • 3 МнениЕ

    11 3 Отговор
    Грешки винаги стават.По Важното е, че детето е добре.!

    Коментиран от #10

  • 4 М а н а ф оглу

    6 3 Отговор
    И сега вярвайте на "експертите" дето ви обясняват щяло и нещяло за ковида. В историческото недоразумение е пълно с некадърни куфари и алчни разбойници с бели престилки. Сега разбрахте ли защо циганите ги бият най редовно, май има защо.
  • 5 Мартин

    4 7 Отговор
    За 1000 лева на месец, толкова. С пари за Жигула не може да се кара Ферари.

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Перо

    6 1 Отговор
    Лудост и некадърност се преплитат на всякъде в БГ!
  • 7 Детето

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мартин":

    Ли е виновно за заплатите в България ?
  • 8 Гестапо ТВ медия груп

    6 2 Отговор
    Това си го признават защото медицинското лице е ФЕЛДШЕР. 100% ако беше лекар щяха да кажат, че детето е тежко болно от С19 и се борят за живота му.
  • 9 Rock

    7 1 Отговор
    70 ГОДИШНА??? Та тя е съмнително дали може да се грижи за себе си на тази възраст...
  • 10 Rock

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "МнениЕ":

    Грешка е да объркаш памук и лигнин. Става дума за човешки живот. Това е немарливост и стига с тези лекарски грешки.това е НЕДОПУСТИМО!кАК ПЪК НЕ СГРЕШИ ДА СИ ВЗЕМЕ И ПЕНСИЯ, И ЗАПЛАТА...
  • 11 Българин

    4 1 Отговор
    Утре да не забравите да го впишете в ковид статистиката, 99% от случаите там са лекарски грешки!
  • 12 Да ама не

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мартин":

    1000 лева е само бонуса
  • 13 Санитар

    2 2 Отговор
    Добре, че не е умряло-щяха да го пишат от Ковид
  • 14 ДОФТОРА

    8 0 Отговор
    АМИ ТАКА ЩЕ СТАВА КАТО ШАЙКАТА ГЕРБ ЗАКРИ БОЛНИЦИ И УНИЩОЖИ ЛЕКАРСКИТЕ ПУНКТОВЕ ПО СЕЛАТА. НЯМА СЕСТРИ, НЯМА ДОКТОРИ И ТОЯ ФЕЛШЕР СИГУРНО Е 80 ГОДИШЕН, ВЕЧЕ НЕВИЖДАШ И НЕЧУВАЩ. НАЛИ ИСКАТ ОТ ГРОБ ДА РАБОТИТЕ ДО 78 ГОДИНИ И ПОСЛЕ ПЕНСИЯ!!!!!!!! 70 ГОДИШНА, НА ТАЯ ВЪЗРАСТ ТРЕБЕ ДА Е ПЕНСИОНЕРКА И ДА ИМА МЛАДА СМЯНА. НО МАФИЯТА ГЕРБ УНИЩОЖИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. 70 ГОДИШЕН ПИЛОТ ДА КАРА САМОЛЕТА, ВЛАКА, АВТОБУСА????? АМИ ТО СИ Е ДОСТА СТРАШНИЧКО И СУПЕР РИСКОВАНО!!!!! РАЗБОЙКО И ШАЙКАТА ВИНОВНИ!!!!!

    Коментиран от #15

  • 15 ЗДРАВНА С МА

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДОФТОРА":

    СИСТЕМАТА ЕВРОПЕЙСКА И СИСТЕМАТА РАЗБОЙКОВА НИ УБИВА!!!!! НЯКОЙ ДА НЕ Е РАЗБРАЛ????? СИСТЕМАТА Е ВИНОВНА ЗА ГРЕШКИТЕ И СЪСТОЯНИЕТО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!!!!! АРЕ БЕГАЙТЕ ДА СКАЧАТЕ НА ПЛОЩАТА ЗА ШАЙКАДЖИЙТЕ ОТ ГРОБ!!!!!
  • 16 БАРС

    1 0 Отговор
    нА 70 ГОДИНИ ФЕЛШЕРКА КАК МОЖЕ ОЩЕ ДА РАБОТИ В БЪРЗА ПОМОЩ .дА НАКАЖАТ ШЕФА НА БЪРЗА ПОМОЩ ДЕТО Я ДЪРЖИ ОЩТЕ НА РАБОТА.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.