Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 09:39 1 001 16

Дончо Барбалов: Зеленият сертификат е добра идея, но липсваше комуникация

  • дончо барбалов-
  • зелен сертификат-
  • добра идея-
  • липса-
  • комуникация

Заместник- кметът на София не разбира какво е наложило за 24 часа да се затворят всички училища в града

Дончо Барбалов: Зеленият сертификат е добра идея, но липсваше комуникация - 1
Снимка: БНТ

Зеленият сертификат е една добра идея, въведена е в над 40 държави в света, но някак си много припряно тръгнахме в тази посока. Едно по-добро планиране, една по-добра комуникационна кампания в тази област щеше много да помогне. Това заяви в "Денят започва" зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

"Мисля, че не беше добре комуникирано и оттам се получава едно напрежение, което всички ние ще изпитаме в следващите дни, от гледна точка на това, че достъпът до работно място на някои категории работещи ще бъде затруднен, защото нямат сертификат", допълни зам.-кметът.

Той каза, че са предложили на общинския щаб временно да се признава начало на ваксинационен процес, защото на практика ако от днес човек трябва да има зелен сертификат, за да отиде на работа, на него му трябват около 35 дни, за да приключи ваксинационния си курс дори при най-добро желание.

Барбалов напомни, че дори когато започне да пада заболеваемостта, нито броят хоспитализирани, нито броят починали ще падне веднага, а има едно отместване във времето - първо пада заболеваемостта и след около 10 дни до 2 седмици започва да пада броят на хоспитализираните.

Според него училищата са технически подготвени за дистанционно обучение, защото то не се случва за първи път, но не разбира какво е наложило за 24 часа да се затворят всички училища в София.

"Не за първи път се налага да се мине на дистанционно обучение, така че училищата имат своята техническа готовност, доказали са го, но тук става въпрос и за родителите и децата, и за негативния ефект върху качеството на образователния процес при преминаване в дистанционна среда особено за по-малките. Не знам какво налагаше в рамките на 24 часа да затворим всички училища в града", коментира зам.-кметът.

Той допълни, че в София от 1 до 4 клас 3% от класовете са били карантирани, а при по-големите този брой нараства до 8%.

"В момента ни е ценен всеки лекар, всяка сестра, всеки санитар, както и в социалните домове всеки социален работник, и ние не би трябвало да се лишаваме от никой от тях по някакви формални причини. И на практика от днеска тези от тях, които не са ваксинирани, а има такива, дори да са малко на брой, те за да отидат на работа или работодателят или те трябва да платят теста", каза още Барбалов.

Според него е въпрос на време и организация безплатни тестове да бъдат доставени, защото те са много важни и през последните месеци такива са били предоставени в COVID зоните.

"Не трябва да забравяме и че безплатните COVID тестове са алтернатива на локдауна в образованието. Това в други държави се ползва, където естествено със съгласието на родителите, се прави често скрининг на децата", коментира още Барбалов.

В общинските болници към вчера е имало 162 пациенти, което е малко над 10% от общия брой хоспитализирани в София. Зам.-кметът допълни, че разкриването на нови легла е за сметка на други дейности на лечебните заведения.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор
    Добра идея за кого ❓❓❓
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    11 1 Отговор
    Създава фалшиво чувство на сигурност, нищо повече‼️
  • 3 Майна

    14 1 Отговор
    П РЕКЛОНИТЕ ЛИ ГЛАВИ , ПРЕДАВАТЕ ВЯРАТА СИ ..СВОБОДАТА СИ , СТАВАТЕ РОБИ!!! ДЕДИТЕ НИ НЕ СА ГО НАПРАВИЛИ, ЗАТОВА НИ ИМА !
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    17 1 Отговор
    С него можеш да заразяваш близки и непознати, можеш сам да се заразиш , може и да починеш ( било от ковит, било от тромбози) ‼️ Явно някой цели нещо, но определено не е здравето на хората ‼️ Пак пиша , КОЙТО ИСКА НЕКА УЧАСТВА В ОПИТА С ЧОВЕЧЕСТВОТО‼️‼️

    Коментиран от #9

  • 5 мухльо

    16 0 Отговор
    Мухльо, кои те е упълномощил, да издаваш заповеди? Аз не съм гласувал за вас и не съм ви делегирал права да издавате заповеди, които задължават хората да си слагат ГМО експериментални препарати. Правата ни по конституция, в случая се нарушават от заповед на един малоумник. Какво му е хубавото?
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    15 0 Отговор
    “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете!"/ оня който Ви гледа от сто доларовите банкноти/
  • 7 гого

    8 0 Отговор
    Добра идея само за фалшиви страхливи ПЕДАЛИ.
  • 8 Отровното трио

    1 6 Отговор
    Не, добра - перфектна идея е! Едва шепа гербави протестират срещу това. За това не бъдете скромни, не се огъвайте пред герберастката сган
  • 9 SH BG

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    Затова напъват по всякъкъв начин да инжектират колкото се може повече хора, докато не са се проявили видимите резултати от намсиквото...!!!

    Дааа...!!!
  • 10 Перо

    15 0 Отговор
    Защо Кацаров и Кунчев не предупредиха кога ще се иска сертификат и какви ще са последствията! Цялата пропаганда беше насочена кога може да има пик на епидемията! Цял ден слушам неграмотни,пропагандни бръщолевения на неизвестни актриси, математици и др.неспециалисти, по общи приказки за пандемията и ваксинацията. Никой не споменава за възможни странични ефекти, показващи се след месеци или години. За това тестването на ваксините трае 10 г.,а не 3 месеца!

    Коментиран от #13

  • 11 Мда

    5 0 Отговор
    Какво значение има идеята, като се изпълнява и налага от некадърници? Един сайт не можете да поддържате, тръгнали да спасяват народа! Пълни смешници сте и всичката ви работа е такава, не само за сертификатите.
  • 12 мародер

    9 0 Отговор
    Зеленият сертификат е документ - престъпление срещу човечеството! За да се угоди на банда престъпници принудително се забранява достъпът на милиарди здрави хора да упражняват изконните си човешки права!
  • 13 Механик

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Има няколко обяснения на въпросите ти.
    Първото е ,че насаждайки тревоги с последващо, рязко ограничаване на правата, по-лабилните ще се стресират и ще се примирят да ги боднат, защото инак няма да могат да си вадят хляба, а децата им ще гладуват.
    Второто е, че те не смееха до преди изборите да предприемат мерки и се страхуваха от наказателен вот. Но тия от брюксел нямат търпение да яхнат народа и притиснаха рЕзко нашите мисирки,които в паниката си не дооцениха положението.
    Възможна и най-вероятна е комбинацията от горните две предположения.
  • 14 Типичен

    0 0 Отговор
    Абсолютни oтрeпки са българските управници, алчни, гладни и наведени.
  • 15 За Дончо Барбалов..

    0 0 Отговор
    ..зеления сертификат е една добра идея!!! Това не ме учудва... За клоун с такава фамилия по добрата идея би била да смени професията и да се върне на село! Там би бил изключително полезен и на род и на родина! Кретен!
  • 16 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 0 Отговор
    и баща ти въвеждаше подобни!