Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 12:56 1 372 13

Климатичните промени - виновник за затлъстяването

  • климатични промени-
  • глобално затопляне-
  • затлъстяване

Високите температури демотивират хората да спортуват и да бъдат активни

Климатичните промени - виновник за затлъстяването - 1
Снимка: Shutterstock

Затлъстяването и опасностите за здравето, свързани с него, могат да бъдат добавени към дългия списък от заплахи - резултат от климатичните промени, твърдят учени, цитирани от "МедикълЕкспрес".

Изследователи от онкологичния институт "Фокс Чейс" във Филаделфия са открили връзка между климатичните промени и затлъстяването. С увеличаването на температури по земното кълбо, хората са все по-малко физически активни и неспособни да изгарят излишните мазнини, което ги излага на увеличен риск от наднормено тегло или затлъстяване.

Това от своя страна води до повече емисии парникови газове, тъй като хората с наднормено тегло използват повече и по-често превозни средства, вместо да се придвижват пеша или с велосипед.

Една от здравните последици от напълняването и затлъстяването е завишеният риск от онкологични заболявания, смятат авторите на изследването, публикувано в сп. "Хормон енд метаболик рисърч".

"Затлъстяването е свързано с риск от множество злокачествени тумори, включително рак на гърдата и на матката, рак на езофага, на стомаха, на дебелото черво, ректума, черния дроб, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур, щитовидната жлеза и миелома", пишат в изследването д-р Кристиян Кох, директор на ендокринологичния сектор в онкологичния център и колегите му. Една от причините за повишения риск от онкологични заболявания е свързана със завишените инсулинови нива при затлъстелите хора.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    13 0 Отговор
    Споко...ГЛАДЪТ ЗА НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК Е НА ВРАТАТА...,,ГЛОБАЛИСТИТЕ МИСЛЯТ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ, ХА ХА ХА ....,,
  • 2 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ 😇

    18 0 Отговор
    ХОРАТА ЯДЯТ БОКЛУЦИ И ЗАТОВА НАПЪРНЯВАТ..РАК..ИНСУЛТ И ИНФАРКТ 😜😜😜

    Коментиран от #10

  • 3 Грульо

    11 0 Отговор
    Плюскането не е виновно, жегата е виновна. Пускайте климатика на охлаждане, спрете парното, плюскайте на воля и ще отслабнете. :D
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    16 0 Отговор
    "Ефекта на пеперудата " 😃 жена ми забрави вчера ютията включена, стаята се затопли с един градус, отворих прозореца и на улицата стана по-топло, хората във Варна вече спряха да тренират, затлъстяха, увеличиха се инфарктите .....
  • 5 no name no face no numberИ

    9 0 Отговор
    Хахаха мдааа климатичните промени създават Е-тата и гмо продуктите. Те убиват пчелите с торове и пръскат с химикали плодовете и зеленчуците Те хранят животните с бок.....ци. Те замърсяват моретата с отрови. Капиталистите са невинни както винаги
  • 6 Нормален човек

    17 0 Отговор
    Няма такава простотия 🤣
    Не високите температури са проблема, а голямата лакомия и свръх задоволеността 🙄
    Ако това проучване беше вярно хората в Африка нямаше да са като клечки, а щяха да са по 200 кг.
    Дебелаците постоянно си намират оправдание за лакомията. Я вижте Шиши как отслабна на Дубайското слънце 🐷🐷🐷
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вероятно

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    климатичните промени са виновни.
  • 9 Грета Тулумберг

    3 0 Отговор
    Затова съм 200 и кусур. Следващото го знаете.
  • 10 Не наивен

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ 😇":

    Така де, ама не са им платили да пишат за качеството на храните, че са пълни боклуци и продукти на химическата промишленост, а виждате ли глобалното затопляне. То и до момента няма нито едно научно доказателство и истинско научно обяснение за затоплянето. Всичко са мантри и заклинания, въртяни като на латерна за ни се набият добре в главите.
    Който иска може да се запознае с технологията - Прозорецът на възможности на Овертон, след това няма да има въпроси
  • 11 Рошко

    0 2 Отговор
    Дааа климатичните промени са виновни и за глупавите мисирки сабихинче, земята е достатъчна да нахрани всички бедни но не и богатите които ви плащат да пишете глупости
  • 12 Рошко

    2 0 Отговор
    И ти за гмо чувала ли си, вече е навсякъде
  • 13 КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧЕН ГЕНОЦИД

    3 0 Отговор
    Тази пропаганда днес е навсякъде - готвят ни за Климатични локдауни и мерки, да си знаете.